Makarna Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Çeşitlerinden Kuru Makarnalar, Makarna Çeşitleri Taze Makarnalar,Makarna Çeşitlerinden Dolgulu Makarnalar, Makarna Nedir? Makarna Çeşitleri Nelerdir...

Makarna Çeşitleri Nelerdir?
 
Makarna Çeşitlerinden Kuru Makarnalar (Dry)
Makarna üretimi hamurun hazırlanması, basınç altında biçim verilmesi ve kurutulması olmak üzere üç aşamadan geçer. Böylece pişirilmeye hazır kuru bir hamur elde edilir. Hamurun yoğrulması ve biçim verilmesi işlemleri otomatik karıştırıcı ve presler gibi makarna makineleri ile yapılmaktadır. 
 
İrmikle su, doma­tes, yumurta, ıspanak gibi katkı maddeleri ilave edilerek hamur haline getirilir­ken, öte yandan bir borunun içinden prese doğru itilir. Borunun öbür ucunda üzerinde bir plaka yer alır. Büyük bir güçle sıkıştırılan hamur delik­lerden geçer.
 
Deliklerin çapı ve biçimi makar­na çeşidine göre ayarlanır.
Daha sonra oto­matik olarak dönen bir bıçakla uygun boyda kesilir. Düdük ya da boru makarnalar, içinde ince metal çubuklar bulunan kalıplardan geçi­rilerek elde edilir. Çubuk makarnadan daha değişik biçimlerde makarna yapmak için de­likli levhaya ek parçalar takılır ya da özel kalıplar kullanılır.
 
Biçimi ne olursa olsun makarnalar nem oranı yaklaşık yüzde 12′ye ininceye kadar kurutulur. Kurutucunun sıcaklık ayarı çok önemlidir. Bir yandan, makarnaların küflen­memesi ve ekşimemesi için kısa zamanda kuruması gerekirken, öte yandan aşırı kuru­yup da çatlamamaları için yavaş yavaş kurutulma zorunluluğu vardır.
 
Makarna Çeşitleri Taze Makarnalar (Fresh) Nelerdir?
Taze makarna genellikle yumurta ve çok amaçlı un veya ‘’00’’ yüksek gluten unu karışımı ile yapılır. Bu yumurta içerdiği için, kurutulmuş makarna kıyasla daha yumuşak ve pişirmek kuru makarnaya göre daha kısa sürer. Taze yumurta makarna genellikle yapılacak makarnaya bağlı olarak muhtelif enlerde kalınlıklarda üretilir. 
 
Makarna Çeşitlerinden Örneğin fettuccine, Pappardelle ve lazanya. Taze Makarna farklı bölgelerde farklı çeşitlilik gösterir. Taze yumurtalı makarna ve Fransa sınırına yakın Piedmont bölgesinde bilinir. Bu alanda, hamur sadece yumurta sarısı ve un kullanılır. Bu makarna genellikle tereyağı sosu ve bu bölgede yetiştirilmiş ince dilimlenmiş türüf mantarı ile servis edilir.
 
Makarna Çeşitlerinden Dolgulu Makarnalar (Filled Makarna)
Doldurulmuş makarnalar İtalya’da hemen hemen her bölgede karakteristik formları kendine özgü çeşitlere sahiptir. Makarna kıyma, et, peynir, sebze ya da balık bazlı olabilir.
 
Makarna Çeşitlerinden Ravioli
Yuvarlak veya kare seklinde, çeşitli dolgu malzemeleri ile hazırlanan bir Makarna türüdür. Ebatlar değiştikçe farklı isimlere de sahip olabilirler. Örn: Agnolotti vb.
 
Makarna Çeşitlerinden Gnocchi (Niyokki)
Esasen bir Makarna türü değildir. Ancak Makarnalar gibi hazırlanıp servis edildiğinden bu grupta değerlendirilebilir.
 
Genelde patates ve unla, bazen de ricotta türü peynirler ve mısır unuyla da yapılan İtalyan usulü lokmacıklardır (dumplings). (Şef Oytun DAĞLI'nin "Makarna Nedir? Makarna Nasıl Pişirilir? Makarna Çeşitleri Nelerdir?" yazısından alıntıdır)


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler