Gastronominin Kilometre Taşı Ateşbaz-ı Veli

Gastronominin Kilometre Taşı Ateşbaz-ı Veli

Ilk kez 2010 yılında İstanbul'da düzenlenen ve 2014 yılında ise Konya'da yapılmaya başlanan “Ateşbâz-ı Velî...

Gastronominin Kilometre Taşı Ateşbaz-ı Veli
Reha Tartıcı
 
Dünya gastronomisinde bir kilometre taşı olan Ateşbaz-ı Veli doğduğu topraklarda Konya Meram Belediyesi'nin ev sahipliğinde ulusal ve uluslararası konuklarını ağırlamaya başladı.
 
Ateşbâz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Ödül/en' ülkemizde her geçen gün sayıları artan ama nitelikleri maalesef tartışılan her geçen gün sayıları artan ama nitelikleri maalesef tartışılan gastronomi etkinliklerine farklı bir boyut kazandırma hedefiyle yola çıkmış.
 
Ilk kez 2010 yılında İstanbul'da düzenlenen ve 2014 yılında ise Konya'da yapılmaya başlanan “Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Ödülleri", daha önce bir günle sınırlı ve yerel sınır/arda gerçekleşirken, geçtiğimiz yıldan beri programı da zenginleştirilerek uluslararası platforrna taşınmış.
 
Anadolu Selçuklu Devleti'nin eski başkenti olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya 'ya ayak basar basmaz kadim medeniyetlerin izleriyle karşılaşıyorsunuz.
 
Bunlardan biri de hiç kuşku yok ki; dünyadaki ilk aşçılık türbesi olan Ateşbâz-ı Velî. Temsil ettiği felsefi yapısıyla Ateşbâz-ı Velî bizlere yemeğin amaç değil bir araç olduğunu anlatmaya çalışıyor.
 
Hiç kuşku yok ki bu yaklaşım insanların yakinen bildikleri Hz. Mevlana'nın düşünce dünyasına daha farklı bir perspektiften bakmalarını sağlıyor.
 
Konya'da yetişen en önemli değerlerden bin' olan Aşçı Dede'nin şahsında Mevlevî sofra adabının yanı sıra yemeklerine de dikkat çeken etkinlik farklı damak tatlarının yanı sıra Selçuklu mutfağını da tanıtmayı amaçlıyor.
 
Etkinlik kapsamında bu akşam gerçekleşecek törende, Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin ulusal ve uluslararası başarı, Türk mutfağına kurumsal ve bireysel olarak somut katkı, Türk mutfağının uluslararası platformlarda bilinirliğini artırma, Türk mutfağı adına araştırma, inceleme, arşivleme, kayıt altına alma ve yazılı hâle dönüştürme çalışması ile ürün geliştirme kriterlerini esas alarak belirlediği ödüllerin sahipleri açıklanacak.
 
Anadolu ve özellikle Selçuklu mutfak kültürünün gelişimi noktasında güç birliği yapan Konya Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği 'ni kutluyorum. Çünkü bu tür güç birliklerine sektörün ihtiyacı var ve herkes elini taşın altına koymalı. Turkiyede Uluslararası gastronomi danışmalığı alabileceğiniz kişi ve kurumlar bulunmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler