• Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...

  • Sarıgerme Rehberi...

    Sarıgerme Rehberi...


Sarıgerme Rehberi...

Sarıgerme Nerededir?Sarıgerme Gezilecek Yerler, Adı Nereden Geliyor? Sarıgermeye Nasıl Gidilir? Sarıgerme Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Sarıgerme ’ye havayolu Nasıl Gidilir?...

Sarıgerme Rehberi...
 
Sarıgerme Muğla iline bağlı Ortaca ilçesinde yer alır. Dalaman Havaalanı'na 12 kilometre uzaklıktadır.
 
Sarıgerme Nerededir?
Kilometrelerce uzunlukta ve eni neredeyse 100 metreyi bulan geniş bir kumsalda olduğunuzu hayal edin. Ayaklarınızı, doğal masaj yapıyormuşcasına kâh iri kum taneleri üzerine basarak kâh denizin serin sularına bırakarak adeta dans eder gibi yürüyorsunuz… 
 
Hele bir de sabahın erken saatlerinde sahile indiyseniz kimseleri rahatsız etme duygusu taşımaksızın yüksek sesle şarkılar söyleyerek ya da gün batımının kızıllığını arkanıza alıp sevgilinizle el ele aşkın tadını çıkararak, Türk Aşçı Haberleri sahilin incisi kum zambaklarının çiçeğini koklayıp, saçlarınıza süs yaparak, belki de farkına varmaksızın bir fotoğrafçının fotoğraf karelerinde görüntülere konu olmak üzere.
 
Sarıgerme Rehberi...
Sakin, sessiz ve bakir bir kumsalda, bir şarkının nağmelerini dinler gibi tatlı bir rüzgârın sesiyle birleşen denizin dalgalarını dinleyerek, hayaller kurarak…  İşte böylesine özgürlüğün doyumsuz tadına varacağınız, Türkiye’nin ender sahillerinden ve bana göre saklı cennetlerinden biri, Sarıgerme sahili…
 
Sarıgerme Nedir? Adı Nereden Geliyor?
Bölgede bulunan Sarıçay, tarihte ormandan kesilen kerestelerin denize ulaştırılması için kullanılıyormuş. Çaya bırakılıp, deniz kıyısına ulaşan keresteler de deniz yolu ile taşınıyormuş. Sarıçay’a bırakılan kerestelerin Türk Aşçı Haberleri denize kaçmaması için de kıyı kapatılmaktaymış. Bu kapatılma işlemine ”germe” denilmesi, bölgenin adının Sarıgerme olarak anılmasına neden olmuş.
 
Sarıgermeye Nasıl Gidilir?
Sarıgerme’ye kara ile Nasıl Gidilir?
Otobüsle Muğla Sarıgerme’ye gelmek isterseniz eğer, büyük şehirlerden Muğla merkeze ya da Ortaca ilçesine direkt otobüsler var. Muğla merkeze ya da Ortaca’ya ulaştıktan sonra şehir içi ulaşımı kullanarak Sarıgerme’ye gidebilirsiniz.
 
Sarıgerme Rehberi...
Havayolunu kullanarak Sarıgerme’ye ulaşmak isterseniz de bölgeye en yakın havaalanı Dalaman Havaalanı’dır. Buradan yaklaşık 15-20 dakikada taksi ile Sarıgerme’ye gelebilirsiniz.
 
Kendi aracıyla gelmek isteyen misafirlerimiz içinse Muğla’yı geçtikten sonraTürk Aşçı Haberleri Ortaca’ya vardığınızda Sarıgerme tabelalarını takip ederek ilçe merkezine gelebilirsiniz. Bazı yol bilgilerimiz şöyle:
 
•    Muğla - Sarıgerme arası yaklaşık 90 kilometre ve 1 buçuk saat sürmektedir.
•    İstanbul - Sarıgerme arası yaklaşık 835 kilometre ve 11 saat 40 dakika sürmektedir.
•    İzmir - Sarıgerme arası yaklaşık 305 kilometre ve 4 saat sürmektedir.
•    Ankara - Sarıgerme arası yaklaşık 680 kilometre ve 7 saat 40 dakika sürmektedir.
•    Bursa – Sarıgerme arası yaklaşık 630 kilometre ve 7 saat sürmektedir.
•    Eskişehir – Sarıgerme arası yaklaşık 555 kilometre ve 6 saat 50 dakika sürmektedir.
 
Sarıgerme Rehberi...
Sarıgerme Hakkında Bilinmesi Gerekenler:
Eşsiz güzellikteki doğası ve geçmişten günüme kadar gelmiş tarihi sizi kucaklar. Ege ve Akdeniz'in buluştuğu yerde denizi sığdır. Asıl yerleşim yeri sahilden 850 metre içerde olan Osmaniye Köyü'dür. Mavi bayraklı denizinde incecik ve altın kumlara sahip bir kumsalı vardır.
 
Sarıgerme’ye havayolu Nasıl Gidilir?
Sarıgerme’ye havayolu ile ulaşım oldukça rahat. Dalaman Havalimanı’na 15–20 dakika uzaklıkta olan Sarıgerme’ye, havalimanına indikten sonra, Dalaman’a gidip buradan Sarıgerme minibüslerine binebilirsiniz. Taksinin de Türk Aşçı Haberleri bir alternatif olduğu Sarıgerme’ye bazı otellerin havalimanı transfer araçları da bulunuyor.
 
İncecik, upuzun kumsalı ve dingin doğasıyla bir Ege güzelliği olan Sarıgerme’de, merkezde ve sahilde bulunan balık restoranlarında keyifli bir akşam yemeği yiyebilir, Ege Denizi’nin en taze ve lezzetli balıklarının ve deniz ürünlerini tadabilirsiniz.
 
Sarıgerme Rehberi...
Sarıgerme Gezilecek Yerler;
Turkiyenin doğal turistik yerlerinden sarıgerme Yurt İçi Turizmde Doğanın güzelliklerini cümertçe sunduğu Sarıgerme'nin oldukça cazip bir deniz ve kıyı şeridi mevcut. Bir mil açıkta ise bir nevi dalgakıran vazifesi gören Babaada bulunuyor. İber Otel'in İnce kumlu kumsalında Pisilis Antik Kenti'nin kalıntılarını görebilirsiniz. Osmaniye Köyü'nün çarşısından çekçek Türk Aşçı Haberleri arabaları ile 5 dakika sonra sahile gidebilirsiniz. Osmaniye Köyü çarşısında restoran, bar, hediyelik eşya ve halıcı dükkanları, kuyumcu yer alıyor.
 
Aşı Koyu: Ovacık Köyü üzerinden toprak yoldan gidebileceğiniz Aşı Koyu, Dişibilmez Karaburun arasında bulunuyor.
 
Yedi kilometreye ulaşan upuzun kumsalı ve dingin doğası ile Sarıgerme, daha çok plajı ile öne çıkıyor. Eşsiz Sarıgerme Plajı’nın yanı sıra Osmaniye Köyü ile Sarıgerme Plajı arasında yer alan Pisilis Antik Kenti, köy merkezinde yalnızca yaya trafiğine açık olan alışveriş caddesi Sarıgerme’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
 
Sarıgerme Rehberi...
Sarıgermede Gezilecek Yerler'den olan Kaunos Antik Kenti, Kaunos Kaya Mezarları, Dalyan ve caretta carettaların yumurtlama bölgesi dünyaca ünlü İztuzu Plajı, Dalaman ve Köyceğiz Gölü de Sarıgerme’ye gelmişken görmeniz gereken yerlerden.
 
Sarıgerme’ye geldiğinizde Sarıgerme Köyü’nde gezebilirsiniz. Köyün sokaklarında ve deniz kenarında gezebilirsiniz.
 
Ortaca ilçesine gidebilirsiniz. bu ilçenin doğal güzelliklerini ve tarihini görebilirsiniz. Çarşısını gezebilirsiniz.
 
Sarıgerme sahilinin hemen karşısında yer alan Baba Adası’nı görebilirsiniz. Baba Adası’na gittiğinizde en tepeye çıkarak Sarıgerme’yi bir de yükseklerden seyredebilirsiniz. Mavi yolculuğa çıkan tekneleri ve yatları görebilirsiniz. Baba Adası’nda bulunan Roma mezarlığının kalıntılarını görebilirsiniz.
 
Sarıgerme Rehberi...
Sarıgerme’de yer alan Pisilis Antik Kenti’ni görebilirsiniz. Yakınlarda bulunan İztuzu Plajı’na gidebilirsiniz. Dünyaca ünlenmiş güzellikte bir plaj olan İztuzu’nda caretta carettaları seyredebilirsiniz.
 
Çam ağaçlarıyla kaplı olan ve muhteşem plaja sahip olan Aşı koyu’na gidebilirsiniz. Buraya Ovacık Köyü üzerinden, toprak yoldan yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.
 
Bir gününüzü ayırarak yakınlardaki Göcek, Fethiye, Dalyan gibi beldelere de gidebilirsiniz.
 
Sarıgerme hakkında kısa bilgiler;
Güney Ege’nin saklı güzelliklerinden Sarıgerme, Muğla’nın Türk Aşçı Haberleri Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesi. Dalaman Çayı’nın Akdeniz’le buluştuğu noktada konumlanan belde, Dalaman Çayı’nın kollarından Sarısu’ya da ev sahipliği yapıyor.
 
Sarıgerme Rehberi...
Dalaman Çayı’nın üzerinde taşınan tomrukların denize kaçmasını engellemek için yerel halkın deniz bağlantısını kapattığı işleme germe deniliyormuş. Sarı ile Germe kelimelerinin birleşiminden ismini alan Sarıgerme, Türk sineması klasiklerinden, 1982 yapımı Tomruk filminin de çekildiği yer. Bölgenin etkileyici manzarasını sinemaya taşıyan yapım Orhan Oğuz’a 1983 Uluslararası Antalya Film Festivali En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazandırmış.
 
Yüzyıllar boyunca Dalaman Çayı ve Sarısu’nun taşıdığı kumullarla oluşan Sarıgerme Plajı, muhteşem doğasına rağmen popüler turizm merkezlerinin birkaç adım gerisinde kalmış. Bu geride kalmışlık birçok kişi için bozulmamayı ifade ediyor. Yedi kilometre uzunluğundaki kumsalın genişliği de yer yer 200 metreyi buluyor. Plajın yanı Türk Aşçı Haberleri başında ise Pisilis Antik Kenti görülüyor.
 
Kilometrelerce uzanan kumsalı ile Sarıgerme'de sığ denizin erken ısınan suyu üst tabakaları sahile vuran dalgacıklarla taşınması sonucunda, hiç üşümeden deniz sezonunu her yerden önce açabiliyorsunuz. Sahilin karşısında bölgeye hava koridoru ve su sirkülâsyonu sağlayan Baba adası zirvesine çıkıp, insan su sesi kadar etkileyici özelliğe sahip rüzgâr sesiyle Sarıgerme sahilini ve mavi yolculuğa çıkmış teknelerini seyrederek dinlenebilirsiniz. 
 
Sarıgerme Rehberi...
Ayrıca deniz üzerinde filtre edilmiş iyot kokulu temiz hava insana zindelik kazandırıyor. Etrafınızı saran çam ormanlarını size çok farklı bir mekânda olduğunuzu hissettiriyor. Baba adası kıyıları sualtı dalışları, sörf, yelken, parasailing, banana, kano yapmanıza da olanak tanıyor. Antik Şehir Pisilis İberotel Sarıgerme Park'taki anıtlar büyük ihtimalle antik şehir Pisilis harabeleridir.  
 
Sarıgermenin tarihinde;
Coğrafyacı Strabon (M.Ö. y.y.) sonlarında Karya sahillerindeki küçük yerleşim merkezine değinmişler. O zamanlar Indos adı ile anılan (günümüzde Dalaman Çayı) nehrin ağzına yakın olan ve rüzgârdan korunan Türk Aşçı Haberleri bu koy güvenli bir liman oluşturmaktaydı. Roma Kralı Julian zamanında (M.S. 361-363) günümüze Pisilis hakkında sadece bir yazı ulaştırılmıştır. 
 
Halen görülebilen haberler, duvarlarla çevrili şehir merkezi (M.S. 4.ve 6. yüzyıl ) bunun dışında kalan birkaç büyük yapı (M.S. 1. ve 3. yüzyıla ait anıt mezarlar) ve mezarlık kısmına (M.S. 1.ve 3. yüzyıl) ayrılmaktadır. Kayalıklı bir tepe üstünde bulunan şehir merkezinde dar caddeler ve sokaklar, birbirine yakın, dar ve genellikle iki katlı evler görülmektedir. Zemin katlarında ahırlar, üst katlarda oturma odaları bulunmaktadır. 
 
Sarıgerme Rehberi...
Bir kısmının dışarıdan merdivenleri bulunmaktaydı. 50-70 cm. kalınlığındaki dış duvarlar taş, tuğla kırıkları ve horasanlar (Roma betonu = Opus Caementitium), damlar tahta kalaslardan. (kalaslar hala sıkça görülebilmekte) ve kerestelerden inşa edilmiştir. 
 
İçme suyu dağlardan bir su kemeri ile getirilmekte veya yağmur suları yeraltı sarnıçlarda birikmekteydi. Şehir duvarlarının yüksekliği yaklaşık 10 m., kalınlığı ise 3 m. kadardı ve bunlar da Roma betonundan inşa edilmişti (2 dış kabuk taştan ve duvarın içi gibi Horasan'dan). Şehrin yaklaşık dörtte biri güneydoğudan gelen göçmen kumullarla örtülmüştür. 
 
Şehir duvarlarının dışında, otel bungalovlarının olduğu bölümde bir anıt mezarın heybetli taş kütle-temeli (Mezar tapınağı, belki zengin bir Romalının aile mezarı, büyük ihtimalle krallık zamanından kalma ve restoranın Türk Aşçı Haberleri doğusunda bir duvar kalıntısı tahminen yeni Romalılardan) bulunmaktadır. 
 
Sarıgerme Rehberi...
Üçlü bazilikanın kalıntıları batı duvarının batısında ve "Büyük Nischen-Bazilika" kalıntıları kuzey duvarının kuzeyinde bulunmaktadır. Mezarlığın kalıntıları (tahminen krallık zamanının nekropolü) otel bungalovlarının güneydoğusundaki tepede görülmekte, kayalık arazide beşik tonozlu evler ve büyük bir hol dikkat çekmektedir.
 
Sahilin önünde bulunan Babaadası'nda da bir Roma mezarlığının kalıntıları bulunmaktadır (zengin bir tüccarın aile mezarlığı!). Kare şeklindeki mozole içinde, bir hücre ve piramit şeklinde bir kiremit çatı yer alır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler