Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim...

Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim...

Türkiye’de aşçılığın kitabının yazıldığı yerde de okusak, Aşçılık Mesleğindeki gelişmeler 'den haberdar olmak o kadar kolay olmadı” diyen Akar...

Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
 
Şef Özay Akar, Mengen’de yeni açılan Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’ne kaydoluyor. Okulu sayesinde çok erken bir yaşta yemek pişirme imkânı bulduğunu gururla söyleyen Akar, “İlk aşçı üniformamı orta birinci sınıfta diktirip giydiğimde ailemin ne kadar heyecanlandığı dün gibi aklımda.
 
O dönem ki öğretmenlerimiz, bizi uygulama mutfağına götürmüş ve temel pişirme tekniklerini öğretmişti. Dünyanın en güzel mesleki uygulama dersini bizler yapmıştık.” sözleriyle o günleri gülümseyerek yad ediyor. 
 
Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
Sadece bu da değil!
“Türkiye’de aşçılığın kitabının yazıldığı yerde de okusak, Aşçılık Mesleğindeki gelişmelerden haberdar olmak o kadar kolay olmadı” diyen Akar, dünyanın en iyi şeflerini tanımak, kitap isimlerini bilmek, mutfaklarını öğrenmek uğrunda ne mücadeleler verdiklerini anlatarak devam ediyor söyleşimize. Bu motivasyonu hayatının hiçbir döneminde kaybetmemeye çalıştığını sözlerine ekleyen Özay Şef, “İyi ki bu mesleği seçmişim.” demeyi de ihmal etmiyor.       
 
“15’imde aşçılığın meslek değil, sanat olduğunu öğrendim”
 
Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
Özay Şef anlattığına göre, mesleğinin o ilk dönemlerinde işine öylesine bağlı ve hevesli ki, babasına kendisini çalışmaya göndermesi için ne kadar ısrar ettiğinden bahsediyor. Hem de henüz sekizinci sınıf öğrencisi iken! 15 yaşında bir çocuğu kendi başına başka bir memlekete çalışmaya gönderecek cesarete sahip bir ailesi olduğu için ne kadar şanslı olduğunu anlatan Akar, ilk stajını Erdek’in özel bir bankasına ait 15 günlük sosyal dinlenme kampında yaptığını söylüyor. “O yıl benim için inanılmaz bir deneyim oldu. 
 
Aşçılığın zorluklarını, güzelliklerini, meslekten çok bir sanatı temsil ettiğini ve uçsuz bucaksız derinliklere sahip olduğunu görmek beni çok fazla motive etti.” diyen usta şef, staj eğitimlerine Side ve Fethiye’nin lüks mutfaklarında devam ettiğini anlatıyor. 
 
Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
Bu aralıkta şef, hayatında bir dönüm noktası olarak saydığı hatırasını ise şu sözleriyle anımsatıyor: “Alman menşeili uluslararası zincir bir kuruluşun mutfağında stajyer olarak çalışıyorum. İşe başladığımızdan kısa bir süre sonra, merkez ofisten bir aday şef bizimle çalışmaya başladı. 
 
Hiç unutmuyorum, o ilk gün, yeni mezun olduğu üniversitenin diplomasını getirip ofisin duvarına astı. Onunla çalıştıkça, iyi bir eğitimle temeli kuvvetlendirilmiş olsa da deneyim bakımından eksik ve yetersiz olduğunu gördük. Aday şef, o eksikliği bizimle çalışarak tamamladıktan sonra şirket içerisinde hızlıca yönetici şef pozisyonuna yükselebilecek birisiydi. 
 
Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
İşte o zaman, iyi bir şef olmak için mesleki tecrübenin yanında üniversite aşçılık eğitimlerinin de ne kadar önemli olduğunu kavramış oldum.”Devamında staj dönüşü ilk iş olarak dershaneye kaydını yaptırıp, lise son sınıfı üniversite hazırlık ile geçiriyor, Akar. 
 
Bu zorlu yolda kariyer planlaması yapan bir aşçılık öğrencisi için en büyük sorunun bir meslek yüksek okulunun açılmamış olmasından dem vuruyor akabinde. Kişilik olarak da son derece azimli ve kararlı bir profil çizen Türk mutfağı şeflerinden Akar, kendince çözümü mesleğe en yakın bölüm olarak Gazi Üniversitesi Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği’ni seçmekte bulduğunu dile getiriyor. 
 
Şef Özay Akar: İyi'ki Aşçılık Mesleğini Seçmişim
Okumak da yetmiyor ona, salt teorik eğitimle körelip gerileyeceğini düşünen Akar, tüm yaz tatillerini resort tesislerde çalışarak geçiriyor. Bu sayede chef de partie pozisyonuna kadar yükseldiğini anlatan Özay Şef’in pratik ve teorideki çift yönlü gelişme isteği, kariyer basamaklarını hızla tırmanmasında en güçlü dayanağı oluyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler