Osmanlı Ve Türk Tatlıları

Osmanlı Ve Türk Tatlıları

Türkiyede gastronomi haberlerinde ve gastronomi turizminde ismi sıkça anılan Hafız Mustafa'da Makaron, cheesecake yok baklava, kazandibi var. Eski İstan..

Osmanlı Ve Türk Tatlıları...
 
Tanzimat Dönemi’nden bu yana İstanbul’daki pek çok sosyal değişimi yaşayarak tarihe tanıklık eden Osmanlı Sarayı’nın resmi tatlıcısı Hafız Mustafa 1864, 157 yıl önce Eminönü’nde açtığı ilk şubesindeki dokuyu koruyarak hizmet vermeye devam ediyor. Ürün gamını genişletirken asırlık reçeteleri de hassasiyetle koruyan marka, şubeleşme çalışmalarında da titizlikle hareket ediyor. Bugün 1’i Dubai’de olmak üzere toplam 14 şubeye ulaşan tarihi marka Osmanlı tatlı kültürünü dünyaya tanıtıyor.
 
Osmanlı’dan günümüze kadar gelmeyi başaran sayılı işletmelerden Hafız Mustafa 1864, poğaçanın mucidi tarihi şekerlemeci olarak biliniyor. Bugün 157 yaşında olan markayı 2007’de satın aldıklarında köklü bir geçmişi de aldıklarını belirten Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar; “Türkiye’nin en eski 5 markasından birini almıştık. Eminönü’ndeki mağazada sadece 6 çalışanı olan Hafız Mustafa’nın bilinirliği istediğimiz düzeyde değildi. 
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...
Markayı ismine yakışır noktaya çıkarmanın ürünlerin kalitesinden geçtiğini bildiğimizden bütün gücümüzü üretime verdik. Önce fason üretimi kaldırdık. Satacağımız ürünü kendimiz üreteceğiz dedik ve büyük bir imalathane kurduk. Türkiye’nin en iyi ustalarını bünyemize kattık. En kaliteli hammaddeleri işinin ehli ustalara teslim ettik. Bütün mamullerimizi organik hale getirdik. Sonrası kendiliğinden çorap söküğü gibi geldi. Bugün sattığımız tüm ürünlerde kalitenin belirleyicisi olduk.” dedi.
 
Dekorundan tabağına kadar tarihle bağını koparmayan mağazalar
 
Ürünlerin yanı sıra mağaza konseptini de markanın geçmişine sadık kalarak yenilediklerini dile getiren Avni Ongurlar; “Kalitenin yanı sıra marka kimliğini de güçlendiren çalışmalar yaptık. Servis tabağından mağaza dekoruna, çalan müzikten kokuya kadar her şeyi en ince detayına kadar Osmanlı kültürünü örnek alarak planladık. Bunun yanı sıra sosyal medya tanıtımına büyük önem verdik. Güçlü geçmişin altını ürün ve sunum ile doldurduk.” ifadelerini kullandı.
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...Türkiyede gastronomi haberlerinde ve gastronomi turizminde ismi sıkça anılan Hafız Mustafa'da  Makaron, cheesecake yok baklava, kazandibi var.
 
Eski İstanbul geleneklerini yaşatan bir tatlıcı olarak her gün 500 çeşit ürün çıkardıklarını belirten Ongurlar, “Baklavalar, sütlü tatlılar, hamur işleri ve geleneksel içeceklerin yanı sıra kültürümüzün en önemli değeri olan lokumun her çeşidini müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Makaron ya da cheesecake gibi yabancı tatlıları menümüze koymuyoruz. El işçiliğiyle hazırlanan Osmanlı tatlılarını geleneksel reçetelere bağlı kalarak üretiyoruz. Biz sadece esnaf değiliz, geleneksel lezzetleri yaşatan ve gelecek kuşaklara aktaran kültür elçisiyiz.” şeklinde konuştu.
 
“Kaliteyi korumak için ağır ve sağlam adımlarla yürüyoruz"
 
Mağazalaşma konusunda aceleci olmadıklarını belirten Ongurlar, gelecek planları hakkında şunları söyledi: “Hızlı şekilde şubeleşme kaygısı taşımıyoruz. Franchise modeliyle hareket etsek çok fazla şubeye ulaşabiliriz ama kaliteyi ve kültürü koruyamayız. Hafız Mustafa 1864, tarihi ve misyonu olan bir marka. Biz ailece markanın tarihine, ağırlığına uygun bir yaşam sürmeye özen gösteriyoruz. Bu sebeple ağır ve sağlam adımlarla yürüyoruz.”
 
İstanbul’un tarihi noktalarında 12 şubesi bulunan Hafız Mustafa 1864’ün Antalya’da ve Dubai’de de 1’er şubesi var. Müşteri kitlesinin büyük bölümü yabancılardan oluşan marka 2019’da 10 milyondan fazla kişiyi mağazalarında misafir etti.
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...157 yıllık geçmişiyle hem kültürümüze hem de tarihimize tanıklık etmiş Hafız Mustafa 1864, en kaliteli malzemeleri kullanarak ürettiği sadece Osmanlı ve Türk tatlılarından oluşan menüsüyle sektörde bir lezzet elçisi olarak konumlanıyor. Markanın lezzet sunmanın yanında kültürümüzü ve mutfağımızı tanıtma misyonu da bulunuyor.
 
Türkiye’nin en eski şirketlerinden olan Hafız Mustafa 1864, bugün biri Dubai’de olmak üzere 14 şubesiyle hizmet sunmaya devam ediyor. Tarihimizin ve kültürümüzün 157 yılına tanıklık eden markanın şubeleri özellikle yabancı turistlerin yoğun olarak ilgisini çekiyor. Zaten Hafız Mustafa 1864’ün en büyük amaçlarından birisi de kaliteli malzemeler ve doğru tekniklerle hazırlanan Osmanlı ve Türk tatlılarının dünyaya tanıtımında aktif rol oynamak. Geniş bir ürün yelpazesi bulunan Hafız Mustafa 1864’te şekerlemelerden lokumlara, baklavalardan kadayıfa, hamur işlerinden sütlü tatlılara ve de pastalara birçok lezzet yer alıyor. Hafız Mustafa 1864’ün dününü ve bugününü Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar’dan dinledik.
 
Hafız Mustafa 1864 markanızın tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?
 
Şekerci Hafız Mustafa, Sultan Abdülaziz Han döneminde Hacı İsmail Hakkı Bey tarafından 1864 yılında İstanbul Bahçekapı’da kuruldu. Ardından oğlu Hafız Mustafa tarafından devralındı. Akide şekerinin ilk üreticilerinden olan Hacı İsmail Hakkı Bey, öncelikle Eminönü Bahçekapı’daki dükkanının bodrum katında dibek taşıyla akide şekeri yapmaya başlamış. Hafız Mustafa, babasının dükkanı işlettiği dönemde şekercilik ve tatlıcılıkla ilgilenirken bir yandan da Arpacılar Camii’nde gönüllü olarak müezzinlik yaparmış. 
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...Marka isminin hikayesi de oradan geliyor. Hafız Mustafa’nın poğaçayı bulan ve imal eden kişi olduğu da kayıtlarda mevcut. Her zaman üstün lezzetler sunan markamız, 1926 - 1938 yılları arasında Avrupa’da 11 adet madalya kazandı. 157 yıllık işletmemiz tarihi dokusunu ve ürün kalitesini her zaman korumayı başardı. Ongurlar Ailesi olarak biz de Hacı İsmail Hakkı Bey’den gelen ahilik geleneğini sürdürüyoruz.
 
Markanızı sektörde nerede konumlandırıyorsunuz?
 
200 yıla yaklaşan geçmişimizle sıradan bir işletme gibi sadece ticari kaygılarla hareket edemeyiz. Biz kendimizi Türk ve Osmanlı tatlılarını dünyaya tanıtan bir lezzet elçisi olarak konumlandırıyoruz. Pandemiden önce mağazamıza gelen yıllık müşteri sayısı 10 milyonun üstündeydi. Bu rakamın yüzde 70’ini yurtdışından gelen misafirlerimiz oluşturuyordu. Onlara kültürümüzü ve mutfağımızı iyi tanıtmamız ülke turizmine de hizmet oluyor.
 
Şu anda kaç şubeniz bulunuyor? Şubeleşme konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?
 
Toplam 14 şube ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. İstanbul’daki 12 şubemizin yanı sıra Dubai ve Antalya’da da birer şubemiz bulunuyor. Yeni şube açacağımız noktalarda potansiyeli anlamak için her ticari işletme gibi biz de fizibilite çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber köklü marka olmamız nedeniyle şube açacağımız noktanın yapısına da dikkat ediyoruz. Osmanlı tatlı kültürünü iyi anlatacağımız noktalarda olmaya özen gösteriyoruz.
 
Üretimdeki hassasiyetleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...Ürünlerimiz uzman ustalar tarafından el emeğiyle üretiliyor. Ürünlerimizde şeker pancarından elde edilen şeker, doğal kökboyası ve doğal meyve özleri kullanılıyor. Ham maddelerimizin hepsi kendi yöresinden tam zamanında gelir. Mutfağımıza yapay hiçbir malzemeyi sokmuyoruz. Geleneksel lezzetlerimizle birlikte günümüzün damak tadına uygun ürünler üretiyoruz. Ama yabancı menşeili ürünlere menümüzde yer vermiyoruz. Hafız Mustafa 1864 şubelerinde Fransız ya da İtalyan tatlısı yeme ihtimaliniz yoktur. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkarak, müşterilerimize en iyi kalitede hizmet sunmaya özen gösteriyoruz. Müşterilerin memnuniyetine çok önem veriyoruz.
 
Menünüzde yer alan tarihi bir tatlının hikayesini anlatır mısınız?
 
Bugün keşkül ismiyle tükettiğimiz Keşkül-ü Fukara tatlısının çok özel bir hikayesi vardır, bunu paylaşmak isterim. Bilindiği gibi Osmanlı devlet adamları sorunları daha iyi anlamak için tebdili kıyafet ile aciz ya da dilenci kılığında halk arasına karışırmış. Dilenirken ellerinde tuttukları Hindistan cevizi kabuğundan yapılma bu taslara, keşkül denirmiş. Paşalar bu parayı kullanmayacağı için halkı tok tutacak ve güçlendirecek bir tatlı yapılması maksadıyla saray mutfağına verirmiş. 
 
Osmanlı Ve Türk Tatlıları...
Bu sebeple keşkülde tokluk vermesi için süt, güç vermesi için de badem kullanılırmış. Hafız Mustafa 1864 olarak biz keşkülü orijinaline sadık kalarak eski usul üretiyoruz. Keşkül’ü Fukara’nın bademleri acılarından seçilmelidir. Kullanılan süt manda sütü olmalıdır. En önemlisi de pirinci taş değirmende öğütürüz. Kullanılan pirinç sübyelik cinsi olması gerekir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler