Deniz Tarağı Nedir?
Deniz tarağı kabuklu bir deniz canlısı olarak bilinmekle birlikte, dünyanın en uzun yaşayan canlılarından biri olarak kayda geçmektedir. Ülkemize genel olarak ithalat yapılarak giriş yapan bu canlı birçok farklı yöntemlerle hazırlanabilmektedir. Bu canlı özellikle kıyı şeritleri olan ülkelerde çok sıklıkla bulunan bir canlı olmasıyla beraber Guinness Rekorlar Kitabı'nda da kendinden bahsetmektedir.
Guinness Rekorlar Kitabı'na uzun ömrü sebebiyle nam salan bu canlı ortalama 100 yılı aşkın süre yaşayabilmektedir. Hatta öyle ki bu canlılar 150 yıla yakın bir süre dahi yaşayabilmektedir.
Bu deniz canlılarının kabukları yelpaze şeklinde yuvarlak bir hisme benzerken; deniz tarağının etinin besin değeri oldukça yüksektir. Tam da bu nedenle sıklıkla tercih edilen besin değeri yüksek canlılar arasında yerini almıştır.
Deniz tarağı canlısı tatlı sularda barınabilen canlılar değildir. Deniz tarakları genel olarak dünyanın tüm okyanuslarında hayat bulabilen canlılar olmakla birlikte pek çok ülkede de görülebilen canlılardır. Özellikle Kuzey Atlantik ülkelerinde sıklıkla rastlanan yaygın bir yiyecek olan deniz canlısı Kanada, Singapur, Endonezya, Türkiye, Yeni Zelanda ve Malezya'da da sıklıkla tüketilen hatta avlanabilen canlılardandır.
Ek olarak, bu canlılar kısa ve az mesafelerde süratle yüzebilen canlılar olduğundan okyanus tabanından da kolaylıkla uzaklaşabilen canlı türlerinin arasında bulunmaktadır. Ayrıca deniz tarağı canlısı genellikle serbest yaşayan kabuklu gruplardan biri olarak bilinmektedir.
Deniz tarağı canlısı derin sularda yaşamalarıyla bilinmektedir. Kuvvetle muhtemel uzun yıllar yaşayabilen bu hayvanın sırrı da denizin derin sularında yaşıyor olmasıdır. Bunun yanı sıra bu deniz tarağının yüksek besleyici yanı olduğundan küçük bir porsiyonu dahi uzun bir süre boyunca tokluk hissi vermesiyle beraber vücudun pek çok ihtiyacını karşılamaktadır. Denizin sığ yerlerinde yaşamını sürdüren bu canlılara dalgıçlar file atarak ulaşabilmekte, zaman zaman ise elleri ile toplamaktadırlar.
Deniz tarağının avlanma dönemlerinin bilinmesi gereklidir, aksi takdirde bu canlıların yumurtlama dönemlerine zarar verebilir; hatta türlerinin zarar görmesine sebep olabilir. Deniz tarağı canlıları genel olarak ocak ve mart ayları süreleri dışında yumurtlama yapmaktadır. Bu sebeple ocak ve mart aylarında deniz tarağı canlısının avlanmaması gerekmektedir. Bu canlılar kabuklarının içine yumurtlamakla birlikte yine ocak ve mart ayları dışında bu hayvanların avlanmaları yasaklanmaktadır.
Üstelik besleyici değerinin yüksek olduğu bilinen bu canlının içerisinde yağ oranı pek bulunmadığından, vücuda girecek ekstra yağlar arasında yer almamaktadır. Aynı zamanda şeker oranı da hemen hemen yok denecek kadar az olan bu canlının protein miktarı oldukça yüksek çıkmıştır.
Tam da bu sebeplerden dolayı, deniz tarağı sıklıkla tercih edilmesi gereken sağlıklı yiyecekler arasında yerini almıştır. En çok tercih edilen yiyeceklerden biri olması konusunda hemfikiriz ancak deniz tarağı nasıl temizlenir veya yenir bu konular hakkında pek de bir bilgimiz olduğu söylenemez. İşte bu konular hakkında detaylı bilgi edinmek için yazının devamını okumanız yeterlidir.
Deniz tarağı nasıl bir hayvan? Deniz Tarağının özellikleri nelerdir?
Derin sularda uzun yıllar boyunca yaşayan deniz tarağı hayvanı, yüksek besleyicilik özelliğinin yanı sıra farklı nedenlerle de oldukça ilginç bir deniz kabuklusudur. Dalgıçların denizin dibinden elle toplayarak filelere aldığı deniz tarakları, denizin sığ yerlerinde yoğunlukla bulunur.
Deniz tarağı neye iyi gelir?
Deniz tarağının faydaları
Deniz tarağı, omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Kolesterolü düşürür. Kan basıncını düzenler. Kasların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Deniz tarağı nasıl yenir?
Deniz tarakları hem çiğ hem de az pişmiş şekilde yenebiliyorken deniz tarağı yemeği, genelde soteleme veya fırında pişirme şeklinde olur.
Yüksek besin değerlerinin yanı sıra omega 3 deposu olmasıyla sıklıkla tercih edilen bir deniz canlısıdır.
Deniz tarağı bazı bivalvia yumuşakçalarının ortak adıdır. Deniz tarakları alt katmana bağlı olarak yaşamazlar (buna karşılık istiridye ve midyeler alt katmana bağlı olarak yaşarlar).
Deniz tarağı çeşitleri nelerdir?
Deniz tarağı, hiçbir zaman tatlı suda yaşamamakla birlikte, dünyanın tüm okyanuslarında bulunur. Kısa mesafeleri hızla yüzebilir. Denizyıldızı gibi bir yırtıcı hayvanın varlığını hissettiklerinde, kabuklarını tekrar tekrar çırparak kendini iter ve suda hızlı ancak düzensiz bir şekilde yüzerek kaçmaya çalışabilirler. Deniz tarağı iyi gelişmiş bir sinir sistemine sahiptir ve tarakların kenarlarında sayısız basit göz halkası vardır. 20 ila 150 yıl arasında yaşayan türleri olduğu bilinmektedir.
Yelpaze biçimindeki kabukları arasında, besin değeri yüksek olarak bilinen eti bulunur ve balıkçılar genellikle deniz tarağını etini sizin için ayıklayarak satarlar.
Deniz tarağının besin değeri nelerdir?
Deniz tarağının etinin yüzde 80'inden fazlası proteindir. 100 gram deniz tarağında yaklaşık 20 gram protein ve sadece 95 kalori bulunur. Aynı zamanda hem magnezyum hem de potasyum açısında iyi bir kaynaktır. İstiridyenin besin değeri de deniz tarağına benzer.
Deniz tarağının faydaları nelerdir?
Kardiyovasküler sistemi destekler.
Deniz tarağı, omega-3 yağ asitleri,
B12 vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir.
Kolesterolü düşürür.
Kan basıncını düzenler.
Kasların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Kan oluşumunu hızlandırır.
Kilo kaybı için iyi seçimdir.
Enerjiyi artırır.
Deniz tarağı nerede satılır?
Deniz tarağını semt balıkçılarında bulabilirsiniz. Bazen marketlerde dondurulmuş olarak da bulunur. Eğer uğraşmak istemiyorsanız balık pazarında deniz tarağını ayıklatabilirsiniz.