Butik Otel İbaresi Ve Yıldız Sembol Kullanılamayacak

Butik Otel İbaresi Ve Yıldız Sembol Kullanılamayacak

25 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazetede “Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik” yayımlandı..

Butik Otel İbaresi Ve Yıldız Sembol Kullanılamayacak...
 
Butik Otel ibaresini kullanan konaklama tesislerine, yeni “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” dair kanuna göre Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ağır cezalar yağacak.
 
TBMM Genel Kurulu’nda 18 Temmuz 2021 tarihinde  'Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edilmişti.
 
30 günde işletme belgesi için başvurulacak
 
28 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, “Turizm Teşvik Kanunu Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bu tarihte yürürlüğe girdi. 
 
Türkiye turizm haberlerinde de yer alan konu hakkında...
 
Bu tarihten itibaren ilgili Belediyelerden pansiyon, otel ve konaklama tesisleri işyeri açma ve çalışma ruhsatı almalarına takiben 7 gün içinde turizm işletmesi belgesi almak için bakanlığa başvuru yapmaları ve başvuruyu takiben yapılacak denetim sonucunda varsa belirlenen eksikliklerini, tebligat tarihinden itibaren 30 gün içinde gidererek turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu olacak.
 
25 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazetede “Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik” yayımlandı. Turizm Tesislerinin Niteliklerine
 
Nitelikler yönetmeliği
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe uygun turizm tesisleri Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapabilecekler ve ilgili yönetmelikte sınıflarına göre Turizm İşletme Belgesi alabilecekler. Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
 
Yönetmelikte bakanlık tarafından istenilen asgari şartları yerine getiremeyen Turizm Tesisleri, İl Müdürlüklerine “Basit Konaklama Tesisi Turizm İşletmesi Belgesi” başvuru yapabilecekler.
 
Yıldız sembol kullanılamayacak
 
Basit Konaklama Tesisi Turizm İşletme Belgesi il müdürlüğüne yapılır
 
Turizm İşletmesi Belgesi veya Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesini aldıktan sonra Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin üçüncü bölümünde yer alan Tanıtım, bilgilendirme ve fiyat tarifeleri kısmında MADDE 9 – ( 1 ) Tesis tanıtımında tüketici hakları açışından doğru bilgilere yer verilir; yanıltıcı olabilecek veya ülke turizmini zedeleyecek tanıtımlarda bulunulamaz. Konaklama tesislerinin tanıtımında, yıldız simgesi veya çağrıştıracak semboller kullanılamaz.
 
Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi alan konaklama tesisleri pansiyon, motel, Apart otel, butik otel, tatil köyü, otel (1,2,3,4 ve 5 yıldızlı) yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanamaz.
 
Aynı şekilde bakanlık tarafından Turizm İşletmesi Belgeli konaklama tesisleri belgelendirildikleri sınıflarına göre yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanabilirler.
 
Örneğin pansiyon veya otel (1,2,3,4 ve 5) yıldız belgeli konaklama tesisi “Butik Otel”  ibaresini kullanamaz. Yanıltıcı ve doğru olmayan bilgileri kullananlar, yapılacak denetimler sonucunda tespit edilecek idari yaptırım uygulanacak ve ilk tespitte on üç bin beş yüz Türk lirası para cezası, her tespitinde ise bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası” uygulanacak.
 
Yanıltıcı reklama ceza
 
Konaklama Tesisi broşür, web sayfası, sosyal medya, basılı medya ile tesiste bulunan tabela veya ışıklı, ışıksız reklam panolarında yanıltıcı sembol ile yıldız simgesi kullanamaz.
 
Türkiye gastronomi turizminde gezilecek yerlerden Alaçatı, Akyaka, Bozcaada, Bodrum, Datça, Fethiye, Kaş, Kalkan, Dalyan, Selimiye, Kapadokya, Mardin ve Sapanca başta olmak üzere binlerce konaklama tesisi “Butik Otel” ibaresini kullanmaktadır. Bu tesisler Turizm İşleme Belgelerini aldıktan sonra bu ibareyi kullanamayacaklar.
 
Daha önce sadece bakanlık Turizm İşletmesi Belgeli tesislerde şikayet veya tespit üzerine bu cezalar uygulanıyordu.
 
Aynı şekilde Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu ticari tanıtım ve reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yapma, bu hususlar çerçevesinde inceleme ve gerektiğinde denetim yapma, inceleme ve denetim sonucuna göre 6502 sayılı Kanununun 61. Madde hükümlerine aykırı reklamları durdurma ve aynı yöntemle düzeltme ve para cezası uygular.
 
Eğer şikayet Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na yapılırsa uygulanacak cezalar yetmiş bin Türk lirası civarında olacaktır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler