Migrene Neler İyi Gelir?

Migrene Neler İyi Gelir?

Migren nedir? Migrene neler iyi gelir? Migren ağrısını neler geçirir? Migren hakkındaki araştırmalar nelerdir? Somon Ve Uskumru Yemek, Migrene İyi Geliyor, Bitkisel Yağı Azalta..

Migrene Neler İyi Gelir?
 
Migren.... Bazen hayatımızı alt üst eder Migren ağrıları. Şu ağrım bi geçsin diye neler feda etmezsinizki... Migren nedir? Migrene neler iyi gelir? Migren ağrısını neler geçirir? Migren hakkındaki araştırmalar nelerdir? Uzun vadede Migren den kurtulmak için neler yapılmalıdır? Vücudumuzda bağışıklık sisteminin Migren ile bir bağlantısı varmı dır?
 
Migren Nedir?
 
Eğer baş ağrınız ataklar halinde ortaya çıkıyorsa bu ağrıya migren ağrısı denilmektedir. Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebilmektedir. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söylenebilir.  
 
Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellik ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar. Yine de tam bir migren tanısı konulması için uzun bir süreç ve uzman doktor kontrolü çok önemlidir.
 
Nefis bir Somon Ve Uskumru Yemek, Migrene İyi Geliyor...
 
Dünyada en yaygın görülen üçüncü hastalık olan migren ile ilgili ABD’de yeni bir araştırma gerçekleştirildi. British Medical Journal’da yayımlanan ve 182 kişi üzerinde yapılan çalışmada, somon ve uskumru gibi omega 3 bakımından zengin balıkları yemenin migrene iyi gelebileceği belirtildi.
 
ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, balık yemeklerinden somon ve uskumru gibi omega 3 bakımından zengin balıkları yemenin migrene iyi gelebileceği açıklandı.
 
Kuzey Carolina Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, ayda 5 ila 20 gün migren rahatsızlığı yaşayan 182 kişi analiz edildi.
 
British Medical Journal’da yayımlanan araştırmada katılımcılar, 16 hafta boyunca değişen miktarlarda omega 3 yağ asiti içeren üç yemekten birini yedi.
 
Araştırmanın sonucunda omega 3 bakımından zengin somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıkları tüketenlerin daha az baş ağrısı çektiği belirtildi.
 
Bitkisel Yağı Azaltanlarda Baş Ağrısı Azalıyor
 
Araştırmada ayrıca bitkisel yağlarda bulunan omega 6 yağ asitini azaltanların da daha az baş ağrısı çektiği aktarıldı.
 
Çalışmayı ile ilgili British Medical Journal’da yer alan yazıda, "Bu çalışma, insanlarda hedeflenen yemek değişiklikleri yoluyla baş ağrısının tedavi edilebileceğine dair biyolojik olarak makul bir kanıt sağlıyor" denildi.
 
Migrenin her yedi kişiden birini etkilediği ve dünyada en çok görülen üçüncü hastalık olduğu aktarılan çalışmada, aşırı kafein ve alkol tüketiminin baş ağrılarının temelini oluşturduğunun altı çizildi.
 
Hangi Besinler Migren Atağına Neden Olur?
 
Migrene neden olan besinleri peynirler ve tiramin içeren besinler şeklinde özetlenebilir. Tiramin, besin bekletildikçe, proteinlerin yıkılması neticesinde ortaya çıkar. Yıllandırılan yüksek protein içerikli besinlerde tiramin miktarı da artar. Özellikle peynirler ve şaraplar, alkollü içecekler ve işlenmiş etlerin bol tiremin içermesi nedeniyle migrene neden olduğunu söyleyebiliriz.  Hangi peynirler migreni daha çok etkiler sorusunun cevabı olarak ise yüksek tiramin içermeleri nedeniyle; rokfor ve benzeri küflü peynirler (stilton, gorgonzola), çedar, beyaz peynir, mozzarella, permesan, İsviçre peyniri sıralanabilir.
 
Alkol: Kırmızı şarap, bira, viski ve şampanya migren dostudur. Migren ağrısını çabucak tetikleyebilir.
 
Gıda koruyucuları: Gıda koruyucuları içlerinde bulunan nitratların damarları genişletmesi nedeniyle migreni tetiklerler.
 
Soğuk gıdalar: Özellikle vücut ısısının yükseldiği egzersiz, yürüyüş esnasında ya da sıcak havalarda tüketilen soğuk havalar bazı kişilerde migren ağrısına neden olabilir. Özellikle alın ve şakaklarda hissedilen ağrı genellikle birkaç dakika sürer. Ayrıca çok soğukta kalmak da migreni tetikleyebilir.
 
Bunların dışında migrene iyi gelmeyen gıdalar şöyle sıralanabilir:
 
Kuruyemişler ve kabuklu yemişler
Tütsülenmiş (smoked) veya kurutulmuş balık
Fırınlanmış mayalı yiyecekler (kek, ev yapımı ekmek, sandviç ekmeği)
Muz, narenciye ürünleri (portakal, mandalina, turunç vb), kivi, ananas, frambuaz, kırmızı erik
Bazı kuru meyveler (hurma, incir, üzüm)
Et bulyon ile yapılmış çorbalar (Gerçek et suyu için geçerli değildir)
Aspartam ve diğer tatlandırıcılar
 
Devam edecek...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler