Dr. Yılmaz SEÇİM; Konya Yemek Festivali Ve Geride Kalanlar...

Dr. Yılmaz SEÇİM; Konya Yemek Festivali Ve Geride Kalanlar...

Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden Ana yemek ve pilav; Bulgur pilavı, Arife kömbesi, Cimcik, Çirli, Dönderme, Ekşili kabak yemeği, Gıliç, İki bıçak arası ciğer, Kakırdaklı sac...

Dr. Yılmaz SEÇİM; Konya Yemek Festivali Ve Geride Kalanlar...
Konya, nerdeyse 10.000 yıla dayanan tarihiyle Anadolu’nun ortasında keşfedilmeyi bekleyen bir kent. Keşfedilmeyi bekleyen kelimesi aslında tam günümüz durumunu yansıtıyor. Bunca zenginliğe rağmen Konya yeterince turist çekememektedir. Tarihi değerlerin ortaya çıkarılamaması, sosyal ve kültürel zenginliğin gelen yerli ve yabancı turiste anlatılamaması asıl sorun olarak görülmektedir. 
 
Bir kentin gelişmesinde önemli olan etkenlerin başında ise kette düzenlenen kongre, sempozyum, toplantı ve festivaller gelmektedir. Konya özellikle festival anlamında kısır kalmış bir bölge olmasına rağmen 7 Eylül 2019 tarihinde yapılan “Gazyağcı Konya Yemek festivali” önemli bir gastronomi gelişiminin habercisidir diyebiliriz.
 
Birçok olayın başlayabilmesi ve büyüyebilmesi için küçük bir kıvılcım gereklidir. İşte bu kıvılcım 60 unutulmuş Konya lezzetinin yapıldığı bir festival ile başlamış oldu. Festivali düzenleyenler, katılanlar ve destek verenlerin ismini anmadan olmaz ardından festivalde neler oldu, gelecek dönemlerde neler olacak konusundan bahsederek yazımızı kapatacağız. 
 
Festival, Konya’nın önemli işletmelerinden Gazyağcı Fürun kebabının bulunduğu alanda düzenlenmiştir. Festivalin düzenlenmesinde emeği büyük olan maddi, manevi her türlü desteği tereddütsüz bir şekilde sunan Gazyağcı işletmesinin sahibi Hüseyin ÇINALI Konya mutfağının gelişimine çok büyük bir destek vermiştir. 
 
Unutulmuş Konya mutfağı yemeklerinin yapımında adeta tek bir vücut gibi çalışan KOGAT (Konya Gastronomi ve Aşçılar Derneği) ailesi de festivalin düzenlenmesinde büyük katkıda bulunmuştur. KOGAT derneğinden kısaca bahsederek insanları bilgilendirmenin faydalı olacağını düşünüyorum. KOGAT Konya’nın ilk aşçılık derneği olarak akademisyen ve sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi ile 2015 yılında faaliyete geçmiştir. Asıl amacı Konya mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası alanda tanıtmaktır. 
 
Başkanlığı tarafımdan yapılan KOGAT Derneği Türkiye’nin en büyük aşçılık camiası olarak bilinen TAFED (Türkiye Aşçılar Federasyonu)’in üyesidir. Festival alanında Konya dışından TAFED’ e bağlı 300’ e yakın usta katılım göstererek güzel bir ambians oluşturdu. Geçen ay TAFED’ in başkanlığını yapmak üzere 3. Döneminde yeniden seçilerek görevine başlayan Türk mutfağının önemli ismi Zeki AÇIKÖZ’ de festivale katılarak Türk mutfağına ve Konya mutfağına olan desteğini göstermiştir.  
 
Konya valisi Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK, festivale katılarak tüm yemekler hakkında detaylı bilgi aldı. Ardından Konya mutfağının ve kültürünün zenginliğinden bahsettiği konuşmasını gerçekleştirmiştir. Ak parti Konya il başkanı Sayın Hasan ANGI ve Karatay Belediye başkanı Sayın Hasan KILCA festivale katılarak beğenilerini ve yapılan işin kalitesini niteleyen konuşmalar gerçekleştirdi. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde yapılacak, Konya mutfağına destek olabilecek çalışmalarda her türlü desteğe hazır olduklarını bildirmişlerdir. 
 
 
Festivalin medya sponsoru olan favori lezzetler ailesinin değerli üyelerine ve son olarak festivale katılım gösteren 6000’in üzerinde Konya içinden ve dışından gelen konuklara teşekkür ederim. 
 
Gelelim festivalde neler yapıldığına;
Festival saat 10 civarı Konya’nın önemli değerlerinden olan çebiç asma âdeti ile başladı. Ardından Konya mutfağının olmazsa olmazı Konya düğün pilavı ve tabi Çumra ilçemizin tadına doyum olmaz kavunu gelen konuklara dağıtıldı. 
 
Unutulan Konya mutfağı dışında Konya’da her kesim tarafından bilinen etliekmek, fırın kebap ve bamya gibi lezzetlerde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 
 
Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden bazısı şunlardır;       
 
Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden Çorbalar;  
Ayran aşı çorbası, Dövme çorbası, Tarhun otu çorbası, Semizotu çorbası
 
Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden Ana yemek ve pilav; 
Bulgur pilavı, Arife kömbesi, Cimcik, Çirli, Dönderme, Ekşili kabak yemeği, Gıliç, İki bıçak arası ciğer, Kakırdaklı sac böreği, Kapama, Kayfelti, Herise (Keşkaf), Kıtırlı mantı, Kızlar omacı, Mülükü (Mıkla), Patlıcan tiridi, Piruhi, Zülbiye, Sıkma, Su böreği
 
Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden Hoşaf-komposto-şerbet; 
Kayısı hoşafı, Elma kurusu hoşafı, Çilek kompostosu, Reyhan şerbeti, Vişne kurusu hoşafı
 
Unutulan ve festivalde yapılan lezzetlerden Tatlılar; 
Armut kifayesi, Bulamaç tatlısı, Galle gabak, Hasıda, Kaymaklı ekmek kadayıfı, Palize, Zerde, Sacarası, Konya Lokumu
 
Konya’ya değer katan bu festivallerin çoğalması ve Konya’nın bir gastronomi kenti haline gelmesi en büyük beklentimizdir.
 
Saygılarımla
Dr. Yılmaz SEÇİM
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler