Neden Çikolata Yemeliyiz?

Neden Çikolata Yemeliyiz?

İnternet üzerinde çikolata hakkında en çok arananları Türk aşçı haberleri olarak araştırdık. Her gün çikolata yenir mi? Haftada kaç kez çikolata yenmeli? Hergün çikolata yersek ne olur? Çikolata yemek..

Neden Çikolata Yemeliyiz?
 
Çikolata gerçekte son derece sağlıklı, besleyici, hatta iyileştirici bir gıda olmasına karşın üretim sırasında içine karıştırılanlar yüzünden, sağlıksız, kilo aldıran ve uzak durulması gereken bir besine dönüşebiliyor. Uzm. Bio. Çiğdem Üregen, çikolata hakkında bilgiler verdi.
 
Çikolatanın üretildiği temel madde kakaodur. Bakıldığında kakao, İçinde bol miktarda mineral (magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum) ve Vitamin (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) içerdiğinden doğal bir mucizedir. Ayrıca kakao yağının da zeytinyağı gibi vücuda yararlı bir yağ olan oleik asitten ve bazı faydalı doymuş yağlardan zengin olduğu bilinmektedir.
 
Bitter çikolata, sütlü ve katkılı çikolatadan farklı olarak saf kakaodan üretilir. Üretim sürecinde içine sağlığa zararlı yağlar, rafine karbonhidratlar, kimyasal katkılar eklenmez.
 
Peki, bitter çikolatanın faydaları nelerdir?
 
Bitter çikolata, antioksidan deposudur. Bu sayede yaşlanma karşıtı etki yaparken, kalp hastalıkları ve kanser riskini de azaltır.
 
İçerdiği teobromin molekülü sayesinde öksürüğe iyi gelirken boğaz kaşıntısını da azaltır.
 
Stresi yatıştırır, zihnimizin daha dingin, ruh halimizin de mutlu ve huzurlu olmasını sağlar.
 
İçerdiği plavonoid maddesi sayesinde kolesterolü düzenler.
 
Kan şekerini düzenler.
 
Ciltte özellikle, güneş ışınlarının neden olduğu lekelerin giderilmesinde yardımcı olup daha pürüzsüz bir cilde kavuşmayı sağlar.
 
Lif içeriğinin yoğunluğu sayesinde tok tutar.
 
Yapılan bilimsel araştırmalara göre bitter çikolata tüketen kadınların daha az felç olma riski taşıdığı da belirlenmiştir.
 
Bitter çikolata iyi bir enerji kaynağıdır. Özellikle spordan önce kahve ile tüketildiğinde performansın da artmasına yardımcı olur.
 
Beyne kan pompalanmasını kolaylaştırmaktadır. Bu durum kişilerde algıyı yükseltir. Böylece beyin fonksiyonlarına sağladığı faydalar ile birlikte öğrenmeyi de kolaylaştırmaktadır.
 
Hem lezzetli hem de insan vücuduna pek çok yönden faydalı olan bitter çikolatayı tüketirken içeriğindeki kakao oranının, %60'ın üzerinde olmasına dikkat etmeniz önemli bir noktadır. Faydalarına rağmen, tüketilen miktar da önemlidir. Günlük 25 gram (2.5 kare) çikolata büyüklüğünü aşmamak önerilir.
 
İnternet üzerinde çikolata hakkında en çok arananları Türk aşçı haberleri olarak araştırdık..
 
Her gün çikolata yenir mi?
 
Evet, diyettesiniz ve çikolata yiyebilirsiniz. Önemli olan günün hangi saatlerinde ve ne kadar yememiz gerektiğidir. 20 gram çikolata yaklaşık olarak 2 kare çikolataya denk gelir, o da 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.
 
Haftada kaç kez çikolata yenmeli?
 
İçeriğindeki antioksidan bileşenlerden biri olarak bilinen epikateşin kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Yapılan bir çalışmaya göre; haftada 60 gr (günde 20 gr dan haftada 3 kez) bitter çikolata tüketmek felç riskini %20 oranında azaltıyor.
 
Hergün çikolata yersek ne olur?
 
Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
 
Çikolata yemek sağlıklı mı?
 
Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, polifenoller ve bakır içerir. Yapılan pek çok araştırma, özellikle bitter çikolatanın düşük miktarlarda tüketildiğinde sağlığa faydalı olduğunu ortaya koyuyor.
 
Ne kadar sıklıkla çikolata yenmeli?
 
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
 
Her gün çikolata yemek zararlı mı?
 
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
 
Çikolata sağlıklı mı sağlıksız mı?
 
Çikolatanın harika bir besin olduğuna dair şöhreti, çoğunlukla antioksidan özelliklerinden geliyor. Bu maddeler serbest radikallerin ortaya çıkmasına, dolayısıyla da vücudun kanserle savaşmasına yardım ediyor. Çikolata, sağlıklı sinirler ve kas fonksiyonu için önemli olan magnezyum açısından da oldukça zengin.
 
Bitter çikolatanın zararı var mı?
 
Zararlı yönleri de var: kakao yağı sağlıksız doymuş yağlar arasında. Bitter çikolatanın sütlü çikolatadan daha az şeker içermesi, şeker içerdiği gerçeğini değiştirmiyor. Diyette veya sağlıklı beslenme çabasındaysanız, yanılgıya düşüp bolca bitter çikolata tüketmeyin.
 
Hangi çikolata daha faydalı?
 
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
 
Beyaz Çikolata sağlığa zararlı mı?
 
Beyaz Çikolata Zararlı Mı? Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi beyaz çikolata da aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verir. Çünkü beyaz çikolatada şeker ve yağ oranı yüksektir. Bu yüzden beyaz çikolatayı da ölçülü olarak tüketmek gerekir.
 
Çikolata yemek hangi hormonu harekete geçirir?
 
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır.
 
Diyet yapanlar çikolata yiyebilir mi?
 
Çikolata, mutluluk verme özelliğinin yanı sıra sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olduğunda vücut için de faydalı bir hale geliyor. Porsiyon kontrolü yaptıktan sonra, diyetinizde rahatlıkla çikolataya yer açabilirsiniz.
 
Diyetteyken tatlı krizi nasıl aşılır?
 
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
 
Bitter çikolata en az yüzde kaç olmalı?
Bitter Çikolata:
 
İdeal kakao oranı yüzde 50 ile 70 arasındadır. Daha yüksek oranda kakao ilave etmek tadını bozar. Malzemelerin hangi oranda kullanılacağı çikolatanın nerede kullanılacağına bağlıdır. Pasta işleri için kakao miktarının yüzde 50'den az olmaması gerekir.
 
Bitter kilo aldırır mı?
 
ABD'nin California Üniversitesi'nde yürütülen araştırmalarda, uzmanlar, kas hücrelerinin bitter çikolatadaki epicatechin maddesine duyarlı olduğunu, yapılan sporun bitter çikolatayla desteklenmesinin kilo vermeyi kolaylaştırdığını ve kasların daha hızlı forma girmesini sağladığını belirtmişler ve günde 5 gr. bitter.
 
Tatlı yememek için ne yapmalıyım?
 
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler