Yöresel Mutfaklarımızdan En İyi Manavgat Lezzetleri

Yöresel Mutfaklarımızdan En İyi Manavgat Lezzetleri

Doğadan toplanarak zeytin yağı ile pişirilen leziz ve hafif yemek 'ler bugün artık yerli halk arasın 'da da kabul görmüş ve sevilmiş 'tir. Organik beslenmenin...

Yöresel Mutfaklarımızdan En İyi Manavgat Lezzetleri
Uzman Öğretmen "Cemile Abacı"
 
Yerleşim bölgesi olarak Manavgat, çok eski ve zengin bir kültürü içinde barındıran, tarihiyle, doğasıyla dünyanın dört köşesinden insanları kendisine çeken bir turizm merkezi konumundadır. İçinde yaşayan insanların sağlam bir kültür temeline sahip olmaları ve kendi değerlerine sahip çıkmaları ise onların en büyük zenginlikleridir.
 
Yazların sıcak, kışların ılık geçtiği bu topraklarda doğa cömert davranarak 12 ay boyunca ürün alınmasını sağlamıştır. Bu durum mutfaklarda bolluk yaratmış, bereketli topraktan sebze , denizden balık ve bol çeşitli diğer deniz ürünleri, karadan kuş avcılığıyla sofraları bolluk içinde şenlendirirken Manavgat mutfağını da zenginleştirmiştir.
 

Yöresel Mutfaklarımızdan En İyi Manavgat Lezzetleri

Mutfağımızı yurt dışında ve yurt içinde en güzel şekilde temsil eden değerli ustamız Türk mutfağı şeflerimizden İsmail Karataş, Manavgat yöresinin yerel yemeklerini içeren bir derleme - kitap yazmak fikriyle geldiği zaman önce heyecanlandım , gururlandım, sonra bu duygum burukluğa dönüştü.
 
Diğer bölgelerin mutfak kültürlerini düşününce Manavgat’ın gölgede kalacağı fikrine kapıldım. 
 
Ancak çalışmalar ilerledikçe, araştırmalarımız derinleştikçe düşüncemde ne kadar yanıldığımı anladım. Manavgat’ın merkezden tutun da sahil köyleri ve yukarı dağ köylerine kadar zengin çeşitlilik içeren bir mutfak kültürüne sahip olduğunu gördüm. 
 
Ancak damak tadının bu en lezzetli, en güzel yemeklerinin günümüzde uygulananlarının yanı sıra o kadarının da yeni nesillerce bilinmediğini fark ettim 
 
Bu çok büyük bir eksiklikti. Oysa bugün ayak üstü beslenme alışkanlığının zararlarını bilen herkes gastronomi turizminde Akdeniz mutfağının merkezindeki Manavgat yöresel yemeklerinin hafifliğini, ömür uzatan sağlığını bilmeli ve bundan yararlanmalı diye düşünüyorum.
 
Cumhuriyet döneminin çok önemli tarihsel olaylarından olan mübadele ile bölgemize göç eden ve Side bölgesine yerleştirilen Giritlilerin "Girit Mutfağı" ise yöresel mutfaklarımızdan Manavgat mutfağı içerisinde ayrı bir değer olarak ortaya çıkar. 
 
Doğadan toplanarak zeytin yağı ile pişirilen leziz ve hafif yemekler bugün artık yerli halk arasında da kabul görmüş ve sevilmiştir. Organik beslenmenin tartışılmaz kalesi Girit mutfağının insan ömrünü uzattığı gerçeği yaşayan insanlarca da kanıtlanmıştır. 
 
Değerli ustamız İsmail Karataş, yaptığı bu özgün çalışmayla, kaybolan ve zamanla kaybolacak yöresel tatları, uygulamaları ile anlatarak gelecek nesiller içinde çok önemli bir eser bırakacaktır. Umuyorum ki bu çalışmaların ilki olsun. İlerleyen zamanlarda başka çalışmalarla Akdeniz’in bu şirin ilçesinin tatlarını dünyaya tanıtsın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler