Ağrı

Ağrı "Balık Gölü"

Ağrı'da gezilecek yerlerden olan "Balık Gölü" gastronomi turizmine katkıları ile biliniyor. Ağrı "Balık Gölü" Nedir? Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri. Balık Gölüne Nasıl Gidilir?

Ağrı "Balık Gölü"
 
Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden olan ve yılın yarısında yüzeyi tamamen donan Balık Gölü'nde baharın gelişiyle çözülen buzlar ve canlanan doğa, güzel görüntüler oluşturuyor.
 
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2241 rakımla Türkiye'nin en yüksek gölleri arasında yer alan Balık Gölü, doğal güzellikleriyle her mevsim ilgi çekiyor.
 
Yüksek rakımı nedeniyle yılın yarısında yüzeyi tamamen buzla kaplanan göl, kışın Eskimo usulü balık avcılığıyla geçimini sağlayan yöre halkını, yazın ise doğaseverleri ağırlıyor.
 
Ağrı "Balık Gölü"
Özellikle yazın şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğrak yeri haline gelen göl, ilkbaharın yaşandığı bugünlerde göçmen kuşlarla şenlendi.
 
Buz tabakasının çözülmesiyle turkuaz ve yeşilin farklı tonlarına bürünen gölün çevresindeki karlı dağlarla bütünleşmesi, güzel manzaralar oluşturuyor.
 
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yaz aylarında çok sayıda doğaseverin kamp ve piknik yapmanın keyfini çıkardığı göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
 
Ağrı "Balık Gölü"
Ziyaretçiler Balık Gölü'nün daha fazla bilinmesi ve herkesin gelip bu doğal güzelliği görmesi gerektiğini söylüyorlar. Ağrı'da gezilecek yerlerden olan "Balık Gölü" gastronomi turizmine katkıları ile biliniyor...
 
"Göl özellikle yazın sahip olduğu güzellikleriyle mükemmel bir yer haline geliyor. Kış bölgede çok çetin geçiyor. Nisanın sonlarındayız, göldeki buzlar baharda yavaş yavaş erimeye başlıyor. Karşı tarafta dağlar ile gölün ortasında bulunan 2 ada çok güzel manzaralar ortaya çıkarıyor. Burası bizim için vazgeçilmez bir bölge. 
 
Ağrı "Balık Gölü"
Ağrı "Balık Gölü" Oksijeni, temiz havası ve yazın rengarenk çiçekleriyle gelenin memnun kalıp ayrıldığı bir yer. Ülkede bahar yaşanıyor ama burada gölde daha buzlar var. Buzlar eridiğinde daha güzel manzaralar ortaya çıkıyor."
 
Balık Gölünün tarihi ve özelliklerinde Taşlıçay İlçesi'ne 26 kilometre, Doğubayazıt iİçesi'ne 60 kilometre mesafededir. İki ilçenin sınırları içerisinde kalan Balık Gölü’nün denizden yüksekliği 2 bin 241 metre olup, Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir. En derin yeri 37 metredir ve bir lav seti gölüdür.
 
Ağrı "Balık Gölü" Nedir?
 
Ağrı "Balık Gölü"
Göl, içme suyu ve kullanma suyu koruma sahası statüsünde olup yakınındaki yerleşim birimleri için içme suyu sağlamaktadır. Çevresindeki dağlardan gelen küçük dereler, kıyısındaki pınarlar ve yer altı sularıyla beslendiği için akış durumu ve sürekliliği ile ilgili veriler tespit edilememiştir.
 
Yakın çevresinde tarım alanları ve otlaklar bulunur. Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biridir. Gölün üzerindeki 0.15 hektar alana sahip bir adada kuluçkaya yatan kadife ördek popülasyonu ile önemli bir kuş alanı statüsü kazanmıştır. 
 
Bölgedeki asıl ünü, yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanır. Göl çevresinde Hayvancılık-Su Ürünleri açısından çok önemli olan başlıca hayvan türleri kartal, şahin, keklik, yabani tavşan, tilki, kurt, yaban ördeği, martı, bıldırcın ve çulluktur. 
 
Ağrı "Balık Gölü"
Balık Gölünün Bu denli yüksek olması göl çevresinde yaylacılık faaliyetlerinin gelişmesini sağlamıştır. Gölde aynı zamanda balıkçılık yapılmaktadır. Sazan, Alabalık ve ünlü kırmızı pullu (Kızıl Alabalık) türlerinin burada bulabilirsiniz. Balık gölünün bu kadar meşhur olmasının sebebi Kırmızı pullu alabalıklarının bulunmasıdır.
 
Balık Gölü Kış mevsiminde üst kısmı tamamen donar. Buz tutan kısmının Kalınlığı 20 cm olan buzların üzerinde kızakla kayan sporcuları görebilirsiniz. Ayrıca buzların kırılarak çıkartılan balıklarda bir hayli lezzetli olmaktadır.
 
Balık Gölüne Nasıl Gidilir;
 
Ağrı "Balık Gölü"
Balık Gölü, Ağrının Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri arasında bulunur.  Taşlıçay ilçesine 26 km, Doğubayazıt ilçesine 60 km uzaklıktadır.
 
Balık Gölü’ne Taşlıçay merkezden, Doğubayazıt, Suluçem, Musul ayrımı yolları üzerinden tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Herhangi bir toplu taşıma aracı gitmiyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler