Helva Nedir?

Helva Nedir?

Genel olarak helva ve türleri hakkında bilgi vermek gerekirse; Eski mutfağımızda dövülerek yapılan helvalar, kavrularak yapılan helvalar, şerbetle pişen helvalar ve macun helvalar...

Helva Nedir? 
Genel olarak helva ve türleri hakkında bilgi vermek gerekirse...
 
Helva, Osmanlı ve Türk mutfağının temel tatlılarından biridir ve Osmanlı mutfak sözlüğünde ''tatlı yiyecekler ve şekerlemelere verilen genel ad'' olarak tanımlanır.
 
Kelime köken olarak Arapça ''halva'' yani tatlı sözcüğünden dilimize geçmiştir.
Biz şimdilerde helva tariflerinden çok az çeşidini bilsek de eski mutfağımızda ve Osmanlı Saray mutfağında dövülerek yapılan helvalar, kavrularak yapılan helvalar, şerbetle pişen helvalar, kızgın yağda pişirilen helvalar ve macun helvalar cinsinde birçok türü vardır.
 
Genel olarak helvaları ve türlerini birkaç başlık altında toplamak istersek;
 
Havanda dövülerek yapılan helvalar;
Ceviz, fıstık, badem gibi çerezlerin mermer havan yahut ahşap havanda bin kereye yakın dövülerek helva haline getirilmesi ile yapılan türdür ve kullanılan çereze göre isimlendirilir. Badem helvası, leblebi helvası, ceviz helvası, fıstık helvası gibi.
 
Tel tel çekilerek yapılan helvalar;
Kaynatılmış şeker veya pekmezden ağdası hazırlanır, daha sonra bu çekilerek beyazlatılıp tel tel hale getirilir. Sivas, Erzurum, Bayburt, Kayseri, Gaziantep tel helvaları, Kastamonu'nun çekme helvası, Bolu'nun tepme helvası ve en nihayet İzmit'in pişmaniyesi bu helvaların en meşhurlarıdır.
 
Kavrularak yapılan helvalar;
Genel olarak yağda un, irmik, nişasta, badem unu gibi malzemelerin kavrulmasının ardından şeker yahut şerbet eklenmesi ile yapılan helva türüdür. Şekerin haricinde bal ve pekmez kullanılarak yapılan tarifleri de mevcuttur.
 
İrmik, bal, asude, bayram, billuriye, Cem Sultan, düğün, gaziler, gullabiye, ishakiye, memnuniye, mafiş, canki, pirinç, reşidiye, saray, helva-i hakani bu tür helvaların en bilinenleridir.
 
Şerbetli ve kızartılarak yapılan helvalar;
Genel olarak kavrularak pişen helvaya şerbet ilave edilerek ya da pişen karışımın şerbete, bala yahut pekmeze atılıp dinlendirilmesiyle yapılan helva türleridir.
 
Helva-ı kahi, kara kabak helvası, ballı, saray, derviş, halife, kadı, namaz, kak ve patates lokmaları bu tür helvalardandır.
 
Şef Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler