Hindistan Cevizi Nedir?

Hindistan Cevizi Nedir?

Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir? Hindistan Cevizi Meyve mi, Tohum mu Yoksa Bir Kuru Yemiş Türü mü? Hindistan Cevizinin Özellikleri ve İçeriği Nelerdir? Tohumları baharat olarak...

Hindistan Cevizi Nedir?
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir? Hindistan Cevizi Meyve mi, Tohum mu Yoksa Bir Kuru Yemiş Türü mü?
İlk bakışta kolay göründüğü halde üzerinde biraz düşünüldüğünde cevaplanması zor olduğu anlaşılan sorular vardır. İşte onlardan biri; hindistan cevizi meyve mi, tohum mu yoksa bir tür ceviz mi?
 
Hindistan cevizi ağacı, daha çok hurma ailesi olarak bilinen Arecaceae ailesinin bir üyesidir. Tropikal ve yarı tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü tüm coğrafyalarda yetişir.
 
Hindistan Cevizinin Özellikleri Nelerdir?
Yaklaşık 25 metreyi aşan boya sahip olan Hindistan cevizi, yenilebilir sert meyvelere sahiptir. Genellikle ılıman iklimlerde yetişen bu ağaç türü, meyvesinin faydaları nedeniyle dünyanın pek çok yerinde gereken özen gösterilerek yetiştirilmeye çalışılmaktadır. 100-120 yıl yaşayabilen Hindistan cevizi, ilk olarak 9-10 yıllık olduğunda meyve vermeye başlar. Daha sonra kuruyana kadar aynı şekilde verim alınabilir. 
 
Lif deposu olan baharat çeşitlerinden Hindistan cevizi, kişinin şeker dengesini sağlayabilmesi açısından önemli bir meyvedir. Gün içinde enerjik olmak için de bolca tüketilebilir.
 
Hindistan Cevizinin Adı Nereden Gelir?
Hindistan cevizine; İngilizcede “coconut”, Almaca’da “kokosnoot” ve İtalyancada “noce di cocco” denir.
 
Hindistan Cevizi Yağının Faydaları | Prof. İbrahim Saraçoğlu
 
“Coco” kelimesi, İspanyolcada ve Portekizcede “kafa tası” demektir. Rivayete göre;
Portekizli ve İtalyan denizciler, tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü coğrafyalara ilk kez ulaştıklarında, hindistan cevizini de ilk kez görürler. Hindistan cevizinin insan kafasını andırmasından yola çıkarak, meyveyi bu isimle anmaya başlarlar. 
 
Bizim dilimizde ise kelimenin kökeninde “kafa” çağrışımı yoktur ama bizim kullandığımız isim de aynı tarihsel hikayeye dayanır: 
 
Hindistan’a giden başka bir yol bulmak için denize açılan Kolomb, 1453 yılında Bahama Adaları’na varır. Ancak bildiğiniz gibi vardığı yerin Hindistan olduğunu sanır. Dönüşünde yanında getirdiği insan kafasını andıran bu meyvelere, Hindistan’dan geldiği sanılarak hindistan cevizi adı verilir.
 
Hindistan Cevizinin İçeriği
Hindistan cevizi diğer meyvelerden farklı olarak içinde çok büyük miktarda su barındırır. Bu özelliği nedeni ile olgunlaşması beklenmeden suyunu içmek için de hasat edilir. Olgunlaştığında ise halen bir miktar su içerir. Yenilebilir etli kısmı olgunlaşmanın çeşitli evrelerinde farklılaşır.
 
Hindistan Cevizi Çeşitleri Nelerdir?
Hindistan cevizi, bilinen türü dışında muskat Hindistan cevizi olarak bilinen başka bir çeşide daha sahiptir. Küçük Hindistan cevizi ya da Hint cevizi olarak da bilinen bu bitki, Karayip adalarında sıkça görülür. Bunun dışında anavatanı ise Grenada’dır. 
 
Hindistan Cevizi Tohumları baharat olarak kullanılan muskat cevizi, köri sosunun ana malzemesini oluşturur. Çok eski zamanlarda pek çok besinin içinde kullanılsa da bazı yan etkileri nedeniyle kullanım sahası daraltılmıştır.
 
Hindistan Cevizi Tohum mu, Meyve mi Yoksa Ceviz mi?
Bazıları adından da belli olduğu gibi aslında ceviz gibi bir kuru yemiş olduğunu iddia eder. Ancak işin aslı hindistan cevizi hem bir tohum hem bir meyve hem de bir kuru yemiş çeşididir.
 
Hindistan Cevizi Tohumdur çünkü hindistan cevizi ağacının üremesini sağlayan kısımdır. İnsan yüzünü andırmasına neden olan siyah noktalardan filiz verir.
 
Hindistan Cevizi Bir meyvedir; çünkü lifli bir dokusu ve tek çekirdeğiyle hindistan cevizi “zeytinsi yemiş” adlı aileye mensup bir meyvedir. Zeytinsi yemiş sert çekirdeği olan badem, mango, şeftali, erik ve kiraz gibi meyvelerin genel adıdır.
 
Son olarak hindistan cevizi aynı zamanda bir kuru yemiş türü olarak da kabul edilebilir. Çünkü kuru yemiş tanımına da uymaktadır. Tek bir çekirdeği vardır ve kurutularak da yenebilir.
 
Muskat cevizi; Hindistan, Sri Lanka, Filipinler gibi ülkelerde sıcak şarap için olmazsa olmazdır ve palmiye şarabı üretilir. Bu nedenle lezzeti ve içeriği özel olarak önem taşımaktadır. Fazla tüketilmesi ya da süt eşliğinde yenmesi durumunda kişinin gerçekle hayali ayırt edememesine neden olmaktadır. Kahverengi, sert kabuklu, büyük Hindistan cevizinin aksine; küçük, ceviz rengi, muskat çok daha tehlikelidir. Bu nedenle tüketilirken dikkat edilmelidir.
 
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir?
Trans-zeatin açısından oldukça besleyici olan Hindistan cevizi, bu maddenin birçok özelliği sayesinde yaşlanmayı engellemektedir. Yüzde oluşan kırışıklıklardan, kol ve boyun bölgesinde meydana gelen sarkmalara kadar pek çok konuya çözüm olmaktadır. 
 
Hindistan cevizi suyunun faydaları nelerdir ?
 
Antiviral, antifungal, anti bakteriyel özelliği bulunan Hindistan cevizi bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için bir bardak Hindistan cevizi suyu tercih edilebilir. 
 
Hindistan Cevizi Açlığı bastırma konusunda oldukça etkili olan Hindistan cevizi, kişinin uzun süre yemek yemesine engel olur. Dolayısıyla zayıflamaya desteği olduğu söylenebilir. Hem enerji verip hem de tok tutması sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve potasyum açısından zengin bir içeriğe sahiptir. İdrar yolları enfeksiyonunda, kemik sağlığının korunmasında ve epilepsi hastalığında da tedaviye destek olmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler