Ramazan Ayında Bilinçsiz Besin Tüketimine Dikkat...

Ramazan Ayında Bilinçsiz Besin Tüketimine Dikkat...

Ramazan’da beslenme şekli ve yemek saatlerinin değişmesi, sınırlı sürede çok yemek yenmesi, yenilme ihtiyacı duyulması, hareket azlığı..

Ramazan Ayında Bilinçsiz Besin Tüketiminden Kaçınmalıyız. 
Şef Mehmet Kudat
 
Covid-19 döneminde oruç tutarken nelere dikkat edilmeli güçlü bir bağışıklık sistemi iç in yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. 
 
Ramazan maddi ve manevi arınma ayıdır. Aç kalmaya değil kendini, bedenini ve nefsini disipline etmeye odaklama zamanı. Hem zor günler yaşadığımız dönemde hem de ramazan süresince beslenme alışkanlıklarımızdan uyku düzenimize kadar hayatımızın rutinlerinde pek çok değişiklikler yaşanıyor. 
 
Ramazan’da beslenme şekli ve yemek saatlerinin değişmesi, sınırlı sürede çok yemek yenmesi, yenilme ihtiyacı duyulması, hareket azlığı gibi nedenler ağırlık kazanmayı kolaylaştırır. Aslında 15-16 saat hiçbir şey yememesine rağmen gün boyu çok daha az enerji alındığı halde vücut ağırlığının artması gerçekten ilginçtir. 
 
Zira Ramazan süresince metabolizma yavaşlıyor, vücut azla yetinmeye odaklanıyor, tasarrufa geçiyor, cimri gen alınan gıdaları depolamaya endeksleniyor, alınan enerji de yakamadığı için gün boyu hareketler kısıtlanıyor.”
 
Öğünler düzenli olmalı...
 
Ramazan ayı ve koronavirüs günlerinde sağlıklı beslenme için şunları öneriyor:
 
Su tüketimini artıralım: 
 
Sıcaklıkların ve Ramazan’ın etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. İftar ile sahur arasında mutlaka tek başına 10-12 bardak (2-2,5 litre) su tüketilmelidir. 
 
Açık çay, bitki çayları ilave olarak tüketilebilir. Ancak kafein içeren çay, kahve ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa bile su yerine geçmez.
 
Tatlı tercihlerimize dikkat edelim:
 
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; yazın daha sıklıkla sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma gibi) veya meyve tatlıları tercih etmek daha sağlıklıdır.
 
Kullandığınız yağ çeşidi ve miktarına dikkat edelim: Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar (ayçiçeği, fındık yağı, zeytinyağı, mısırözü vb.) kullanılmalı, etli yemeklere ekstra yağ eklenmemesi çok olumludur. Besinleri pişirirken kızartma ve kavurma yöntemi yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme tercih edilmelidir. 
 
Yemeklere bol bol nane, maydanoz, soğan gibi lezzet vericiler eklenmelidir.
 
Ramazan boyunca her türlü reçete tarif için emrinize âmadeyim kendi evinizin şefi siz olun tarifler bizden Hayırlı Ramazanlar diliyorum...
 
Türk aşçı haberleri olarak nefis ramazan tarifleri içeren ve tavsiye linklerimiz olan:
Ramazan ayı ile ilgili özel yiyeceklerden olan evde en iyi ramazan pidesi ve evde en iyi ramazan çorbası linklerimizi de inceleyebilirsiniz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler