İhracatlık Kuru İncirde Fiyatlar Yükseldi

İhracatlık Kuru İncirde Fiyatlar Yükseldi

Geçen sezon ihracat fiyatlarının kilogram başına ortalama 4 dolara ulaştığı kuru incirde bu yıl iklimsel...

İhracatlık Kuru İncirde Fiyatlar Yükseldi
Kuru incirde bu yıl sezonun geç başlaması ve ihracatlık ürün rekoltesinin azalması nedeniyle A kalite üründe üretici fiyatları 18 liraya kadar çıktı.
 
Türkiye'nin üretimi ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde son yıllarda ABD ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen talebin artmasıyla fiyatlar da artışa geçti.
 
Geçen sezon ihracat fiyatlarının kilogram başına ortalama 4 dolara ulaştığı kuru incirde bu yıl iklimsel koşullar nedeniyle meyvelerin küçük kalması dış pazarda tercih edilen incir çeşitlerinde fiyatları daha da yükseltti.
 
Türkiye kuru incir ihracatının önemli bölümünü gerçekleştiren Topraktan Tabağa Akça Holding'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Göksan, bu yıl incirin büyüme döneminde etkili olan sert rüzgarların meyvelerin gelişimini durdurduğunu, ihracatta en yüksek değerle satılan iri incir bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.
 
Bunun fiyatlara da yansıdığını, üreticiden 4-5 liraya aldıkları kuru incirin bu yıl 6-7 lira seviyesine çıktığını, iri incirde ise fiyatların 18 liraya kadar yükseldiğini kaydeden Göksan, fiyatların ihracatı olumsuz etkilemesinden endişe ettiklerini dile getirdi.
 
"Böyle bir fiyat daha önce görülmedi"
Germencik Tariş İncir Kooperatifi Başkanı Mustafa Bircan ise toplam rekolte yüksek açıklanmasına rağmen "A kalite" üretiminin azaldığını belirterek, "Şu anda ihracat için işlenebilecek A kalitede incir çok az. 
 
Böyle bir fiyat daha önce görülmedi. İhracatta ilk yükleme 11 Ekim'de yapılacak. İhracatçı ilk gemiyi boş göndermemek için yüksek fiyatlara çıkabiliyor." diye konuştu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler