Bu Kadar Da Olmaz Ki !!!

Bu Kadar Da Olmaz Ki !!!

Uzak doğu mutfağından Sevilen ve sevilmeyen yiyeceklerden bazılarını Türk Aşçı Haberleri olarak sizin için derledik. Ancak öyle tarifler var ki bırakın yemeyi adını bile duymak tüyleri...

Bu Kadar Da Olmaz Ki !!!
Uzak doğu mutfağından Sevilen ve sevilmeyen yiyeceklerden bazılarını Türk Aşçı Haberleri olarak sizin için derledik. Ancak öyle tarifler var ki bırakın yemeyi adını bile duymak tüyleri diken diken edebiliyor. İşte dünyanın en garip yemekleri;
 
Akrep Çorbası
Çin'in güneyine ait bu geleneksel çorbada akrep kullanılıyor. Pişirilirken zehri yok edilen çorbayı sadece görmek bile pek çok kişiyi ürkütmeye yetiyor. Ayrıca Çin'de akrep kızartması da sokak lezzetlerinden biri haline gelmiş.
 
Balut
Balut, döllenmiş ördek yumurtasından yapılan ilginç bir yemek. Yani içerisinde canlı bir ördek yavrusunun bulunduğu yumurtalar kaynatılıyor ve servis ediliyor. 17 günlük yumurtadan hazırlanan bu yemek Filipinler'i ziyaret ettiğinizde karşınıza çıkabilir.
 
Casu Marzu
Canlı sinek larvalarıyla dolu fermente bir koyun peyniri olan Casu Marzu, oldukça sert ve aromalı bir tada sahip. İtalya'da seçkin restaurantlar da servis ediliyor.
 
Durian
Güneydoğu Asya'da yetişen bu meyve görünüşüyle deniz kestanesine benziyor. Sarı rengi lezzetli hissi uyandırsa da kokusu öyle dayanılmaz ki havaalanına girişi bile yasaklanmış. Kokusunun lağım, çürümüş et ve kirli çoraba benzediği söyleniyor. Çin'in kötü kokusuna etken yiyeceklerden sadece biri.
 
Tarantula
Büyük, tüylü bacaklı ve zehirli bir örümcek olan tarantula Kamboçya mutfağında kızartılarak hazırlanıyor. Üstelik tadının enfes olduğunu söyleyenler de mevcut. Sarımsak ve tuzlu bir sosa bandırılıp kızgın yağa atılarak hazırlanan kızarmış tarantulanın genellikle sadece kolları ve üst gövdesi yeniliyor. Acılı ekşili sos ve kırmızı biber ile servis ediliyor.
 
Yüzyıllık Yumurta
Milenyum yumurtası olarak da adlandırılan ördek veya tavuk yumurtaları kül, kil ve tuzdan hazırlanan özel bir karışım içerisinde aylarca bekletiliyor. İşlem sonrasında yumurtanın beyazı kahverengi jöle kıvamında bir hal alıyor ve sarısı yeşil renge dönüyor. Çin'de rağbet gören bir yiyecek.
 
Escamoles
Dev siyah bir çeşit karınca yumurtasından hazırlanan bu yemeğin keçi peyniri tadına sahip olduğu söyleniyor. Meksika'da bu yemeğin alıcısı çok. Kesinlikle listede yer alan en insaflı yemek.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞI
Sannakji
Kore mutfağından bir yemek Sannakji. Pişirmeye bile zahmet görmeden canlı canlı yenen ahtapotlar çeşitli cinste oluyor ve çeşitli soslar ile küçük çubuklara sarılarak (spaghetti usulü) yeniliyor. Özellikle Güney Kore'de turistlerin ilginç bulup deneme cesareti gösterdikleri bu yemek Kore'liler tarafından oldukça fazla tüketiliyor.
 
Cicada
Haşlaması ve kızartması yapılıyor. Tadı patatese benzediği söylenen Cicada, Çin'de şişlere geçirilerek köz de pişiriliyor. Protein açısından zengin olan böcek çiftleşince ölen cinsten.
 
Eşek arısı Larvası
Japonya'da yeniyor. Gayet tatlı olduğu söyleniyor. Soya sosu ve şeker katılarak yeniyor.
 
Japon Mutfağının Sevilen Yemekleri
Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercini, estetik anlayışını, hayat biçimini vb. gösteren en önemli öğelerden biridir. Japon yemekleri de Dünya üzerinde en dikkat çeken yemeklerden biridir. Genel olarak Japon Mutfağı, diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarına benzemektedir. Fakat diğerlerinden farkı da yok değildir. En önemli farkı ise yağ ve baharat kullanımının çok daha az olmasıdır. 
 
Kullanılan malzemelerin asıl, gerçek tatları muhafaza edilmeye gayret gösterilir. Mümkün oldukça mevsim için tipik olan taze malzemeler kullanılır ve doğal özellikleri mümkün olduğunca bozmamaya çalışırlar. Bu sebeple de birçok kaynak tarafından uzun yaşamalarının sırrı olarak yemek alışkanlıkları gösterilmiştir. Baktığımız zaman da haklılık payları olduğunu rahatça görebilmekteyiz. Japonya’nın geniş bir yemek yelpazesi bulunmaktadır. Geleneksel Japon Mutfağının ana gıdası ise pilavdır. Pilav, her öğünün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile bir parçasıdır. Bu geniş Japon Mutfağının en popüler ve lezzetli 10 yemeğine bakacak olursak:
 
Pirinç Pilavı(Gohan):
Japonya’da her öğün yenen pirinç pilavı, öğle ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenilmektedir. Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılmakta ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilmektedir.
 
Sashimi:
Sashimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir. Genelde soya sosu ve wasabi karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir.
 
Onigiri:
Onigiri için Japon sandviçi ifadesi kullanılabilir. Kurutulmuş yosun ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında  turşusu yapılmış Japon eriği, karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler ve de lezzetli bir yiyecektir.
 
Okonomiyaki:
Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası olarak adlandırılmaktadır. Restoranlarda genelde hamuru ve malzemelerini ayrı ayrı getirilir ve masada bulunan ızgara üzerinde kişiler kendi keyfine göre karıştırıp, hazırlar ve yer.
 
Sukiyaki:
Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılan Japonya’nın diğer lezzetli yemeklerinden biridir. Malzemeler -ince kesilmiş et, çeşitli sebzeler, mantarlar ve de tofu – çiğ olarak gelir. Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kâselere batırarak yerler.
 
Sushi:
Belki de Japon Mutfağı denilince insanların aklına en ilk gelen yemektir. Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Çiğ balıkla hazırlanan yemek sashimidir. Ve birçok değişik sushi çeşidi vardır. Bunlardan bazılarının isimlerini vermek gerekirse: Çiraşizuşi, İnarizuşi, Makizuşi, Futomaki şeklinde bir sıralama yapabiliriz.
 
Kare Raisu:
Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenildiği takdirde üzerine tonkatsu vb. konularak da yenilebilen bir yemektir. Köri aslında Hindistan’dan gelmedir lakin yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.
 
Tempura:
Tempura da Japonya’nın en lezzetli ve popüler yemeklerinden biridir. Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır. Aslında 16.yüzyılda Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün Dünya, Japon yemeği olarak bilmektedir.
 
Soba:
Soba, karabuğday ve buğday unundan yapılan geleneksel, lezzetli bir Japon yemeğidir. Makarna gibi incedir ve çeşitli ekler ile tercihe göre sıcak veya soğuk olarak yenilebilir.
 
Udon:
Udon da aynı soba gibi servis yapılır. Buğday unundan elde edilmektedir. Sobadan farkı ise daha kalın ve daha açık renkte olmasıdır.
 
Çin Mutfağının Sevilen Yemekleri
Çin mutfağı dünyaca tanınan zengin içeriklere sahip bir mutfaktır. Dünyanın en zengin mutfak kültürleri arasındadır. Doğu kültürünü de içinde barındıran Çin oldukça geniş bir coğrafyaya egemendir. Uzak Doğu kültürünü içinde barındıran bu mutfağın çeşitliliği oldukça fazla nüfusa sahip olmasından dolayı da denilebilir. Oldukça köklü bir tarihi vardır bu mutfağın, bin yıllarla değerlendirilir. Bu yüzden Çin Mutfağı; Chuan, Hui, Yue, Su, Zhe, Xiang, Hu ve Lu yemekleri şeklinde sekiz bölgesel mutfaktan oluşmaktadır. Çinliler için yemek; sağlık, şans ve zenginlik gibi olguları temsil etmektedir.
 
Çeşitli tatlara hâkim olan bu mutfakta, pirinç, sebze ve hamur ön plandadır. Bu yiyecekler bölgelere göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Pekin mutfağında et ağırlıklı besinler karşımıza çıkmaktadır. Ama pirinç tüm mutfağa istisnasız hakimdir. Pirinçten yapılan çok çeşitli yemekleri mevcuttur, Çin Pilavı akla ilk gelenlerdendir. Pirinci sadece pilav için değil birçok çeşitli alanda kullanırlar. Pirinç unundan, Pirinç Unu Makarnası, Çin Mantısı ve Noodle bunların başlıcalarındandır. Noodle, Çin eriştesinden yapılan en ünlü makarnalarındandır.
 
Bunun dışında soya fasulyesi başta olmak üzere fasulye türlerinin yer aldığı sebzeler de bu mutfakta kendilerine yer bulmaktadırlar.
Çin mutfağının vazgeçilmezleri arasında, soslar ve baharatlar bulunur. Her yemeğe göre ayrı bir sos ve baharat hazırlanır. Hemen hemen her et yemeğinde de Soya Sosukullanılır.
TÜRK MUTFAĞI
Çin mutfağında hemen hemen her malzeme kullanılır. Yemekleri Wok adı verilen derin tavalarda pişirilmesi ile tanınan bir mutfaktır. Kendilerine özgü ana malzemeler, soya fasülyesi, soya sütü, soya sosu, tofu’dur. Tofu, soya sütünün peynir gibi ısıtılması ile edilir.
Bu mutfakta zeytinyağı bulunmaz, bunun yerine Susam Yağı tercih edilir. Alışılagelmiş standart mutfak özelliklerini taşımayan bu mutfakta, sebze ağırlık beslenme neredeyse gelenektir. 
 
Kendilerine has sebzeleri mevcuttur, bunlardan bazıları; Çin Brokolisi, Su Teresi ve Çin Lahanası’dır. Sebze ağırlıklı beslenme yanında az da olsa tüketilen et yemekleri de mevcuttur, et olarak domuz ve eti daha çok tercih edilir. Bazı bölgeler de balık tüketimi fazladır. En sevilenleri Karides ve Midyedir. Bu balıklar hızlı ateşte pişirilerek sebze eşliğinde tüketilir. Her Çinli canlı olarak besinlerini tüketmez. Bu algı daha çok ormanlık alanlardaki yerleşimlerde hâkimdir. Tezgâhlarda kurt, çekirge, köpek balığı yüzgeci satıldığını görmek mümkündür.
 
Kahvaltı kültürleri de alışılmışın dışındadır. Mayalı hamurdan elde edilen ekmekler, yağda pişen yumurta ve sebzeler, turşu ve lapalar, çorbalar tercih edilir. İçecekleri de Çin Çayı’dır. Çinliler için çay toplum, tarım ve tarih anlamlarına gelmektedir. Çinlilerin tükettiği çayın neredeyse tamamı yeşil çaydır. Çinlilerin alkollü içecekleri Jiu en meşhur olanlarındandır. Şarap veya pirinç şarabı olarak anlaşılmaktadır.
 
Çin mutfağı zengin bir besin kaynağına sahiptir ve yemekleri vitaminlidir. Bu özellikleri de pişirme tekniklerine önem vermelerinden alırlar. Deep Fry olarak bilinen pişirme tekniğini kullanırlar. Bol ve kızgın yağda, besinleri kısa süre tutarak tekniğin ana öğesidir. Bunun dışında yemeklerde renk, aroma, tat, görünüm ve servis şekli çok önemlidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler