Füzyon Mutfağı Ne Demektir?

Füzyon Mutfağı Ne Demektir?

Türk mutfağına ait bir ürünün Çin mutfağına ait birkaç ürünle birleşmesi veya ornek olarak Çin ve baska bir mutfağa ait bir teknikle pişirilmesidir...

Füzyon Mutfağı Ne Demektir?
 
Füzyon; Farklı kültürlere ait ürünlerin birleşmesinden ve pişirilme tekniğinden ortaya çıkan yeni ürünün uğradığı reaksiyonun ismi füzyondur. Ortaya çıkan ürünleri ise füzyon mutfak adı altında anılmaktadır. Kısaca harmanlama, karışma veya birleşme olarak nitelendirmek mümkündür. Füzyon tarihten bu yana zaten mutfağımızda mevcut fakat bilinmeyen ve aydınlatılmayan bir kavramdır.
 
Genel olarak yemeklerimiz, Osmanlı ve Türk mutfağına gelene kadar zaten füzyona uğramaktadır. Eşsiz zengin mutfak kültürümüzü bu füzyona, yani asırların birikimine borçluyuz. 
 
15-20 sene öncesini dikkate alacak olursak yabancı mutfak hayranı ve özentisi içerisindeki  şefler füzyon mutfağını camiamıza ve ülke insanımıza sanki yeni bir şeymiş gibi tanıtmaya çalışsalar da bilinçli şeflerimiz bunun binlerce yılın birikimi ve farklı kültürlerin birleşmesi olarak bizim mutfağımızda zaten var olduğunu görmekte gecikmediler.
 
Füzyon mutfağına birkaç örnek verecek olursak;
 
Gerçek (bknzFüzyon” Mutfağının Has'ı Osmanlı ve Türk Mutfağı‘dır. 
 
Alanya muzunu Filipin mutfağında olduğu gibi yağda kızartarak soslaması, kuzu yahnisini mango püresi ile servis edilmesi, iç pilavının kaz ciğeri ile yapılması, alışılagelmişin dışında yabacı bazı sos ve gıda ürünlerinin et terbiyelerimizde kullanılması (Türk mutfağına ait bir ürünün Çin mutfağına ait birkaç ürünle birleşmesi veya ornek olarak Çin ve baska bir mutfağa ait bir teknikle pişirilmesi…) olayıdır.
 
Daha Detaylı Bilgiler İçin Osmanlı ve Türk mutfağı, (bknz) Modern Türk Mutfağı, (bknzrafine mutfak ve Çağdaş Türk Mutfağı Nedir? Füzyon Mutfağı Nasıl Tanımlanır?
 
Bölüm-02 -Devam Edecek...
 
Camiamıza Saygılarımla
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi Koord. Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir
 
Aşağıdaki kısa videolarda Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Yemek Kültürü, Osmanlı ve Türk Mutfağından birçok önemli bilgi ve dipnotları bulabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzeldir ve çoğalır…
 
Osmanlıda Kaç Öğün Vardı? Kuşluk Vakti Ne Demektir?
 
 
Osmanlıda İşkembe Çorbası “Zerafetül Kabahat” Ne Demektir?
 
 
Evliya Çelebi Seyehatnamesinden Dipnotlar...



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Mediha Akkor
    9/1/2019

    Hocam bilgiler için sağ olunuz. İyi ki varsınız.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler