Down Sendromlu Bireyler Yemek Atölyeside
Down sendromlu bireylerin kendi yemeklerini pişirmelerine yardımcı olacak pratik tarifleri, görselli ve detaylı anlatımlarıyla dikkat çeken “Lezzet+1 Yemek Atölyesi” kitabının lansmanı, Dünya Down Sendromu Günü olan 21 Mart Perşembe günü Hilton İstanbul Bomonti Cloud 34’te gerçekleşti.
Hilton İstanbul Bomonti Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Merve Seçkin, lansmanda, proje hakkındaki duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Hilton markasının bir parçası olarak açıldığımız 2014 yılından beri, toplumun ihtiyaçlarına destek olacak projeler geliştirmek ve gönüllülük esasına dayalı projelerde yer almak temel hedeflerimiz arasında yer aldı. Hilton İstanbul Bomonti olarak bizler Down sendromlu bireyleri çalışma hayatında her daim destekleyen, otel operasyonlarımızda aktif görev almalarını sağlayan bir oteliz.
Kapılarımızı açtığımız günden bu yana, Down Sendromu Derneği ile birlikte Down sendromlu bireylere faydasının olacağına inandığımız pek çok projeyi hayata geçirdik. Bunlardan biri de DSD Dans+1 by Hilton İstanbul Bomonti oldu.
Bugün ise bambaşka bir heyecan yaşıyoruz. 2015 yılından beri üzerinde çalıştığımız ve bizim için manevi değeri oldukça yüksek olan Mutfak Atölyeleri projesinin amacına ulaştığının en somut kanıtı elimizde tuttuğumuz bu kitap. 2015-2017 döneminden iki yıllık bir çalışmayı kapsayan; tüm içeriğini, fotoğraf çekimlerini ve tasarımını büyük bir titizlikle hazırlandığımız ‘Lezzet+1 Yemek Atölyesi’ ile umuyoruz ki Down sendromlu bireylerimiz hiç kimseden yardım almadan mutfakta harikalar yaratacak ve yeteneklerini başka alanlarda da geliştirme fırsatı bulacaklar.”
Tarifler Down Sendromlu Bireylerin İhtiyaçları Gözetilerek Hazırlandı
Ailelerin de bu kitaptan esinlenerek aynı yöntem ile bağımsız yaşamı destekleyecek yeni çalışmalar geliştirebileceklerini vurgulayan Down Sendromu Derneği Eğitim Koordinatörü ve Psikolog Selver Yolsever ise “Lezzet+1 Yemek Atölyesi’ kitabı özel gereksinimli bireylerin mutfakta tek başlarına hareket etmelerini sağlayacak oldukça kıymetli bir kaynak oldu. Her tarif bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlandı. Bu tür çalışmaların artması özel gereksinimli bireylerin bağımsızlaşmasına çok yardımcı olacak.” dedi.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.
Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.
Zihinsel Geriliğin Dereceleri Var Mıdır?
Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
Çocuğum İlerde Neler Yapabilir?
Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden hayallerimize sınır koymamalıyız. Bir yandan hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız.
Her Zaman Mutlu Oldukları Doğru Mu?
Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir. Down sendromlu bebekler her şeyden önce bebeklerdir. Beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebekler olacak. Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.