4 Hırsız Sirkesi Nasıl Yapılır? Koronavirüs salgını ile pandemi sürecinde Bağışıklık sitemini koruyan ve güçlendiren En eski sirke tariflerinden 4 Hırsız Sirke Tarifi için hocamıza teşekkür...
4 Hırsız Sirkesi Tarifi
Tolunay Sandıkcıoğlu
Yüzlerce yıldır ilaç gibi kullanılan bu sirkenin çok ilginç bir hikayesi var. 14.yy. civarında Marsilya'da ciddi bir veba salgını yaşanmaktadır. Hatta bazı kaynaklarda bu veba salgınının tüm Avrupa’yı sardığı ve o dönemde yaklaşık 25 milyon kişinin öldüğü geçmektedir.
Sirkenin ismini aldığı dört tane hırsız vebadan kırılan kasabalardaki evleri ve dükkanları soymaya başlarlar. Vebadan etkilenmedikleri için hem hırsızlıkları arttırırlar, hem de halk arasında gittikçe ünlenirler.
Onları yakalamaya kararlı yetkililer hırsızları veba' dan ölen kurbanlarını soyarken suçüstü yakalar ve haklarında idam cezası verilir. Fakat eğer nasıl olup da vebaya yakalanmadıklarını anlatırlarsa affedileceklerini söylerler.
Hırsızlar da yaptıkları bir sirke karışımı ile ellerini yıkayıp gargara yaptıklarını itiraf ederler. Sonuçta hırsızlar affedilir ve sirkenin nasıl hazırlandığını halka anlatırlar.
O tarihten beri yüz yıllardır dört hırsız sirkesi adıyla bilinen bu sirke pek çok hastalık için ilaç olarak kullanılır.
4 Hırsız Sirke Tarifi: 1 lt elma sirkesinin içine 2'şer yemek kaşığı kuru biberiye, kuru lavanta, kuru adaçayı, kuru kekik ilave edin. 1 tatlı kaşığı tane karabiber ile 8-10 tane taze sarımsak ekleyin. Ara ara karıştırarak karanlık bir yerde 1 ay kadar maserasyona* bırakın. Temiz bir tülbentle süzüp kullanın.
*Maserasyon: Genel olarak katı/sert hammaddelerin çözücü bir sıvı içerisinde yumuşaması işlemidir. Maserasyonda maya, şekeri tüketip alkol ve karbondioksit oluşturur yani fermantasyonu başlatır.
Türk Aşçı Haberleri Not:
Koronavirüs salgını ile pandemi sürecinde
Bağışıklık sitemini koruyan ve güçlendiren En eski sirke tariflerinden 4 Hırsız Sirke Tarifi için hocamıza teşekkür ederiz. Osmanlı ve Türk mutfağı, mutfak tarihimiz ve Osmanlı saray mutfağı hakkında Türk
Aşçı Haberleri olarak kaynak olarak kullandığımız ciddi çalışmaları olan ve Hocamız Tolunay Sandıkcıoğlu'nun sosyal ağından alıntıdır.