Yabancı Öğrencilere

Yabancı Öğrencilere "Saray Mutfağı” Eğitimi

Osmanlı'nın köklü damak tadı, Osmanlı Saray Mutfağı Adaptasyon Projesi kapsamında 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağının damak tatlarını öğreniyor. Öğrenciler, Osmanlı..

Yabancı Öğrencilere "Saray Mutfağı” Eğitimi
Trakya Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde okuyan yabancı öğrencilere, adaptasyon projesi kapsamında 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağının lezzetleri öğretiliyor. Öğrenciler, Fatih ve Süleymaniye imaretleri ile Edirne'de II. Bayezid imaretinde Osmanlı Devleti döneminde cuma ve bayram akşamları halka dağıtılan "zirva" yemeğini üniversitenin aşçıları ve akademisyenler eşliğinde pişirdi.
 
Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) öğrenim gören yabancı öğrenciler, adaptasyon projesi kapsamında 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağının damak tatlarını öğreniyor.
 
Öğrenciler, Osmanlı Devleti döneminde İstanbul Fatih ve Süleymaniye imaretleri ile Edirne'de II. Bayezid imaretinde cuma ve bayram akşamları halka dağıtılan "zirva" yemeğini, üniversitenin aşçıları ve akademisyenler eşliğinde menülerine katıyor.
 
Meriç Nehri kenarındaki TÜ sosyal tesisler mutfağında ara ara bir araya gelen Kosova, Makedonya, Gürcistan, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırım ve Romanya uyruklu öğrenciler, TÜ İşletmeler Genel Koordinatörü Öğretim Görevlisi Burak İşçimen'in anlatımıyla saray mutfağı hakkında bilgi alıyor.
 
Öğrenciler, bu haftaki derslerinde kuzu eti, badem, kuru üzüm, bal, kayısı, kiraz kurusu, incir, safran ve nişastadan yapılan, geçmişte cuma ve bayramlarda halka da dağıtılan, Fatih Sultan 
 
Mehmet Han'a sunulan baş yemekler arasında yer aldığı belirtilen, et ve meyvelerin bir arada kullanıldığı "zirva" yemeğini pişirdi.
 
"Türk kültürünü öğretiyoruz"
TÜ Rektörü Porf. Dr. Erhan Tabakoğlu,  yaptığı açıklamada, 3 bin 300 yabancı öğrencinin Trakya Üniversitesi'nde eğitim gördüğünü söyledi.
 
Yabancı öğrencilere Edirne'de Türk kültürünü öğrettiklerini belirten Tabakoğlu, "Misafir öğrencilerimizi önemsiyoruz ve seviyoruz. Kendi kültürümüzü ve geleneklerimizi onlara öğretmek istiyoruz.
 
13 ülkeden öğrencilerimizi mutfağımızda ağırlıyoruz çeşitli saray yemeklerini öğretiyoruz, son olarak zirva dediğimiz çok özel ve tarihi yemeği aşçılarımızla birlikte yaptılar. Bu yemek hem Osmanlı saray mutfağının hem de imaretlerde ikram edilen bir yemektir." diye konuştu.
 
TÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dış İlişkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz da Osmanlı ve saray kültürünü seminer ve çalıştaylarla yabancı öğrencilere anlattıklarını belirterek, "Bunu misafir öğrencilerimize uygulamalı olarak da gösteriyoruz. Bu kapsamda öğrencilerimize Osmanlı yemeklerini öğretmeye başladık. Onlar aynı zamanda mutfağımızda kendi bildikleri yemekleri de yapıyorlar. 
 
Öğrencilerimize tek tek ilgilenerek kendi kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Uluslararası öğrencilerimiz gelecek günlerde de Osmanlı saray mutfağından damak tatlarını öğrenmeye ve yapmaya devam edecekler." dedi.
 
Osmanlı'nın köklü damak tadı
Osmanlı Saray Mutfağı Adaptasyon Projesi Koordinatörü ve TÜ İşletmeler Genel Koordinatörü Öğretim Görevlisi Burak İşçimen de Osmanlı'nın çok köklü ve geniş bir damak tadının olduğunu söyledi.
 
Makedonya uyruklu Nagehan Zekiri de Türkiye'deki damak tadı ile Makedonya'daki damak tadının benzediğini söyledi.
Kendi ülkesinde de Osmanlı lezzetlerinin mutfaklarda yapıldığını anlatan Zekiri, "Ben bu yemeği ilk kez yaptım. Artık öğrenci evimizde de arkadaşlarıma zirva pişireceğim." dedi.
 
Arnavutluk uyruklu Sindi Bilibaşe ise daha önce Osmanlı mutfağının ilgisini çektiğini belirterek, "Arnavutluk'a göre sizin yemekleriniz daha lezzetli bende ülkeme gittiğimde bu yemekleri sevdiklerime yapacağım." ifadelerini kullandı.
 
Zirva Tarifi
Zirva Kullanılan Malzemeler 
 
*    1⁄2 Kg. Kuzu Veya Tavuk Eti
*    200 Gram Badem
*    1 Küçük Salkım Üzüm 
*    Veya 5-6 Adet Büyük Kuru Üzüm, 
*    1 Çorba Kaşığı Bal
*    5 Hurma,
*    10 Kuru Kayısı
*    2 İncir
*    1 Çorba Kaşığı Nişasta
*    3-4 Siyah Erik
*    Haşhaş Tohumu,
*    Safran 
 
Zirva Yapılış Tarifi
Etler yarım çay bardağı su ilave edilip ateşin üzerine konulacak, rengi değişince bir su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edilerek pişmesi sağlanacak. 
 
Ayrı bir kapta su içinde eritilmiş nişasta, ısıtılmış bal, soyulmuş ve az haşlanmış badem, ince doğranmış az haşlanmış kıyısı, soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış üzüm, doğranmış hurma, soyulmuş erik ve safranı nişasta ile birlikte ete katıp ateşin üstünde yoğunlaşıncaya kadar karıştırılacak. 
 
Ateşten alınıp üzerine haşhaş tohumu serpilip 10 dakika dinlendirilerek. Servise alınacak. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler