Habenisk Yemeği

Habenisk Yemeği

Kalabalık olmasına rağmen her damağa tat veren ve kendine hayran bırakan bir mutfağa sahiptir. Kibe mumbarlar, içli köfteler, ciğerler gibi yemekler. Diyarbakır mutfağı...

Habenisk YemeğiHabenisk Yemeği
Şef Mehmet Kudat
 
En iyisini Diyarbakır’ın bildiği en iyi lezzetlerden bir tanesi olan habenisk. Binlerce yıl iç içe yaşamış kültürlerden dolayı yöresel mutfaklardan Diyarbakır mutfağı oldukça kalabalıktır. Kalabalık olmasına rağmen her damağa tat veren ve kendine hayran bırakan bir mutfağa sahiptir. Kibe mumbarlar, içli köfteler, ciğerler gibi yemekler...
 
Diyarbakır Mutfağı Habenisk Yemeği Malzemeleri
 
*     500 (Beş Yüz) Gram  Kemikli Koyun Kol Eti
*     1 Çay Bardağı (Bir ) Aşurelik Buğday
*     1 Su Bardağı (Bir) Yeşil Mercimek
*     1 Çay Bardağı (Bir) Nohut
*     10 (On) Su Bardağı Su
*     10 (On) Patlıcan Başı Kuru
*     30 (Otuz) Gram Tere Yağı
*     2 (İki Baş ) Soğan
*     1 (Bir) Çorba Kaşığı Domates Salçası (Varsa Organik )
*     1 (Bir) Çorba Kaşığı Kişniş
*     1 (Bir) Tatlı Kaşığı Pul Biber
*     1 (Bir) Tatlı Kaşığı Kara Biber
*     Göz Kararınca Tuz
 
Habenisk Yapılışı
Buğday ve nohutları ayrı ayrı kaplarda bir gece öncesinden suya koyuyoruz. Sabahı bol bol suyla yıkayıp temizliyoruz, temizledikten sonra süzüyoruz.
Etleri tertemiz yıkayıp süzüyoruz. 
 
Yağsız, geniş bir tencereye boşaltıp iyice suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz ki kıvamını bulsun, et tadını versin. Sonra suyu, kuru patlıcan başlarını, mercimeği, aşurelik buğdayları ve süzdüğümüz nohutları ilave ediyoruz.
 
Habenisk Yemeği Pişirilmesi
Pişirirken üstte büyük ihtimalle köpükler birikebilir, onları bir süzgeç yardımı ile ayırarak nohut ve buğdayların iyice yumuşayıncaya kadar pişmesini sağlayın.
 
Nohut ve buğday yumuşarken, bir yandan da soğanları temizledikten sonra ince ince kıymaya başlayın. Tere yağını aynı tencerede eritip bu yağla salça ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Çiğ soğan ağza kötü tat verebilir dikkat edin.
 
Tuz ve baharatları kendinize göre ekleyip tatlandırın.
 
Ocaktan alıp, iyice pişip tel tel olan eti de yemeğe ilave edin. Tatları tamamlansın diye en az 10 dakika daha beraber pişirin. Sonra ocaktan alıp dinlenmesini bekleyin. Habenisk yemeğimiz sıcak güzeldir soğuk yerken tam lezzetini alamayabilirsiniz o yüzden sıcak servis edin.
 
Habenisk yemeğinin yanında turp kuru soğan soğuk ayran çok iyi gider, varsa yayık ayranı naneli ve salatalıklı içebilirsiniz tadına tat katacaktır. Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler