Sadece Buğday Üretmiyoruz!

Sadece Buğday Üretmiyoruz!

Çiftçi alıştığı ve kolay bir üretim sekli olan konvansiyonel tarım, aslında en pahalı üretim sekli! Çiftçi alışkanlık edindiği bu üretim şeklinden geri dönmek istemiyor çünkü kolay..

Biz Sadece Buğday Üretmiyoruz
Şef Ebru Baybara Demir
 
Projemiz gün geçtikçe büyüyor. En çok mutlu olduğum, birçok insan arayıp biz ne yapabiliriz diye soruyor olması. Ailesi çiftçi olan öğrenci de, atadan kalma toprağı olan beyaz yakalı da, üretip de kazanamayan çiftçi de arıyor..
 
Uzun uzun konuşuyoruz...
Türkiye %8 tarım toprağını %38 çiftçisini kaybetti son on yılda. Yüksek üretim maliyetlerinin altından kalkamayan çiftçi çözümü ürününü, toprağını bırakmakta buluyor.
 
Kızıyorum çünkü suçlayacak birilerini arıyoruz hep bu gibi durumlarda. Bu durum sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aynı!
 
Oysa her şey işin kolayına kaçmaktan kaynaklanıyor. Çiftçi alıştığı ve kolay bir üretim sekli olan konvansiyonel tarım, aslında en pahalı üretim sekli! Çiftçi alışkanlık edindiği bu üretim şeklinden geri dönmek istemiyor çünkü kolay geliyor. Verim miktarı fazla olduğundan daha çok kazandığını sanıyor.
 
Biz Sadece Buğday Üretmiyoruz!
Biz yerelleşmeyi destekleyen, toprağı, suyu, doğayı, insani önemseyen genetik mirasımız yerli tohumlarımızı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan, geleneksel tarımı çiftçimize deneyimleterek üretimi sürdürebilir hale getirmek için çalışıyoruz.
 
Bizim yaptığımız tarımda istihdam ön plana çıkıyor. Makineler yerine toprağa insan bakıyor.
 
Sulama ve enerji kullanımımız çok az.
 
Gübre yerine ürünü çeşitlendirerek toprağı besliyoruz.
 
Tarımın en önemli kolu hayvancılığı destekliyoruz. Toprağı, hayvan gübresi veya hayvan otlatarak besliyoruz.
 
İkna etmek zor olsa da biz, eski ama çiftçiye yeni gelen üretim şeklini deneyimlemelerini sağlayarak üretime geleneksel yöntemlerle devam etmesi için çalışıyoruz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler