Dünya Aşçılık Yarışmalarında Jüri Değerlendirme Kriterleri

Dünya Aşçılık Yarışmalarında Jüri Değerlendirme Kriterleri

Aranan aşçılık mesleği ile en çok kelimeler arasında; yemek yarışmaları, aşçılık olimpiyatları, şefler yarışıyor, Jürinin Değerlendirme Kriterleri ve Genel Puanlama Tablosu..

Dünya Aşçılık Yarışmalarında Jürinin Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
 
Türk aşçı haberleri olarak gastronomi haberleri ve aşçılık camiasına faydası olabilecek konularda faydalı bilgileri paylaşmak istiyoruz. Yapmış olduğumuz araştırmalarda ve Google istatistiklerinde Türkiye içerisinde ve uluslararası yemek yarışmalarında en çok aranan kelimelerden biri de "Yemek Olimpiyatlarında Jürinin Değerlendirme Kriterleri" nde kurallar ve puanlar. 
 
Gerek ülkemizde yeni nesil ve yeni dönem gastronomi ve mutfak saatlarında akademik bilgiler ile donatılmış genç meslektaşlarımız gerekse bu konularda araştırmacı kişiliğe sahip alaylı meslektaşlarımız ın arama kriterlerine ulaştık. 
 
Google' de aranan aşçılık mesleği ile en çok kelimeler arasında; yemek yarışmaları, aşçılık olimpiyatları, şefler yarışıyor, Jürinin Değerlendirme Kriterleri ve Genel Puanlama Tablosu aramalarına istinaden geçtiğimiz günlerde kısık ateş web sitesinde Türk mutfağı şeflerinden Rafet İnce' nin ilgili çalışmasını bulduk.
 
Gastronomi ve aşçılık mesleği hakkında yayınları ile bilinen kısık ateş sitesindeki makaleyi kaynak olarak kabul edip Türk mutfağını geleceğe taşıyacak yeni nesil Türk mutfağı şefleri ile de faydalı olmasını umut ederek paylaşıyoruz.
 
Yemek Olimpiyatlarında Jürinin Değerlendirme Kriterleri nelerdir? Dünya Aşçılık Yarışmalarında Jürinin Değerlendirme Kriterleri Nelerdir Olimpiyatlarda Jürinin Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
 
Dünya Aşçılık Olimpiyatları Genel Puanlama Tablosu
 
Dünya Aşçılık Olimpiyatları Genel Puanlama Tablosu
Jüri Değerlendirme Kriterleri
 
Canlı Yarışmalar;
 
Kural 1: 
Yarışma başlamadan önce giyim-kuşam, kişisel bakıma önem verir. Mutfak kurallarına uygunluğu. Pratiklik & Genel hijyen bilgisi, ekipman kullanımı, temizlik ürünleri kullanımı, ekipman depolama kuralları, genel düzen ve tertip.
 
Kural 2: 
Ön hazırlık ölçüsü, çalışma yöntemi ve iş akış sıralaması… Takım olma ve kendini ifade edebilme özelliği.
 
Kural 3: 
Hijyen deneyimleri, hazırlama becerisi, zorluk düzeyi, atık miktarı, menüdeki maddelerin terminolojisine hâkimiyet.
 
Kural 4: 
Pişirme yöntemi, malzeme kalitesi, zamanlama ekipman kullanımı, yemek miktarı doğruluğu.
 
Kural 5: 
Besin değeri, malzeme kombinasyonu, orijinallik, yemeğin dokusu, pratik yetenek doğruluğu.
 
Kural 6: 
Porsiyon ölçüsü, yemekteki garnitür miktarı, menü terminolojisi, lezzet kombinasyonu, sos dengesi.
 
Kural 7: 
Görsel etki, pratiklik menü ile uyum, sunumda hijyen, doğru sıcaklık, müşteri tarafından anlaşılabilirlik.
 
Kural 8: 
Tabak sıcaklığı 40 derece olmalı. Yapılan yemeğin ticari, satış odaklı olmalı. Garson tarafından taşınabilme özelliğine sahip olmalı.
 
Kural 9: 
jüri daha önceden ön hazırlığa müsaade etmez. Dışardan malzeme temin ettiğini jüri anladığı an diskalifiye eder.
 
Kural 10: 
Yarışmacı mutfağı temiz alıp temiz bırakır. Şayet kirli bırakırsa, diskalifiye olur veya puan kriterlerine göre 20 puanı silinir.
 
Jüri Değerlendirmesi Kriterleri
 
Display Yarışma
 
Kural 1: 
Jüri, teşhir ürünlerinde bütün kategorileri değerlendirmeye aldığında, kullanılacak ürünlerin yenilebilir özelliğe sahip olup olmadığına bakar ve bu sebeple teşhir ürünlerin tümü yenilebilir olmalıdır. İç desteğe müsaade edilir ama dış desteğe asla müsaade edilmeyip diskalifiye edilir.
 
Kural 2: 
Jüri, teşhir ürünlerini değerlendirmesinde (sanatsal çalışmalarda) yarışma tarafından belirlenen kategorilerde yazılan ürün ebadına, genişliğine, yüksekliğine, ürünün canlılığına, renk uyumuna, yenilebilir ürünler kullanılmasına, perspektif bakış açısına, doğallığına ve etnik bir çalışma olmasına bakar.
 
Kural 3: 
Kompozisyon: Görselliğin ve renklerin uyum içinde vurgulandığı bir kompozisyonda tat ve lezzet hissettirilecektir.
 
Kural 4: 
Profesyonel bir hazırlık: Günümüz modern mutfak sanatlarının temel prensipleri vurgulanarak, doğru yiyecek hazırlama prensipleri uygulanacaktır.
 
Kural 5: 
Sunum modern tarzda yapılacak, iştahı açacak, lezzet hissi uyandıracak ve şık bir karakteristiğe sahip olacaktır.
 
Kural 6: 
Kompozisyon olarak hazırlanan çalışmada, tabaktaki malzemeler iyi dengelenmiş olmalıdır; ürünlerin vitamin, karbonhidrat, yağ dengesi, sunumdaki renk uyumu, hazırlanış pratikliği vs. göz önünde bulundurulacaktır.
 
Kural 7: 
Düzenleme ve servis temiz ve örnek alınacak nitelikte, zamanı iyi kullanarak pratik hazırlanmış bir tabak olmalıdır. Yapay dekorlar kullanılmamalıdır.
 
Kural 8: 
Sanatsal çalışmaların yüksekliğinin 1,60 metreyi, genişliğinin de 1 metreyi geçmemiş olması gerekmektedir.
 
Kural 9: 
Zorluk Derecesi: Kişisel beceriler çalışmada ne ölçüde ortaya konulmuş, fark edilebilir nitelikte artistik figürler olarak ne derecede çalışmaya yansımış, zaman nasıl kullanılmış ve tema ne denli vurgulanabilmiş.
 
Kural 10: 
Malzeme kullanımı ve performans: Materyal ne kadar ustalıkla kullanılmış ve işlenmiş, yani detay ve ince işçilik kuralları.
 
Kural 11: 
Artistik düzenlemeler ve Yaratıcılık: Genel etik ve estetik kurallarına ne kadar uyulmuş. (Bu noktada puanlanacak olan ana unsur, çalışmanın esinlendiği konunun nasıl bir etki yarattığıdır.)
 
Dünya Aşçılık Yarışmaları Genel-Standart Yemek Porsiyonları Nelerdir?
 
Dünya Aşçılık Olimpiyatları Genel Puanlama Tablosu
Kural 12: 
Reklam etkileri ve Satış promosyonu: Bu kısımda önemli olan, ürünün hatırlattığı şeyin mutfak sanatları ile ilgili bir çalışma olduğudur. İşlediğiniz ve esere dönüştürdüğünüz ürün, doğaçlama bir fikrin ürünü olduğu etkisini yaratmalı, yani özgün ve kopya niteliği taşımayan bir temayı yansıtan bir çalışma olmalıdır.
 
Türk aşçı haberlelri tavsiye linki: Uluslararası gastronomi tutkunları için 2022'de Yeni Yemek Trendleri & 2022 Yeni Restoran Trendleri Nelerdir makalesinide okumak isteyebilirsiniz..


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler