Turizm, Tarım Ve İhracat ‘Gastroekonomi’ Zirvesinde

Turizm, Tarım Ve İhracat ‘Gastroekonomi’ Zirvesinde

Gastronomi Ekonomisi, Gastro Diplomasi, Gastronomi Turizmi ve Sosyal Gastronomi gibi konular 12 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, alanında uzman isimlerle masaya yatırılacak...

Turizm, Tarım Ve İhracat ‘Gastroekonomi’ Zirvesinde
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), bu yıl ikinci kez düzenleyeceği Global GastroEkonomi Zirvesi’nde tüm dünyadan sektör profesyonellerini, gastronomi meraklılarını ve alanında çığır açan isimlerini bir araya getirecek.
 
Gastronomi Ekonomisi, Gastro Diplomasi, Gastronomi Turizmi ve Sosyal Gastronomi gibi konular, 12 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, alanında uzman isimlerle masaya yatırılacak. Türkiye’nin sahip olduğu tarihsel birikimin ve günümüz kültürünün harmanlanmasının bir sonucu olan bu eşsiz mutfağın tüm dünyaya açılması için önemli bir adım olan Zirve ile ülkemizin ‘gastronomi turizmi’ konusundaki potansiyeline odaklanılacak.
Gastro Diplomasi’nin ülkemize sağlayacağı ekonomik katma değeri ortaya çıkarmak için için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’deki restaurant ve şeflerin dünya standartlarındaki yetkinliklerini biliyor ve gelişimleri için destekliyoruz. Restaurant ihracatı ve Turquality ile sahip olunan potansiyelin yurt dışında da ülkemizin marka değerini artıracağına inanıyoruz.
 
Tüm bu başlıkların sağlam temeller üzerinde yükselmesi; sektörümüz ve ülkemiz için fayda sağlayabilmesi adına bu yıl ikinci kez düzenleyeceğimiz Global GastroEkonomi Zirvesi’nde dünyaca ünlü pek çok ismi ağırlayacak; onların bilgi ve birikimlerinden faydalanırken biz de ülkemizin sahip olduğu değerleri onlarla buluşturma imkânı bulacağız” ifadelerini kullandı.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞITürkiye’nin ‘gastronomi turizmi’ konusundaki gelişimine odaklanan ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ TURYİD tarafından 12 Mart’ta Lüfti Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle hayata geçecek zirvenin dünyaca ünlü katılımcıları belli oldu.
 
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), bu yıl ikinci kez düzenleyeceği Global GastroEkonomi Zirvesi’nde tüm dünyadan sektör profesyonellerini, gastronomi meraklılarını ve alanının öncü isimlerini bir araya getirecek.
 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve TİM’in desteğiyle 12 Mart’ta düzenlenecek zirvede, Gastronomi Ekonomi, Gastro Diplomasi, Gastronomi Turizmi ve Sosyal Gastronomi konuları masaya yatırılacak.
 
Gün boyunca farklı temalardaki seanslarla düzenlenecek zirvede, dünyanın dört bir köşesinden gelecek konuşmacıların sektöre farklı perspektiflerden ışık tutacak. Zirvenin öne çıkan oturum ve konukları ise şöyle:
 
Dünyaya açılan en lezzetli markalarımıza turquality desteği
*Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli’nin modere edeceği ‘Son 20 yılda Türk gastronomisinin değişimi ve Türk restoranlarının dünyaya açılım süreci’ başlıklı oturumda Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Emel Emirlioğlu, Bay Döner Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz ve Doğuş Holding Vergi, Mali İşler ve Finansal Raporlama Bölüm Başkanı Akın Tavuz konuşmacı olarak yer alacak.
 
*D-Ream CEO’su Umut Özkanca, ‘Bir Rüya’ temalı konuşması ile Dubai’den sonra Londra’ya bir Türk restoranının yolculuğunu ve gelecek dönem hayallerini katılımcılara aktaracak.
 
Turizm, tarım ve ihracatı buluşturan bağ; şarap
*Moderasyonunu Gazeteci Şirin Payzın üstleneceği oturumda, Doluca Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman Oral, Kavaklıdere Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman ve Mey Genel Müdürü Levent Kömür Türkiye’nin şarap ihracatına ilişkin potansiyelini masaya yatıracak.
 
OSMANLI ŞERBETLERİİspanya Şarap Turizmi Derneği Başkanı Jose Antonio Vidal ‘İspanya Şarap Turizminde Nasıl Dünya Lideri Oldu?’ başlıklı konuşmasıyla İspanya’nın şarap ve şarap turizmindeki başarı hikayesini paylaşacak.
 
Migros CEO’su Özgür Tort, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Güven ‘Demokratik Kalkınma Modeli Olarak ‘Kooperatif çilik’ oturumunda bir araya gelecek.
 
Ekonomik gelişme için büyük paylaşım; sosyal gastronomi
*Küresel Sosyal Gastronomi Hareketi Öncüsü David Hertz, ‘Gastronominin İyileştirici Gücü’ne ilişkin paylaşımlarda bulunacak.
 
*Şef, Sosyal Girişimci, Mutfak Araştırmacısı Ebru Baybara Demir Mardin’deki turizm gelişiminin yanı sıra toprağı ve mültecilerle geliştirdiği tarım projelerini ‘Mardin’de neler oluyor?’da anlatacak.
 
Adı mesafeli katkısı lezzetli; gastrodiplomasi
*Zirvenin ‘gastrodiplomasi’ terimini gündeme taşıyan konuğu ise ‘Devlet Markalaşmasında Gastrodiplomasinin Yeni Yeri’ temalı konuşmasıyla Levantine Public Diplomacy Executive Director’ı Paul Rockower olacak.
 
*Bu diplomatik yolculuğun Türkiye’deki yansıması olan Turkish Coffee Truck’ı hayata geçiren Gönüllü Girişimci Gizem Sağcıgil White ise ‘Türk Kahvesinin Diplomatik Yolculuğu’ ile zirvede yer alacak.
 
Ekonominin en lezzetli tarifi; gastronomi turizmi
*TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Zaimoğlu ‘Ekonominin En Lezzetli Tarifi Gastronomi Turizmi’ oturumuyla konuşmacı olacak.
 
*Boğatepe Çevre Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ‘Gravyer ve Turizmin Gizli İlişkisi’ni ve Kars’ın Boğatepe Köyü’nden doğan hikayeyi anlatacak.
 
*Urla Şarapçılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş ‘Tarım ve Gastronomiyle Yaşanabilir Ve Sürdürülebilir Bir Turizm Bölgesi Yaratma Projesi; Urla Bağyolu’ oturumuyla zirvede yer alacak.
 
Dünya gastronomi turizmine öncü kaşifleri
*O’ngo Food Başkanı Doktor Jia Choi, ‘Saraydaki Mücevher’ oturumunda Kimchi Diplomasisi ve sonucunda gelişen Kore mutfağını anlatacak.
 
OSMANLI VE TÜRK TATLILARIRoyala Passage Co. Ltd. CEO’su Prof. Sarote Phornprapha ‘Gastronomi Turizminde Özgünlük ve Değer Yaratma’ konusunda deneyimlerini paylaşacak. Japonya Seyahat ve Turizm Derneği Uluslararası İlişkiler İcra Direktörü Shinichi Nakamura ‘Geleneksel Mutfağın Turizmdeki Payı’nı anlatacak.
 
*Globaldit Stratejik Direktörü Laura Fandos’un ‘Meksika’da Kamu ve Geleneksel Şeflerin İş Birliği’ni ele alacak.
 
*Emotourismo Direktörü David Mora, ‘Yeni Turizm Ürünlerinin Yaratılması ve Ticarileştirilmesi’ konusunda önerilerde bulunacak.
 
Yereli küreselleştiren şefler
*Executive Chef Diego Muñoz, Astrid & Gastón’ı taşımayı başardığı yeri ve kendi hikayesi ‘Lima’dan Bodrum’a’ yı anlatacak.
 
*Executive Chef Matias Cilloniz, ‘Peru’da Yereli Yüceltenler’ başlıklı konuşmasında Peru’nun dünya mutfakları arasındaki her gün artan saygınlığını ve bu yolda yaşananları paylaşacak.
 
TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) bu yıl İstanbul’da Gastro Ekonomi Zirvesi’nin ikincisini düzenliyor.
12 Mart tarihinde Lütfi Kırdar’da uluslararası çapta şefler, konuşmacılar ağırlayacağı tam adı “Global Gastro Ekonomi” Zirvesi olan etkinliği TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ve zirve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Koralı ile konuştuk.
 
Sohbetimize, zirvede konuşmacı olan, Doğuş Grubuna bağlı D-Ream’in CEO’su Umut Özkanca da katılıyor. Özkanca,  Dubai ve Londra’nın son dönem gözde restoranlarından Rüya’nın arkasındaki isim.


 
Geçen yıl “Türk Ekonomisinin Kalbine Giden Yol Mutfaktan Geçecek” sloganıyla ilki yapılan zirve büyük ilgi çekmişti.
Bir yıl önce, zirvenin dünya markası olmak için elinin altında büyük bir hazine olan Türk Mutfağı’nın kaderinin nasıl değiştirebileceğini yazmıştım.
Kaya Demirer bu yıl zirvede, sürdürülebilir kalkınmada gastronomi ilişkisinin ele alınacağını  söylüyor.


 
YÖRESEL MUTFAKLAREbru Baybara Demir Ve Gamze Cizreli
“Tarım, hayvancılık ve kooperatifçiliğin desteklenmesiyle, yerel lezzetlerin öne çıkarılması ve gastronomi kültürünün gelişmesiyle ortaya çıkacak ekonomik değer göz ardı edilemez” diyor.
 
Nitekim zirvenin oturumlarından biri Demokratik Kalkınma Modeli Olarak Kooperatifçilik. Oturumun konuşmacıları arasında, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kooperatifiylebir başarıya imza atan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük var.
 
Bir başka konuşmacı, Mardin’in kaderini değiştirenler arasında olan şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir. Demir, sürdürülebilir kalkınma kapsamında, mülteci kadınlarla birlikte geliştirdiği, yerel tohumlara dikkat çeken “Topraktan Tabağa”projesini anlatacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TİM tarafından desteklenen zirvenin bir diğer oturumu “Dünyaya Açılan En Lezzetli Markalarımıza Turquality Desteği”.
 
Söz konusu oturumun moderatörü bu desteği almayı başarmış Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli. Yurt dışında Türk restoranlarının açılması, hem dünyada hak ettiği yere gelememiş Türk Mutfağı’nın tanınması, hem de Demirer’in vurguladığı gibi özel ürünlerimizin ihracatı için önemli.
 
Fransız, İtalyan, Peru, Japon ve daha nice mutfağın dünyada ün kazanmalarının bir nedeni de yurt dışındaki restoranları.


 
Turkish Coffee Lady
Yıllardan beri hayranlıkla izlediğim, ABD’de Türk Kahvesi’nin tanıtımı için “gönüllü elçilik” yapan sevgili Gizem Şalcıgil White zirvenin konuşmacıları arasında.
 
“Türk Kahvesi’nin Diplomatik Yolculuğunu” anlatacak.
Gizem Salcıgil White, Washington’da bazı Türk kuruluşlarında görev yaparken, kiraladığı kamyonla yani bir nevi gezici dükkânla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, Kanada ve hatta Avrupa’da Türk kahvesinin tanıtımını yapmıştı.
 
O yüzden ABD’de “Turkish Çoffee Lady” diye biliniyor.
Kurukahveci Mahmut Efendi ve Arzum Okka’nın desteğiyle kahve kültürümüzü Amerikalılara tanıtmak için kolları sıvamış olan genç kadın iki yıl önce Washington DC’nin en popüler AVM’si Tysons Corner Center’da ilk dükkânını açmıştı.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler