Acaba Ben Şef ‘miyim !!!

Acaba Ben Şef ‘miyim !!!

Zamanla mesleğinin üzerinde yapmış olduğu çalışmalar ve cabalarının karşılığını alan kişiler, mevkilerini yükselte bilmek için günleri haftalarını senelerini ve hatta o işte ömürlerini...

Acaba Ben Şef ‘miyim !!!
Şef Yücel Basim
 
Adından ve yaptığın işten anlaşılacağı üzere kişinin üstünlüğünün simgesidir Şef.
 
Zamanla mesleğinin üzerinde yapmış olduğu çalışmalar ve cabalarının karşılığını alan kişiler, mevkilerini yükselte bilmek için günleri haftalarını senelerini ve hatta o işte ömürlerini geçiren uzman kişilerdir. 
 
Mutfaklarda ve aşçılık mesleğinde Şef olabilmek bundan en az 20-25 sene önce çırakların iyi yoğurulup mayalanmalarından sonra olduğu mevkiden, ustasının ; “hadi bakalım seninle olan yolumuz bundan sonra senin de katacağın katkılarında görünmektedir. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken geldiğin nokta şeflik mertebesidir.
 
Bu meslekte 15 seneni eksiksiz bir şekilde bir fiil olarak senenin 365 gününün (izinlerin hariç ) her günde işine sadık olarak çalışman kaytarmaman bahane uydurmadan işini severek yapman bizleri onure etmiştir. 
 
Bundan sonraki hayatında bir meyve veren ağaç gibi yeri geldi mi taşlanacaksın yeri geldi mi seni koparacaklar (kıracaklar) önüne taş koyup tökezlemeye çalışacaklar. 
 
Çünkü sen kimileri gibi lafla iş yapmayacaksın. Bilgilerinin ve becerilerinin birleşmesi ve elinin ve dilinin besmelesiyle bu işe gönlünü vereceksin demeleri ile Şef olabiliyorlardı.
 
İyi bir mutfağın görevi, öğrendiği ve deneyimlediği her şeyi bir sonraki kuşağa aktarmaktır. Eskilerin yapmış oldukları ve yetiştirdikleri şeflerdir. 
 
Görüyorum ki son zamanlarda sanal şeflerin çoğalması mesleğinin ana temasını ne olduğunu anlamadan ortaya çıkıp ve bu çıkışını birilerinin önlüğünün eteğine yapışmayı bırakın özür dilerim.
 
Yalakalık ve övgü ile yaklaşıp kendisini bir şeymiş gibi göstermesi, hele bu Avrupa ülkesinde ise bir kaç resim poz ile Türkiye’de birkaç kişiye yalakalık yapıp mesleğinin duayenlerini etkileyip beğenilerle kendisini yükselttiğini sanan kişiler de şu an ki şef olduklarını iddia ettirtmeye başlamış durumda.
 
İnsanlar hitaplarında karşısındaki kişinin Şeflik vasıfları bulunmayan kişilere şefim demesi o kişiyi şef etmez. O nu sadece havaya sokup kendini kaf dağında göstermelik yapar. 
 
Sanal alemde üreyen bu kişiler gerçek hayatta yapmış oldukları ile çelişmekte olduğu bilinmekte ve aşikar görülmektedir. Birde bunları pof pof layanların alkışlayanların beklentileri ayrı bir soru getirmektedir.
Bu meslekte bir şema vardır . Çırak olmadan usta , usta olmadan  Şef olamazsın. 
 
Büyük bir şef olmak istiyorsanız, büyük şeflerle çalışmak zorundasınız. Ben de aynen öyle yaptım.
 
Bir ev mutfağı ile bir lokanta mutfağı aynı değildir. Bir lokanta mutfağı ile bir Restoran mutfağı aynı değildir. 
 
Bir Restoran mutfağı ile bir kantin mutfağı aynı değildir. Bir yemek fabrikası mutfağı ile bir askeri ordu mutfağı aynı değildir. Bu saydıklarımla bir Otel mutfak ı aynı değildir. Her mutfağın kendisine has prosedürü, işleyişi ve hitap ettiği kesim vardır. 
 
Acaba düşündünüz mü  altını çizerek sizlere soruyorum ; 
 
Burada  hangi mutfaktaki ni işin erbabından öğrenerek  kendinizi Şef olarak görüp etiketleye biliyorsunuz. Daha ilkokula başlamadan kendisini üniversitede gören kişiler var.
 
Şef, kendi küçük dünyalarında liderdir. Yanmış ve deneyimli eller mutfaktaki gemilerden daha önemlidir. Bence harika lezzetler peşinde koşan tüm şeflerin  iyi bir ahlakı var.
 
Acaba ben Şef miyim?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Mustafa Yahyaoğlu
    1/24/2021

    Patronlar ucuz işçi, ucuz emek peşinde koşup, ucuz satış, düşük kaliteye razı olunca, dünkü çıraklar, pişmeden, yanmadan, verilen ücrete bakmadan “ben de şef oldum” demeye başladılar. İşi de yeterince bilmedikleri için, bilgisiyle becerisiyle saygınlık kazanamıyacağı için “alt kadroyu ezen, hort,zort eden, altındakileri de işbilmezlerden seçen, ucuza çalışmaya razı olacaklardan seçiyorlar. Her geçen gün kalitenin düştüğünün patronlarda farkında ama, maliyet, satış sıkıntısı kısır döngüsünden dolayı, birşey yapmıyorlar. Mesleği de ayağa düşürüyor, gerçek şeflerin, ustaların, kısım şeflerinin, ekmeğiyle de oynuyorlar. Onların da ücretlerini pazarlıklarında engel teşkil ediyorlar.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler