Ev Mutfaklarında Sıfır Atık Rehberi Nedir?

Ev Mutfaklarında Sıfır Atık Rehberi Nedir?

Eğer siz de sıfır atık yaşamla gelecek nesillere temiz bir gezegen bırakmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Sıfır atık mutfak için yapmanız...

Ev Mutfaklarında Sıfır Atık Rehberi Nedir?
Hazal Tekcan
 
Kim gelecek nesillere temiz bir gezegen bırakmak istemez ki? Sıfır atık mutfak ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazdık. İşte adım adım sıfır atık mutfak rehberi...
 
İnsanoğlu olarak gezegenimizi her geçen gün kirletmeye ve tahrip etmeye devam ediyoruz. Alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece bu gidişatı durdurmamız ne yazık ki mümkün değil.
 
Eğer siz de sıfır atık yaşamla gelecek nesillere temiz bir gezegen bırakmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Sıfır atık mutfak için yapmanız gerekenleri araştırdık ve adım adım yazdık. Bu rehber sayesinde siz de atıksız ve sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz!
 
İşte sıfır atık mutfak için yapmanız gereken 19 şey…
 
1. Planlı davranın
 
Yapılan araştırmalar, yemek israfının günümüzde daha önce hiç ulaşmadığı boyutlara ulaştığını doğruluyor. Örneğin Amerikalılar, her yıl satın aldıkları yemeklerin %30 ila %40’ını çöpe atıyor. Yemek israfının önüne geçmek istiyorsanız haftalık yemek planları hazırlayabilir, market alışverişlerinizi de bu yönde yapabilirsiniz. Son kullanma tarihi yakın olan ürünlere öncelik vermeyi de unutmamalısınız.
 
2. Yerel dükkanları/marketleri tercih edin
 
Ülkemizde pek yaygın olmasa da Amerika ve Avrupa’da kiloyla açık gıda almak çok yaygın. Yani baharat, tahıl, un, kuru meyve, bakliyat, kuruyemiş ya da makarna gibi gıdaları dilediğiniz gramajda satın alabiliyorsunuz. Türkiye’de yerel marketlerde ya da aktarlarda bu tür uygulamalar bulmanız mümkün. Kendi kavanozlarınızı ya da bez torbalarınızı götürerek kiloyla ürün satın alabilir, böylelikle paketli gıdalardan bir adım daha uzaklaşabilirsiniz!
 
3. Paketli gıda almadan önce iki kez düşünün
 
Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’ne göre dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretiliyor. Bunların yarısının tek kullanımlık plastik olduğu tahmin ediliyor. Yani paketli bir ürün almadan önce iki kez düşünün!
 
4. Paketli gıdaları kendiniz pişirmeyi deneyin
 
Bir ürünü toplu ya da paketsiz satın alamıyorsanız evde kendiniz pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Örneğin paketli kurabiye almak yerine kendi kurabiyenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Hatta ekmeğinizi bile evde pişirmeniz mümkün! 
 
5. Kasaptan alışveriş yapın
 
Marketlerdeki et, tavuk ve balıklar, genellikle plastik ya da köpük paketlerde satılır. Kasaplarda ise marketlere göre çok daha az ambalaj kullanılır. Etinizi ya da tavuğunuzu kağıda sarılı bir şekilde satın alabilirsiniz. Hatta evden kendi saklama kaplarınızı getirmeniz bile mümkün!
 
6. Plastik poşetlerden kaçının
 
Marketlerdeki ya da pazarlardaki plastik poşetleri kullanmaktan kaçının. Mümkün olduğunca bez çantalar kullanmaya çalışın. Gerekiyorsa ürünlerinizi direkt alışveriş sepetine atın, eve geldiğinizde güzelce yıkayın.
 
7. Sebzeleri, meyveleri ve yeşillikleri eve gelince temizleyin
 
Satın aldığınız meyve, sebze ve yeşillikleri eve geldiğinizde temizleyip ayıklamak, hem size zaman kazandırır hem de gıdaların ömrünü uzatır. Temizleyip ayıkladığınız gıdaları hava almayan saklama kaplarında ya da yeniden kullanılabilir silikon torbalarda saklayabilirsiniz.
 
8. Yemek yiyeceğiniz restoranları özenle seçin
 
Yemek sipariş ederken geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanan restoranları tercih edin. Tek kullanımlık peçete ve mutfak eşyalarından uzak durmaya özen gösterin.
 
9. Sütlerinizi cam şişede alın
 
Sütünüzü, hatta diğer tüm içeceklerinizi cam şişelerde satın alın. Mümkün olduğunca plastik ambalaja sahip içeceklerden kaçının.
 
10. Cam mutfak eşyaları tercih edin
 
Gıdalarınızı saklamak için plastik yerine cam saklama kapları tercih edin. Cam ürünler, çok daha uzun ömürlü ve sağlıklıdır. Benzer bir şekilde streç film için de balmumu boneler ya da yeniden kullanılabilir kılıflar tercih edebilirsiniz. Sizler için seçtiğimiz çeşit çeşit ekolojik ürünlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
 
11. Eskicileri gezin
 
Bir mutfak eşyası satın almadan önce o eşyaya gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyice düşünün. Yeni ürünler satın almaktansa çevrenizdeki kişilere kullanmadığı mutfak eşyaları olup olmadığını sorun. Dilerseniz ikinci el ürünler için çeşitli dükkanları ve mobil uygulamaları kontrol edebilirsiniz.
 
12. Yemek saklama kaplarına yönelin
 
Hazırladığınız yemekleri okula ya da işe götürmek için yemek saklama kapları kullanın. Kendi çatal bıçağınızı bulundurun ve kahveniz ya da çayınız için de termos taşıyın. Böylelikle sıfır atık mutfak alışkanlıklarınızı dışarıya da taşıyabilirsiniz. Sizler için seçtiğimiz en popüler yemek saklama kaplarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
 
13. Kendi temizleyicinizi hazırlayın
 
Mutfağınızı temizlerken evde hazırladığınız doğal temizleyicileri kullanın. Örneğin karbonatı doğal bir yağla karıştırabilir, lavabonuzu bu karışımla ovabilirsiniz. Benzer bir şekilde sirke ve su karışımıyla tezgahlarınızı silebilirsiniz.
 
14. Doğal temizlik ürünleri kullanın
 
Eğer kendi temizlik ürünlerinizi hazırlamak istemiyorsanız doğal temizlik ürünlerine yönelebilirsiniz. Zararlı kimyasallardan arındırılan bu temizleyiciler, yalnızca mutfağınızı değil tüm evinizi temizlemek için ideal! En popüler doğal temizlik malzemelerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
 
15. Ekolojik ürünlere yönelin
 
Konu sıfır atık mutfak olduğunda ekolojik ürünlerden bahsetmemek olmaz! Bez bakliyat torbalarından çelik pipetlere, bambu fırçalardan silikon fırın matlarına çeşit çeşit ekolojik ürün bulmanız mümkün. Sizler için seçtiğimiz çeşit çeşit ekolojik ürünlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
 
16. Kağıt havluya veda edin
 
Sıfır atık mutfak ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de kağıt havlular! Kağıt havlu tüketmek yerine eski tişörtlerinizi keserek kurulama bezleri hazırlayabilirsiniz.
 
17. Kendi meyve sebzenizi yetiştirin
 
Küçük bir balkonda bile yetiştirebileceğiniz şeyleri öğrenince çok şaşıracaksınız! Evde meyve sebze yetiştirmekle ilgili bilmeniz gereken her şeye ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli!
 
18. Spa suyu hazırlayın
 
Meyve ve sebzelerin artıklarıyla harika sular hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Salatalık, limon, portakal, nane ve fesleğen gibi gıdaların artıklarını büyük bir sürahiye içme suyuyla birlikte ekleyebilirsiniz. 1-2 günlük bir dinlenme süresinin ardından bu suyu afiyetle tüketmeniz mümkün! 
 
19. Sebzelerin kabuklarını saklayın
 
Benzer bir şekilde kereviz, soğan ve havuç gibi sebzelerin artıklarını saklayabilir, çorba, et suyu ya da tavuk suyu hazırlarken kullanabilirsiniz.
 
Kaynak: www.listelist.com


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler