Diyarbakır'da Ciğerin Kilosu 120 Liraya Kadar Yükseldi.
Ciğer kebabına bir ayda üç kez zam yapıldı...
Diyarbakır'da kurak geçen yaz aylarının ardından, kesime gönderilen kuzuların sayısındaki azalma ve yem fiyatlarındaki artış ile beraber, kuzu ciğerinin fiyatı ikiye katlandı. Esnaf, kentte kuzu ciğerinin lüks tüketim haline geldiğini söyledi.
Diyarbakır'da özellikle kurak geçen yaz mevsiminin ardından kuzu ciğeri bulmak zorlaştı. Son bir en iyi sokak lezzetlerinden ayda kuzu ciğerine üç kez zam yapıldı. Artan yem fiyatlarına kuraklık da eklenince Diyarbakır'da kuzular erken kesime gönderildi. Kesime giden kuzuların sayısındaki azalma ve yem fiyatlarının artışı kuzu ciğerinin fiyatını ikiye katladı.
Diyarbakır'da en iyi sakatat yemeklerinden ciğerin kilosu 120 liraya kadar yükseldi. Tüketim 5 tondan 3 tona düştü.
Kentte son zamlardan önce günlük 5 ton kuzu ciğerinin tüketildiği belirtilirken, şu an bu tüketimin 3 tona düştüğü ifade edildi. Diyarbakırlı kebapçılar ise, yetkililerden bu konu ile ilgili çözüm istiyor. Bir ciğer kebap salonu işletmecisi, ciğer fiyatlarının artmasını ve kuraklığı fırsat bilen stokçukların çoğaldığını söyledi.
Esnaf, “Stokçular ve bu işi tekelinde tutanlar var piyasada, piyasanın bu kadar ani oynamasında etkili oluyorlar. Bu fırsatçılar fiyatları gün geçtikçe borsa gibi oynatmaya devam ediyor. Yetkililerden çözüm istiyoruz” ifadelerini kullandı.
En iyi sakatat yemeklerinden Ciğer artık lüks tüketim oldu...
Ciğerin artık lüks tüketim ürünü haline geldiğini belirten yöresel mutfaklarımızdan Diyarbakırlı ciğer kebap salonu işletmecisi Cemil Çelikten, yemek sektörünün de olumsuz etkilendiği görüşünü savundu:
“Eskiden ciğer fakir yemeği iken şimdi lüks tüketim ürünü haline geldi. Son aylarda kuraklık nedeniyle ciğer fiyatlarında hem bizi hem tüketiciyi kötü etkileyen artışlar meydana geldi.
Kuraklıkla beraber zincirleme bir artış meydana geldi ve bu yemek sektörünü kötü etkiledi. Hayvanlar düzgün beslenemedi, yapay yem devreye girdi onda da büyük artış oldu yem almada zorluk çekti insanlar bu da ister istemez bize yansıdı“ dedi.
Türk aşçı haberleri olarak ciğer kebabı hakkında internet üzerinde en çok sorulan soruları araştırdık...
Ciğer Kebabına hangi baharatlar konur?
Kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve tuzla elde edilen baharat karışımı şişlerin üzerine serpilir ve mangalda pişirilir. Şişler pişirilirken ters yüz edilerek sürekli çevrilir. Yaklaşık 7 dk içinde pişen ciğer, lavaşla dürüm yapılır, üzerine soğan serpilerek servis edilir.
Ciğer nasıl terbiye yapılır?
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Evde Ciğer şiş nasıl yapılır? Ev Yapımı Ciğer Şiş Nasıl Yapılır?
İlk olarak ciğerleri kuşbaşı şeklinde doğrayın ve sudan geçirin.
Ciğerlerin kanını akıttıktan sonra süzülmesi için kenarda bekletin.
Bir kabın içerisine alarak ciğerleri baharatlarla harmanlayın.
Domates ve biberi ciğerlerin büyüklüğünde doğrayın.
Mangalda dana ciğer nasıl yapılır?
2 kilo ciğeri çok büyük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Çöp şişlere öncelikle yağı geçirin sonra ciğeri.Yani ben öncelikle 1 yağ 3 ciğer 1 yağ 3 ciğer şeklinde dizdim çöp şişlere. Bu şekilde ciğer kurumaz. Bu şekilde hazırlandıktan sonra mangalda pişirin.
Ciğerin zararları nedir?
Çünkü fazla miktarda ve sürekli tüketilen ciğer, kanda ağır metal birikmesine sebep olur. Gereğinden fazla miktarda tüketilen ciğer, kanda kolesterol seviyesinin artırır. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi ise, kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskini yükseltebilir.
Ciğerde hangi vitaminler var?
Ciğer insan vücudu için önemli bir yere sahiptir. B 12 vitamini bakımından yüksek bir besin türüdür. B12 vitamini vücutta kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler ve hücresel fonksiyonları iyileştirir. B12 vitaminin yanı sıra B6 viyatamini, biyotin ve folat bakımından da yüksek bir besin olmaktadır.
Hangi ciğer kan yapar?
"Ciğer besin değerini kaybetmemesi için hafif kızartılmalı"
"Ciğer çok fazla ısıl işlemden geçerse besin değerleri yok oluyor" diyen Dr. Dizdar, "Karaciğer vücudun kan yapım yeri, sonra kan yapım yeri karaciğerden dalağa, oradan da kemik iliğine geçiyor. Ama karaciğerin o özelliği aynen kalıyor.
Ciğer nasıl tüketilmeli?
"Ciğer besin değerini kaybetmemesi için hafif kızartılmalı"
Ama karaciğerin o özelliği aynen kalıyor. Ciğer kızartılırken çok fazla ısıl işlemden geçirilmemeli. Hafif kızartıldığında içerisindeki besin değerlerini koruyor ama çok kızartıldığında içerisindeki besleyici unsurların bir kısmı sıcaklıkla bozuluyor.