Şef İsmail Karataş; Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Tabak

Şef İsmail Karataş; Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Tabak

Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır ve bu tür besinlerin önemli bir kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyve..

Şef İsmail Karataş; Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Tabak 
 
Dengeli beslenme sağlıklıTabak beslenmenin ilk kuralı olan besin çeşitliliğine uyacak şekilde hazırlanmıştır. Bu çeşitliliği sağlamak için, yiyecekler 5 ana gruba ayrılmıştır. 
 
Tabağımızda sırasıyla;
 
Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve et ürünleri grubu, tavuk, balık,  yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vb.)  ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) grubu, taze sebze grubu, taze meyve grubu, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.) grubu görülmektedir. Her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan en az bir besinin tüketilmelidir.
 
1 - Süt Ürünleri
 
Süt ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor ve çinko olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz bir sürü besin ögesi için önemli bir kaynaktır. Başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireyler süt ve ürünlerini her gün tüketmelidir.
 
2 – 3 – 4 - Et, Yumurta, Kuru baklagiller Ve Yağlı Tohum Gurubu
 
Bu grupta; et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler yer alır. Bu besinler protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler açısından zengindir.
 
5 - Ekmek Ve Tahıl Gurubu
 
Tahıl grubu; 
 
ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf ve arpa gibi yiyecekleri içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
 
Buğdaydan yapılan bulgur Türkiye’de sıkça kullanılır ve bulgur işlenirken besin değerlerini kaybetmediğinden pirinç yerine tercih edilmelidir.
 
En sık tükettiğimiz tahıl ürünü ise ekmektir. Mayalı ekmekler içerdikleri minerallerin sindirilmesi daha kolay olduğundan, besin değeri yüksek yiyeceklerdir. 
 
Ekmek tüketirken tam tahıl unlarından veya karışık tam tahıl unlarından mayalandırılarak yapılanlar tercih edilmelidir. Böyle ekmeklerin besleyici ve sağlık koruyucu değeri beyaz undan yapılan ekmekten daha fazladır.
 
Sebze Ve Meyve Gurubu 
 
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır ve bu tür besinlerin önemli bir kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyveler günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler