Urla Enginarı Nedir?

Urla Enginarı Nedir?

En meşhur zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Enginar nasıl yapılır? Türk Mutfağı Şeflerinden "Arda Türkmen " En iyi ramazan yemeklerinde zeytinyağlı Enginar için kullanılan Malzemeler...

Urla Enginarı Nedir?
 
Urla'nın "yakışıklı sakız enginarları" bu yıl online festivalde Urla'nın meşhur sakız enginarları Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor 7. Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali, bu yıl pandemi nedeniyle online olarak düzenlenecek.
 
Urla'nın "yakışıklı sakız enginarları" bu yıl online festivaldeUrla'nın meşhur sakız enginarları Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. İzmir - 7. Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali, bu yıl pandemi nedeniyle online olarak düzenlenecek. Üreticilerin Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan Vekili Murtaza Dayanç'ın deyişi ile Urla'nın  topraktan tabağa "yakışıklı sakız enginarları", haziran ayına kadar hasat edilecek ve ülkenin dört bir yanında sofralara konuk olacak.
 
"Urla'nın enginarı marka haline geldi"
 
Urla Enginarı Nedir?
Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan Vekili Murtaza Dayanç, "7. Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali'nin açılışını yapıyoruz. Tüm dünyada korona virüs salgını söz konusu olduğu için toplu aktiviteler yapılamıyor. Bu sebeple festivalimizi de online şekilde gerçekleştirmeye karar verdik. Birçok aktivitemiz olacak. Bu aktiviteler online olarak geniş kitlelere ulaştırılacak. Üreticimiz Yücel Bey, Urla enginarlarının yakışıklı olduğunu söylüyor. 
 
Urla Enginarı Nedir?
Gerçekten de Urla enginarı ülkemizde bir marka haline geldi. Zaten coğrafi işaret patentini alma da söz konusu. En iyi enginar Türkiye'de Urla'da üretiliyor ve tüm ülkeye pazarlanıyor. Enginarı sadece tarım ürünü olarak değerlendirmiyorum. Tarım ürünün ötesinde, bir ilçenin kaderini şekillendiren önemli bir olgu haline dönüştü. Bu festivaller vasıtasıyla kültürel etkileşim doğdu. Urla'nın coğrafi ve doğal güzellikleri ile tarihi tanıtıldı. Urla'nın agro turizm ve gastronomi değerine dönüşmesine vesile oldu" dedi.
 
Bebek enginar...
 
Urla Enginarı Nedir?
Üretici Sevtap Şengezerler, "30 dönümlük alanda sakız enginarı üretimi yapıyoruz. En iyi iftar ve sahur menülerine de yemek çeşidi olan Enginarlarımız, bizim gözbebeklerimiz. Biz 4 aydır hasat yapıyoruz. Enginarlarımız bu yıl erken uyandı. Bebek enginarları 4 aydır satıyoruz. Çanak enginarları da satmaya başladık. Zengin İftar Sofralarınıza Layık Sakız enginarların bebekleri, yaprakları ile yenir. Çok lezzetlidir. Dolmalıkları çok güzel olur. Çanak enginardan farkı, yapraklarındaki lezzetidir. Biz ürettiklerimizi sosyal medyada ve üretici pazarlarında satıyoruz. Çok üretim olursa toptan veriyoruz, konservesini ve turşusunu yapıyoruz" diye konuştu.
 
"Allah'ın vergisi, milli değer"
 
Urla Enginarı Nedir?
Üretici Sadık Yücel Şengezer ise "Urla'nın enginarı sakız enginarıdır ve çok meşhurdur. Ramazan ayında İftara Zeytinyağlılar yapımında  da  en çok tercih edilen enginarlarda  Sakız enginarının hasat dönemi 6 aydır. Aralık ayında başlar, haziran ayına kadar sürer. Hiçbir enginarda bu durum yoktur. Getirisi iyidir. Bu enginar bize Allah'ın vergisidir. Milli değerimize sahip çıkmamız lazım. Sakız enginarın coğrafi işareti bizde. İhracatını bir tek biz yapabiliriz. Ancak tesisleşme eksiğimiz var. Bunun için de yetkililerin yardımcı olması lazım" ifadelerine yer verdi.
 
Urla'daki 3300 dekar alanda enginar üretimi yapılıyor. İlçenin toplam üretimi 450 bin enginarken 10 milyona erişti. 9 milyon 500 bin enginar ilçeye tarımsal gelir, ülkeye katma değer ve tüketicilere sağlıklı yaşam kaynağı olarak katkı sağlıyor.
 
Urla Enginarı Nedir?
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Enginar nasıl yapılır? Türk Mutfağı Şeflerinden "Arda Türkmen "
 
Zeytinyağlı Enginar için kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     6 adet enginar
*     Su
*     1 adet limonun suyu ve kabukları
*     1 yemek kaşığı un
*     Enginarları Pişirmek için Malzemeler
*     ½ su bardağı zeytinyağı
*     1 adet orta boy soğan – ince yemeklik doğranmış
*     Tuz
*     Beyaz biber
*     1 su bardağı su
*     İç Harcı için Malzemeler
*     2 yemek kaşığı zeytinyağı
*     1 adet orta boy patates – küçük küp doğranmış
*     1 adet büyük boy havuç – küçük küp doğranmış
*     1 su bardağı bezelye
*     Tuz
*     Beyaz biber
*     1 tatlı kaşığı toz şeker
*     ½ su bardağı su
*     ½ adet portakalın suyu
 
Zeytinyağlı Enginar Üzeri İçin Malzemeler
*     Dereotu
 
Zeytinyağlı Enginar Yapılış Tarifi:
 
Bir karıştırma kabına enginarlarınızı alın.
Üzerlerini geçecek kadar su ilave edin.
İçerisine un, limon suyu ve limonlarınızın kabuklarını alın.
Karıştırın ve bekletin.
 
Zeytinyağlı Enginarı Pişirmek İçin;
 
Yayvan bir tencereye zeytinyağını ilave edin ve ısıtın.
Isınan tencerenizin içerisine ince yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin.
Soğanın üstüne enginarlarınızı çanak olacak şekilde dizin.
Üzerine tuz ve beyaz biber gezdirin.
İçerisine suyu ilave edin ve kapağını kapatıp orta ateşte 20 – 25 dakika pişmeye bırakın.
 
Zeytinyağlı Enginarı İç Harcı İçin;
 
Ayrı bir yayvan tencereyi ocağa alın ve zeytinyağı ilave edip patatesleri ilave edin.
Patatesleriniz hafif renk alınca havuçları ve bezelyeyi ilave edin.
Tuz, beyaz biber ve toz şekeri ilave edip karıştırın.
Suyunu ilave edin ve orta ateşte 15 dakika suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.
 
Zeytinyağlı Enginarı Birleştirmek İçin;
 
Enginar çanaklarınızın üzerine altta kalan soğanı gezdirin.
Ardından hazırladığınız iç harcı üzerlerine pay edin.
Portakalınızın suyunu sıkın ve enginarlarınızın üzerine gezdirin.
Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip tekrar kapağını kapatın ve kısık ateşte enginarlarınız yumuşayana kadar pişirin.
Pişen enginarlarınızın üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirerek servis edin.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler