Sosyal Mutfak Aşçılık Eğitimi Veren Okul Olarak Tasarlandı...
Şişli Belediyesi, bölgede iş ve aş sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan “Şişli Sosyal Mutfak” projesini hayata geçiriyor.
Şişli Belediyesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı işbirliğinde bölgede iş ve aş sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan “Şişli Sosyal Mutfak” projesini hayata geçiriyor.
Şişli Belediyesi bünyesinde faaliyete girecek olan
Aşçılık Mesleği Hakkında ‘Sosyal Mutfak’ yerel yönetimin öz kaynaklarını kullanmadan ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaşan bir üretim üssü ,aşçılık eğitimi veren bir okul olarak tasarlandı.
Bu kapsamda 9 Eylül Çarşamba günü Şişli Belediyesi ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. ‘Şişli Sosyal Mutfak’, Şişli’de ihtiyaç sahiplerine güvenilir ve temiz sıcak yemek temini, aşçılık alanında eğitim verilmesi ve istihdama hazırlık sağlanmasını amaçlıyor.
Mekan Belediye Tarafından Tahsis Edilecek
“Şişli Sosyal Mutfak” Projesinde; sıcak yemek hizmeti sağlayacak mekân Şişli Belediyesi tarafından tahsis edilecek, ihtiyaç sahibi haneler belirlenerek yemek teslimi yapılacak ve eğitim alacak kişiler belirlenecek.
WFP, belediyenin kapasitesinin güçlendirilmesi ve koordinasyon, izleme ve değerlendirme yönünde destek sağlayacak. Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) aracılığıyla uygulanan PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı ise personel istihdamını ve gıda malzemelerinin tedarikini sağlayacak.
'Proje Örnek Bir Girişimi Başlatmış Oldu'
İmza töreninde proje ile ilgili bilgi veren Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin “Bugün atmış olduğumuz imza ile örnek bir dayanışmanın da temellerini atıyoruz. Ortaklarımız; Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na çok teşekkür ediyorum. Şişli Sosyal Mutfak ihtiyaç sahiplerine güvenilir, temiz ve sıcak yemek temininin yanı sıra, sağladığı istihdam ile örnek bir girişim başlatmış oldu ”dedi.
Bu proje kapsamında,1 Temmuz’dan itibaren Şişlili komşulara destek olmaya başladıklarını vurgulayan Keskin şunları söyledi:
“Özellikle pandemi sürecinden itibaren ihtiyaç sahibi yurttaşlarımız ile ilçemizde bulunan Suriyeli komşularımıza günlük 1500 öğün yemek dağıtımı yapılıyor.
13’ü Suriye, 12’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere 25 kişi bu proje sayesinde iş sahibi oldu. Projenin ilk üç ayında mutfakta kullanılan tüm gıda malzemeleri ile istihdam edilen personelin giderleri proje ortaklarımızın mali destekleri sayesinde sağlandı. Önümüzdeki süreçte birlikte, dayanışma içerisinde daha uzun soluklu projeleri de sürdürebilmek için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz”
Projenin tarafları ise şu açıklamalarda bulundu;
Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) Türkiye Direktörü Rubeena Esmail,“Alman Hükümeti, GİZ aracılığıyla 2015 yılından bu yana Türkiye'de yürütülen 10'dan fazla farklı program ile ihtiyaç sahibi Türkleri ve Suriyeli mültecileri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda yürütülen İş Karşılığı Nakit ve devamı olan PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı, 30 binden fazla kişinin uygun geçim kaynaklarına erişimine katkı sağlandı” dedi.
WFP Türkiye Ülke Direktörü Nils Grede de “Aşevleri iş birliği kapsamında 3 aylık bir süre içerisinde 7 ilde ihtiyaç sahibi Türk hanelerine ve bazı Suriyeli sığınmacılara günlük yaklaşık 11.500 kap sıcak yemek pişirilip dağıtılacak. Aynı zamanda istihdam edilebilirliği ve iş piyasasına erişimi de desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu proje, sığınmacıların ve Türk vatandaşlarının, salgın sırasında ihtiyaç sahibi kişilere gıda temin etmeye yönelik Türkiye’nin çabalarına beraberce nasıl katkıda bulunduklarının güzel bir örneği. Dünyanın en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür etmenin de bir yoludur” diye konuştu.
Aşevlerine İstihdam Ve Gıda Temini Sağlanacak
Koronavirüse karşı Suriyeli göçmenlere ve Türkiye vatandaşlarına yardımcı olmayı sürdürmek için Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı (GİZ-PEP), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve 7 yerel belediye (Şişli Belediyesi, Haliliye Belediyesi, Kilis Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Menemen Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi) birlikte hareket edecek.
GİZ dört ilde PEP programı kapsamında aşevlerine istihdam ve gıda malzemelerini sağlayacak. WFP ise “
Mutfakta Umut Var” adlı geçim kaynakları projesinin katılımcılarından 17’sini aşçı çırağı olarak iki aşevine yerleştirecek ve dört ilde gıda malzemelerini temin edecek. Son olarak, IOM üç ilde mutfak ekipmanlarının temini konusunda destek sağlayacak.
Söz konusu proje, Alman Hükümeti, İrlanda Hükümeti ve ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu’nun (BPRM) katkıları ile hayata geçiyor.