Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Sebzeli Yemeklerden Tavuklu Bamya, Yöresel Mutfaklarımız 'dan Muğla Mutfağında, Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Olan...

Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey‎ 
 
Bamya çok sevilir Muğla mutfağında. Tavuk da öyle. Ekşi ve sarımsak da tabi. Ekşili tavuk, koruklu bamya örnekleri gibi. Eee birde bunlar birleşince karşımıza ekşili ve hatta korukla tatlandırılmış, tavuklu bamya yemeği çıkıyor. 
 
Çok lezzetli ve çok besleyici bir lezzet kendileri. Hem protein ihtiyacını karşılıyor hem de bağırsakları çalıştırıyor. Vitamin değeri de cabası. Ama tabi ki köy tavuğu olması bekleniyor. Market tavuklarıyla aynı lezzeti ve sağlığı yakalamak çok mümkün değil. Koruk yoksa limon suyu ile lezzetlendirmek ve kötü salgıların oluşumunu engellemek gerekiyor tabi.
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Sebzeli Yemeklerden Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Tavuklu Bamya İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1/2 Tavuk
*     1 Kg Bamya
*     3-4 Domates
*     2 Adet Köylü Biberi
*     2 Kuru Soğan
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Salkım Koruk Veya 1 Adet Limon Suyu
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     Tuz
 
Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Tavuklu Bamya Yapılış Tarifi;
 
İyice ısınmış zeytinyağı içerisinde tavuk çok kısa süre kavrulur ve içerisine doğranmış soğan ve biber ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş irice doğranmış domatesler tencereye alınarak domatesler yumuşayana kadar pişirmeye devam edilir. 
 
Toz biber ve tuz ilave edilerek lezzetlendirilir. Ayıklanıp yıkanmış ve kurutulmuş bamyalar tavuk, soğan, biber ve domatesli harç üzerine alınır. Üzerine koruk ve limon suyu gezdirilerek önce tencerenin ısısı ve buharın etkisi ile bamyaların hafif sararması beklenir. 
 
Sonra 1 bardak kadar sıcak su ilave edilip karıştırılır. Kısık ateşte kapalı bir şekilde 10-15 dakika pişirilir. Çok karıştırmak hem yumuşayıp dağılmasına hem de salyalanmasına neden olur.
 
Tavuklu Bamya yemeğinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?
 
Köy tavuğu kullanmak,
Bamyalar ayıklanıp yıkandıktan sonra süzgeç üzerinde bekleterek kurumalarını sağlamak,
Mutlaka koruk veya limon suyu kullanmak,
İlave edilecekse mutlaka sıcak su ilave etmek,
Çok karıştırmamak,
Uzun süre pişirmemek.
 
Köy tavuğu ve kısa süre pişirme hem lezzeti hem besin değeri açısından önemlidir. Diğer tüm maddeler aslında bamyanın cam gibi, bütün ve iştah açıcı görünmesi için uygulanmaktadır. Nitekim doğru pişirilmez veya işlenmezse hiç hoş olmayan sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler