Lahmacun Tarifi

Lahmacun Tarifi "Evde"

Lahmacun doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllar...

Lahmacun Tarifi "Evde"
Lahmacun İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     250 Gram Un
*     1,5 Su Bardağı Su
*     1 Tatlı Kaşığı Kuru Maya
*     1 Çay Kaşığı Tuz
 
Lahmacun Harç İçin: 
*     200 Gram Kıyma
*     2 Adet Domates
*     1 Adet Büyük Soğan
*     2 Adet Yeşil Biber
*     Yarım Demet Maydanoz
*     4 Diş Sarımsak
*     1.5 Tatlı Kaşığı Salça
 
Geleneksel Türk mutfağında Sokak Lezzetlerinden Lahmacun Hazırlanış Tarifi
Harcı hazırlamak için yeşil biber, domates, soğan, maydanoz ve sarımsağı robotta çekin. 
Hazırladığınız karışımı ve salçayı kıymanın üzerine ekleyerek yoğurun.
Lahmacun hamuru için unu eleyerek bir kaba alın. 
Maya ve tuz ekleyerek harmanlayın. Ilık suyun içine zeytinyağı koyun. 
 
ANTEP MUTFAĞIUnun ortasını havuz şeklinde açarak suyu bu açıklığa dökün ve yoğurun. 
Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatıp dinlendirin.
Hamuru unlanmış tezgaha alıp eşit parçalara bölün. 
Her parçayı merdane ile çok ince olacak şekilde açın. 
Açtığınız hamurun üzerine harcı eşit şekilde bastırarak yayın.
Fırının ızgara bölümünü en yüksek sıcaklıkta açın. 
Yapışmaz tavayı ısıtıp lahmacunu içine koyun. 
Tavadaki lahmacunun altı hafif kızarana kadar pişirin ve fırının ızgara bölümüne koyun. 
Kenarları hafif kızarınca çıkararak ikiye katlayın. Sıcak olarak servise sunun.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Lahmacunun Tarihi :
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Lahmacun doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır...
 
BALIK YEMEKLERİArapça da adı “lahm ü macin” dir, et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelir. Mayasız hamurdan yapılır ve üzerine kıymayla birlikte çeşitli baharatlar konduğu için pideyi andırır. Mayalı hamurdan yapılmamasının nedeni hamurun kalınlaşmasını engellemektir.
Lahmacunun en lezzetli hali taş fırında pişirilmiş halidir fakat maraşın bazı kesimlerinde sacda pişiriliyor. Taş fırında pişirilen lahmacun 2 gün dayanabilir ve bu 2 gün süresince kesinlikle kurumaz.
 
Lahmacun için en ideal pişirme yöntemi taş fırında pişirmektir, tandırda pişirilmesi mümkün değildir. Tandırda pişirilmeye çalışan lahmacunun kıymaları düşer ve lahmacun olmaktan çıkar. Lahmacun genel olarak tabak büyüklüğündedir fakat metropol şehirlerde daha küçük boyutlara sahip “fındık lahmacun” adı verilen lahmacun çeşidi de görebilirsiniz.
 
Lahmacun Nedir?
Lahmacun, yeme içme kültürümüzün önemli yapı taşlarından biri. Tarihi kayıtlara göre Babillerden kalan “lahmacun”un 5000 yıllık bir geçmişi olduğu iddia ediliyor. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski doğuya has bir lezzet. Türkiye’de ise lahmacun altmışlardan önce sadece belirli bölgelerde bilinirken 1960’dan sonra ülke genelinde yayılmaya başlamış ve oldukça beğenilen bir yiyecek haline gelmiş. Öncesi meçhul.
 
“Lahmacun” çok içselleştirdiğimiz bir yemek ama sizce de kelime olarak bize biraz yabancı değil mi? Evet, çünkü aslı Arapça. “Lahmacun” kelimesi köken olarak Arapça’daki “lahm bi ajin” kelimesinin türemiş halidir ve etli hamur anlamına gelir.
 
KEBAB TARİFLERİLahmacunu lahmacun yapan kıymalı harcın içerisinde zırhtan çekilmiş et, isot, domates, maydanoz, salça, yöreye bağlı olarak sarımsak veya soğan, karabiber ve tuz bulunur. Yeterli miktarda su eklenip yoğrulur. İncecik açılan mayasız hamurun üzerine yayılır. (Lahmacun hamurunun mayasız olmasının sebebi hamurun kalınlaşmasını önlemek ve çıtır olmasını sağlamaktır.) Taş fırında pişirilir ardından afiyetle yenir.
 
Lahmacunun yapım şekli ve içeriği yöreden yöreye ve mevsime bağlı olarak farklılık gösterebilir. İçerisine farklı olarak biber salçası, fıstık ve yeşil biber de eklenebilir. Etli hamur Şanlıurfa ve Mardin’de soğanlı, Gaziantep’te sarımsaklı, Kahramanmaraş’ta ise hem soğanlı hem de sarımsaklı yapılır.
 
Bu lezzetin en bilinen ve en çok tercih edilen yapım şekli taş fırında pişirmek olsa da Kahramanmaraş’ın birçok bölgesinde sacda pişirilir. Taş fırında pişirilmiş lahmacun 2 gün bozulmadan ve kurumadan muhafaza edilebilir.
 
Lahmacunu tamamlayan ve ayrı bir lezzet katan garnitürleri de atlamamak gerek. 
Maydanoz, soğan ve domates lahmacunun başlıca garnitürleridir. Lakin domatesi fazla kaçırmamak gerek, aksi takdirde lahmacunun tadını değiştirebilir. Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te lahmacunun yanında garnitürün haricinde közlenmiş patlıcan da sıklıkla ve severek tüketilmektedir.
 
KÖFTE TARİFLERİHatta Gaziantepliler patlıcan mevsiminde lahmacunun içine közlenmiş patlıcanın içini garnitür olarak ekleyip yerler. Buna da “Söğürme”, hatta halk arasında “Sıçırtma” derler.
 
Lahmacununuzu içine maydanoz, soğan, azıcık domates ve bolca limon ile yemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca biz yine ekşiten bir unsur olarak sumak eklemeyi de çok severiz.
Afiyet olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler