Kültürel Relativizm...

Kültürel Relativizm...

Bununla birlikte, kendi kültürel önyargılarını ve tercihlerini bir kenara bırakma yeteneği, diğer toplumların yemekle ilgili pratiklerini ve değerlerini anlamada önemli ölçüde...

Kültürel Relativizm  
Ayşegül Elif ÇAYCI  
 
Edward Burnett Tylor’ın “İlker Kültür” adlı eserinde yapmış olduğu kültür tanımına göre; “Bir toplumun üyesi olarak insanın kazandığı bilgi, inanç, gelenek, sanatsal faaliyet, hukuk, ahlaki değerler ve diğer yetenek ve alışkanlıkları içeren karmaşık bir bütündür” (Tylor, 2010, s. 34). 
 
Dolayısıyla kültürün yüzlerce tanımı içerisinden bu tanıma yer vermemin nedeni; kültürün günlük hayata etkisinin ne denli önemli olduğuna vurgu yapmasından kaynaklanmaktadır. 
 
Bireyin içinde bulunduğu topluma göre, ne yiyip, neyi yemeyeceği, saygı kuralları, gelenek, görenekleri, dil, din, inanç gibi öğretiler kültür aracılığıyla belirlenmektedir. Bu noktada insan, hem kültürü öğrenen, hem uygulayan, hem de öğreten vazifesini üstlenmektedir.  
 
Kültürel relativizm, etnosantrizmin yerleşik önyargılarının üstesinden gelmeye çalışan, kültürleri anlama açısından önemli bir yaklaşımdır. Bu kavramsal çerçevede, kültürel pratiklerin, yerli kültürler bağlamında incelenmesi gereklidir. 
 
Kültürel relativizm, aslında herkesin yargılanması gereken evrensel davranış standartları olmadığını savunmaktadır. 
 
Bununla birlikte, bazı değerler kültürler arasında çok daha geniş bir perspektifte benzerlik gösterebilmektedir. Örneğin; çoğu toplum ayrım gözetmeksizin öldürme ve diğer anti-sosyal davranışlara karşı yaptırımlara sahiptir. 
 
Bununla birlikte, Gastronomi Araştırmalarında kendi kültürel önyargılarını ve tercihlerini bir kenara bırakma yeteneği, diğer toplumların yemekle ilgili pratiklerini ve değerlerini anlamada önemli ölçüde yardımcı olmaktadır. Bu durumu anlarsak, o zaman Hinduizm’deki ‘kutsal inek tabusu’ ya da böcek yemenin iğrenç olduğu düşüncelerinden uzaklaşıp, o kültür açısından yorumlama olanağına sahip olabiliriz. 
 
Bu açıdan, şunu düşünebiliriz; belki de içinde bulunduğumuz kültürdeki yeme pratikleri, diğer kültürler açısından reddiliyor olabilir.  


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler