İç Katması Tarifi

İç Katması Tarifi

İç Katması Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da ve yöresel mutfaklardan Gaziantep mutfağında....

Türk Aşçı Haberleri Olarak “İç Katması” Hakkında Bilgilendirmek İstediklerinizi Sunuyoruz;
İç Katması Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da ve yöresel mutfaklardan Gaziantep  mutfağında yapılan bir iştah açıcı yada kadınların günlerinde yapılan bir atıştırmalıktır. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir özel yemek türüdür. 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak yaptığımız araştırmalarda “İç Katması”  Yalvaç ve Mecitözü civarlarında, Kilis ve Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfaklarda da farklı isimler ile yapılır. Yanında en çok tüketilen yine yöresel ev yapımı tursu çeşitleridir.
 
AŞÇILIK MESLEĞİ HAKKINDATürk mutfağında öyle yemekler vardır ki en iyi et yemeklerine bile değişilmez. Asırlardır elden ele gecen tarihi lezzet miraslarımızın reçeteleri günümüzde tescillenmeye ve öz değerleri kayıt altına alınmaya başlanmıştır. 
 
İç Katması Tarifi 
İç Katması kullanılan Malzemeler
 
*     2 su bardağı ince bulgur
*     2 adet orta boy kuru soğan
*     1 yemek kaşığı domates salçası
*     1 yemek kaşığı biber salçası
*     2 adet domates
*     2 çay kaşığı tuz
*     Yeteri kadar su
*     ½ su bardağı zeytinyağı
*     4 yemek kaşığı nar ekşisi (koruk suyu da olur)
*     Taze asma yaprağı ya da lahana turşusu
 
İç Katması Hazırlanış tarifi
Bulguru bir tepsiye koyun. Soğanlardan birini incecik doğrayarak ekleyin. 
Salçaları ve tuzu ilave edin. 
Soyup çok ince doğradığınız domatesleri katıp elinizi arada sırada soğuk suya batırarak yoğurun.
Uzunca bir süre, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurmaya devam edin. (pratik olsun diye bulguru önceden ıslatabilirsiniz de)
Zeytinyağını bir tavaya koyup orta ısıda kızdırın.
Kalan soğanı yemeklik incecik doğrayıp yağa aktarın ve 5 dakika kadar kavurun.
Sıcak soğanı da bulgura ilave edip kaşıkla karıştırın. 
Nar ekşisi ya da koruk suyunu katıp tekrar karıştırın. 
Karışım hafif sulu bulgur pilavı kıvamında olacak. 
İsterseniz üzerine toz biber serpebilirsiniz.
Haşlanmış lahana, asma yaprağı ya da turşuyla servis yapın. 
Afiyet olsun...

 
OSMANLI SARAY MUTFAĞITurizm, ülke ve bölge ekonomileri için oldukça önemli bir gelir kaynağı özelliği taşımaktadır. Turizm faaliyetleri arasında gastronomi turizmi yöre halkına sağladığı pozitif değerlerle ön plana çıkmaktadır. İnsanoğlu yemek yeme etkinliğini, açlığı gidermenin çok ötesine taşımış, sosyalleşme, farklı kültürleri deneyimleme, sağlıklı ve doğal ürünlere ulaşma boyutuna getirmiştir.
 
Hızla küreselleşen dünyada, beslenme alışkanlıklarının hızlı tüketime dayalı beslenmeyi desteklediği günümüzde, unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasımız yöresel yemekler kültürünün korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılarak sürdürülebilirliğinin sağlanması daha büyük önem arz etmektedir.
 
Bu bağlamda çalışmanın amacı bölge ve yöre halkına ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda etkileri olan yöresel yemeklerin sürdürülebilir turizmde ki rolü ve önemini belirlemektir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinin işe koşulduğu, tarama modeline sahip bir araştırmadır. Araştırmanın sonucunda, 167 adet tekrar etmeyen yöresel yemek tarifi kayıt altına alınmıştır. Bunun yanında, yöresel yemeklerin hazırlanması, pişirim ve sunulmasında kullanılan yöresel ürünler, araç ve gereçler de çalışmada yer almıştır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler