Çocuğum Yemek Yemiyor...

Çocuğum Yemek Yemiyor...

Çocuğunuzun yemek yemesi için farklı tarifler ve sunumlarla yaratıcı olun. Yemek çeşitlerinde tat ve doku tercihlerine dikkat edin. Çocuklarda iştahsızlığın nedenleri nelerdir...

Çocuğunuz Yemek Yemiyor'mu? Çocuğunuzu Doğru Şekilde Ödüllendirin. Çocuğum neden iştahsız? Mükemmel büyüme takıntısı iştahsızlık sebebi...
 
Yalnızca birkaç besinle sınırlı olan çocuklar, büyüyen vücutlarının gelişmesi için ihtiyaç duyduğu uygun miktarda ve çeşitlilikte besin alamama riski altındadır.
 
Çocuğunuza yeni yiyecekler denemesi için verilen mücadelede yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak birçok ebeveyn aynı sorunu yaşıyor. Yalnızca birkaç besinle sınırlı olan çocuklar, Türk aşçı haberleri büyüyen vücutlarının gelişmesi için ihtiyaç duyduğu uygun miktarda ve çeşitlilikte besin alamama riski altındadır.
 
İyi haber şu ki, çocuğunuzu yeni yiyecekleri denemeye, kabul etmeye ve hatta bunlardan zevk almaya ikna etmenin birçok yolu var. 
 
İşte yemek seçen çocuğunuza yardımcı olabilmek için 10 faydalı ipucu.
 
Çocuğunuzun Yemek Yemesi İçin Farklı Tarifler ve Sunumlarla Yaratıcı Olun...
Çocuğunuzun en sevdiği parlak renkli smoothieye birkaç yaprak ıspanak veya lahana eklemek, yapraklı yeşillikleri tanıtmanın harika bir yoludur.
 
Biber, havuç, soğan ve mantar gibi doğranmış sebzeler, makarna sosları, pizza ve çorba gibi çocuk dostu tariflere kolaylıkla eklenebilir.
 
Yiyecekleri çocuklara daha iştah açıcı göstermenin bir başka yolu da onları eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde sunmaktır, örneğin taze meyve ve sebzeleri eğlenceli şekillere dönüştürmek için yıldız kurabiye kalıpları kullanmak.
 
Çocuğunuza Rol Model Olun...
 
Siz farkında olmasanız da, çocuklarınız yemek seçimlerinizden etkilenir. Türk aşçı haberleri Sebze gibi sağlıklı gıdaların tüketimini artırmayı, öğünlerde ve çocuğunuzun önünde atıştırmalık olarak yemeyi deneyin.
 
Küçük Lezzetlerle Başlayın...
 
Yeni yiyecekleri denerken, küçük bir miktarla başlayın ve daha çok tercih edilen diğer yiyeceklerden önce sunun.
 
Örneğin, çocuğunuzun en sevdiği lazanya yemeğinden önce denemesi için birkaç bezelye hazırlayın.
 
Çocuğunuzu Doğru Şekilde Ödüllendirin...
 
Dondurma, cips veya kola gibi sağlıksız yiyecekleri ödül olarak kullanmak, çocukların aşırı miktarda kalori tüketmesine ve aç olmadıklarında yemelerine neden olabilir.
 
Çıkartmalar, boya kalemleri, ekstra oyun süresi veya çocuğunuzun yemekten sonra oynamak için en sevdiği oyunu seçmesine izin vermek, yemeği kabul etmeyi teşvik etmek için kullanabileceğiniz yemekle ilgili olmayan ödüllere örnektir.
 
Gıda intoleranslarını ciddiye alın...
 
Çocuğunuz süt ürünleri, gluten veya turpgiller içeren yiyecekler gibi yiyeceklerden çekiniyorsa, gıda intoleransı ile ilgili hoş olmayan semptomlar yaşıyor olabilir.
 
Çocuğunuza herhangi bir şekilde mide bulantısı, şişkinlik veya hasta hissettiren yiyecekler olup olmadığını sorun ve cevabını ciddiye alın.
 
Yemek Planlama ve Pişirmeye Çocuklarınızı Dahil Edin...
 
Çocukların yemeğe olan ilgilerini artırmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, onları yemek pişirmeye, alışverişe ve yemek seçimine dahil etmektir.
 
Çocukları markete götürmek ve denemek istedikleri birkaç sağlıklı ürünü seçmelerine izin vermek, ürünleri yıkamak, soymak veya yiyecekleri tabaklara yerleştirmek gibi yöntemler deneyin.
 
Sabırlı Olun...
 
Çocuklar, özellikle yemek tercihleri söz konusu olduğunda, hayatın her alanında sabırlı olmayı gerektirir.  Araştırmalar çocuğunuza yiyecek tüketmesi için baskı yapmanın, seçiciliği artırabileceğini ve çocuğunuzun daha az yemesine neden olabileceğini düşündürmektedir.
 
Yemek Sırasında Dikkat Dağıtan Şeyleri Kesin...
 
Çocuğunuzun yemek zamanı TV izlemesine veya oyun oynamasına izin vermek cazip gelse de, seçici yiyiciler için iyi bir alışkanlık değildir.
 
Yemek veya atıştırmalık servis ederken çocukları daima yemek masasına oturtun. Bu, tutarlılık sağlar ve buranın oyun değil, yemek için bir yer olduğunu bilmelerini sağlar.
 
Çocuğunuza Yeni Tatları Vermeye Devam Edin...
 
Çocuğunuzun yeni yiyecekleri asla kabul etmeyeceğini düşünmenize rağmen, denemeye devam etmek önemlidir.
 
Araştırmalar, çocukların yeni bir yiyeceği kabul etmeden önce 15 kez kadar maruz kalmaya ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor. Ancak çocuğunuz tatmayı reddederse onu zorlamayın.
 
Tat ve Doku Tercihlerine Dikkat Edin...
 
Bir çocuk simit ve elma gibi gevrek yiyecekleri seviyorsa, daha yumuşak, pişmiş sebzeler yerine en sevdiği atıştırmalıkların dokusuna benzeyen çiğ sebzeleri tercih edebilir.
 
Çocuğunuz yulaf ezmesi ve muz gibi daha yumuşak yiyecekleri seviyorsa, pişmiş tatlı patates gibi benzer dokuya sahip yeni yiyecekler sunun.
 
Sebzeleri tatlıya düşkün biri için daha iştah açıcı hale getirmek için, Türk aşçı haberleri havuç ve balkabağı gibi yiyecekleri pişirmeden önce biraz akçaağaç şurubu veya bal ekleyin.
 
"Çocuğum yemek yemiyor" diyorsanız...
 
“Çocuğum çok iştahsız, yemek yemiyor ne yapmalıyım?” diyen annelere özel bir haber hazırladık! İşte iştahsız çocuklara yönelik uzmanların tavsiyeleri...
 
Çocuğunuz Yemek Yemiyor'mu?
Çocuklarda iştahsızlık, ailelerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında geliyor. Birçok anne babadan “Çocuğum hiçbir şey yemiyor”, “Bütün gün hiç yemek yemese umurunda olmaz”, “Yemeklerini hep zorla yediriyorum” şeklinde yakınmalar duymak, çoğumuza hiç yabancı değil. Ebeveynlerin ortak problemi olan çocuklardaki iştahsızlık, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Az yemek yiyen, çok yemek seçen, tek yönlü beslenen ve yemeğe karşı aşırı isteksiz olan çocuklar iştahsız olarak değerlendiriliyor.
 
Çocuklarda iştahsızlığın nedenleri nelerdir?
 
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, hastalıklardan erken doğuma, beslenme alışkanlıklarından anne baba tavrına kadar iştahsızlığın en sık görülen 5 nedenini açıkladı, önemli önerilerde bulundu.
 
Çocuğun yapısı...
 
Prematüre doğmak, konjenital kalp hastalığı, yarık damak ile otizm gibi durumlarda anne ve baba çocuğun sağlığı için daha kaygılı oluyor ve bu nedenle açlık belirtileri göstermeden onu yemeğe zorlayabiliyor. Bir tür “Ne kadar çok yerse, o kadar çabuk büyür” düşüncesine kapılıyorlar.
 
Beslenme geçişleri...
 
Bebek, anne sütünden ek gıdalara geçerken, zorluk yaşayabiliyor. Anne sütünden biberona suludan katı gıdaya geçişler sırasında eğer zorlanırsa, yemeyi reddedebiliyor. Bu da “Bebeğim iştahsız” düşüncesine yol açıyor. Bu gibi durumların oluşumunun önlenmesi için öncellikle çocuğun ek gıdaya hazır olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Türk aşçı haberleri  “Öncelikle bebeğin başını tutabilmesi ve tam olarak oturabilmesi şart. 
 
Ek besinin aylara göre günlük verilme miktarı, kıvamı, zamanı ve sunumu da çok önemli” diyor. Beslenme geçişlerinde çocuğun daha kolay uyum sağlayabilmesi için annelere çeşitli tüyolar da veriyor: “Besinlerin aşırı tatlı veya tuzlu, ekşi, çok baharatlı ve kötü kokulu olmasından kaçının. Aynı şekilde estetikten yoksun bir şekilde sunmak ve sürekli kuru gıda vermek de iyi değil. Yemek kaşığı, kase, tabak, biberon ve kap gibi beslenme araçları da çocuğun yaşına uygun olmalı.”
 
Mekanik besleme...
 
Bebek beslenmesinde uygun zaman aralıkları ve miktarların aylara göre değişebilir. bebekte acıkma belirtileri olmadan beslenmesinin yanlış olduğunu vurguluyor. Ayrıca duyguları katarak beslemenin önemine değinerek bu yapılmadığında, eylemin ‘mekanik beslenme’ye dönüştüğünü söylüyor. “Besleyen kişi ile bebek arasında uyumlu ve sevgi dolu bir ilişki olmalı” bebeği besleyen kişinin sabırlı, hoşgörülü, özendirici ve teşvik edici olmasının da gerekliliğine değiniyor.
 
Organik nedenler...
 
Çocuklar, sık sık hastalanıyor, bazen düşüyor ya da bir yeri ağrıyor. Böyle zamanlarda iştah azalması ya da yeme isteksizliği oluşması gayet normal. Bunu göz ardı edip çocuğa zorla yedirilmeye çalışılması, aslında onu yemekten daha da soğutabiliyor. Bu durumun geçici olduğunu düşünüp ısrarcı olmamakta fayda var.
 
Travmatik nedenler...
 
Tüple beslenmek zorunda kalma, fiziken zorlanarak beslenme gibi oral bölge ile ilgili travmatik olaylar yaşanmış olması da çocukta yeme isteğinin azalmasına sebep oluyor.
 
Yemek yemeyen çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
 
Çocuğum neden iştahsız?
 
İştahsızlık ve beslenme bozuklukları, vücutta önemli bir hastalığın veya sorunun yansıması olabiliyor. Ebeveynlerin, “çocuğumun aşırı beslenmesi her zaman en üst düzeyde iyi sonuçlar getirir” gibi düz bir güdüyle ilgili endişeleri de aşırı beslenmeyi tetikleyebiliyor. “İştahsızlığın arkasında çocuktaki somut bir sorunla ilgili gerçek bir iştahsızlık durumu mu var yoksa sadece ailenin basit bir kaygısından mı ibaret” sorusunun yanıtının iyi verilememesi, hatalı yaklaşımlar doğurabiliyor. 
 
Bu nedenle ‘iştahsız bebek/çocuk’ teşhisinin doğru konulması ve buna göre beslenme önerilerinin verilmesi hayati bir öneme sahiptir. Bunu yapacak kişi de ebeveynler değil, çocuğu takip eden pediatri hekimidir. Hekim ‘ayrıntılı anamnez’ adı verilen hasta geçmişi hikayesi, fizik muayenesi ve bütünsel gelişim tablosuna bakarak ‘iştahsız bebek’ konusunda en doğru yorumu özenli bir şekilde yapmalıdır.
 
Gebelikteki beslenme tarzı da etkili...
 
Kişisel genetik özellik, ailevi beslenme geleneği, ailenin sosyoekonomik yapısı, çevresel faktörler ve çocuğun büyümedeki dönemsel aktiviteleri de iştahı etkiliyor. Ayrıca beynimizde acıkma ve doyma hisleriyle ilgili merkezler iştah ve beslenmede refleks dürtülerimizi kontrol altında tutarak beslenme tempomuza yön veriyor. 
 
Genel olarak beslenme süreçlerindeki iştahla ilgili faktörler, daha henüz bebek anne karnındayken bile çeşitli anne sağlığı ve beslenmesi faktörlerinden etkilenebiliyor. Bu da bebeğin gelecekteki beslenme alışkanlıklarını dahi değiştirebiliyor. Örneğin doğumun sezaryen yerine, normal yolla tercih edilmesi bile çocuğun gelecekteki tüm hayatına iştah ve sağlık kavramları açısından çok değerli katkılar sağlıyor.
 
Büyüme ve zekayı olumsuz etkiliyor...
 
Çocukluk çağında iştahsızlık ve yeme problemleri nedeniyle doktora başvuran sağlıklı çocukların oranı yüzde 20-35 arasında değişmektedir. Çocuklarda yeme ve iştahsızlık problemleri, rafine ve yüksek kalorili besin ve içeceklerin de etkisiyle gittikçe artıyor.
 
Hep aynı yiyeceklerle beslenen, farklı yiyecekleri reddeden çocukların beslenmelerinin Türk aşçı haberleri yeniden düzenlenmesi, belirli bir zaman ve çaba gerektirmektedir. Çocukta gerçekten somut bir iştahsızlık tespit edildiği takdirde, eğer yeterli önlemler alınmazsa uzun vadedeki beslenme eksiklikleri sonucunda çocuğun büyüme ve zeka katsayısı da olumsuz yönde etkilenebilir.
 
Blender bebekler yutma zorluğu yaşıyor...
 
İştahsız çocuklar yemek seçiciler, ‘blender bebekler’, yavaş çiğneyenler ve hastalıklara bağlı olarak iştahsız olanlar olmak üzere 4 gruba ayrılır. Yemek seçiciler; bebeklerin aileleri tarafından ‘seçici bebek’ olarak tanımlanmaktadır. Yaşa göre kilosu fazla olan bebeklerse daha az yemek seçmektedir. Bir diğer grupta ise ‘Blender Baby’ olarak adlandırılan aşırı ve aylarca uzun süreli blender ile beslenen bebekler vardır. 
 
Çocuğunuz Yemek Yemiyor'mu?
Bu bebeklerde çiğneme ve yutma sorunları gözlenebilir. Diğer bir grup ise yavaş çiğneyenler, çabuk doyanlardır. Esas önemli olan ve mutlaka acil olarak uzman yardımı gereken grup ise akut, kronik primer veya sekonder organik hastalıklara bağlı olarak iştahsız olanlardır.
 
Akıllı cihaz bağımlılığı çocuğu iştahsız yapıyor...
 
Çocukların her biri, genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak birbirinden farklı düzeylerde iştaha sahiptirler. Birçok çocuk normal gelişime sahip olmasına rağmen, ailenin beslenme önerilerini reddettiği için de hekime getirilebilir. Bu gibi durumlarda aileden çocuğun 7 günlük yediklerini içeren bir liste istenmeli ve ayrıntılı beslenme öyküsü alınmalıdır. 
 
Besinlerin hazırlanış şekli, kullanılan malzemeler, kimin hazırladığı, öğün alımı sırasında televizyon ve akıllı cihazlar gibi dikkat dağıtıcı faktörlerin sorgulanması, ödüllendirme veya ceza yaklaşımlarının olup olmadığı, beslenme için uygulanan diğer yöntemler de öğrenilmelidir. İştahsız çocuk değerlendirilirken her çocuğun gelişim hızının farklı olduğu, bu kapasitenin Türk aşçı haberleri  genetik faktörlerden de etkilendiğini unutulmamalıdır.
 
Miktar çocuğun gereksinimine göre olmalı...
 
Bebeğin beslenme miktarı çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanmalı ve aşırı beslemeden kaçınılmalıdır. İştahsızlığın tersi bir durum olan obezite gibi diğer bir tehlikeli duruma düşmemek için çocuğun iştahına da saygılı olunmalıdır. Kola, meyve suları, şekerli çaylar, aşırı miktarlardaki süt gibi içeceklerin tüketim sıklığı ve miktarı belirlenmelidir. Abur cubur türü birçok besinin yemek öncesi ve yemek sırasında alımları kısıtlanmalıdır. Süt hariç, mümkünse bu sayılanların tamamı tamamen kesilmelidir.
 
Çocuk kendi kendine yemeğe teşvik edilmeli...
 
Besinler çocukların yiyebileceği türde ve yapıda hazırlanmalıdır. Çocuğun öncelikleri dikkate alınarak hazırlanmalı ve yemek sırasında belirli bir yaşa gelince artık kendi kendine yemek yemeye teşvik edilmelidir. Yemek porsiyonları çocuğun isteğine göre ayarlanmalı ama gereksiz büyük porsiyonlardan kaçınılmalıdır. Öğün sırasında verilen bir besin çocuk tarafından reddedilmişse farklı besin denenmeli ve ısrarcı olunmamalıdır. Besin belirli aralıklarla, zaman içinde çocuğa tekrar teklif edilmelidir. Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı, çocuk aile bireyleri ile aynı anda sofraya oturmalıdır. 
 
Bir sofra kültürü oluşturmak, çocuğun sosyal yönlerini destekleyen kıymetli geleneklerimizden biri olup bu kültürel geleneğimizi sürdürmeliyiz. Öğün aralarında ve mümkünse hiçbir zaman çocuğa iştahını kaçıracak tatlı (şekerleme ve çikolata) besinler verilmemelidir. Çocuğun tabağı çocuğun ilgisini çekecek şekilde sunulmalı, belli dönemlerde kendisinin seçim yapmasına izin verilmelidir. Yemek sırasında çocuğun yemeğe ilgisini azaltan televizyon, tablet bilgisayar, akıllı telefon gibi cihazlar kapalı tutulmalıdır.
 
İştah açıcı diye gereksiz vitamin vermeyin...
 
Ailelerin iştahla ilgili en çok sorduğu soruların başında ‘iştah arttırıcı’ diye bir ilaç veya vitaminin olup olmadığıdır. Vitamin ve minerallerin hekim tarafından tespit edilmiş eksiklik durumları dışında iştah arttırıcı olarak verilmesi, işe yaramayacağı gibi boşuna alınması da önerilmemelidir.
 
Mükemmel büyüme takıntısı iştahsızlık sebebi...
 
Bazı ailelerin bebeklerinin büyümesi ve beslenmesiyle ilgili kaygıları, bebeklerini takip eden çocuk doktorları durumlarının iyi olduğunu belirtmesine rağmen devam eder. Bunun ebeveynlerin çocuklarının daha da sağlıklı olması ve mükemmel büyümesi gibi doğal, bilinçaltı aşırı koruyucu refleks sebepleriyle ve toplumsal bakış açısıyla ilgisi olabilir. Bunun önüne geçmek ise doğru beslenme konularında daha etkili yöntemler seçilip geniş kapsamlı toplumsal eğitimlerin artırılmasıyla olabilir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler