Elma ve Armut Turşusu

Elma ve Armut Turşusu

Hangisini kullanacaksanız. elma ya da armutları yıkayıp süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın...

Elma ve Armut Turşusu
5 kişilik
 
Elma ve Armut Turşusunun Malzemeleri:
 
*   1 kg. armut ya da elma (küçüklerinden seçilmiş)
*   tuz
*   500 mi. sirke (2 su bardağı)
 
Osmanlı ve Türk mutfağında turşu çok önemliydi. Anadolu mutfağında mevsiminde çeşit çeşit nefis tursular kurulurdu. geleneksel Türk mutfağındaki kıtır kıtır turşu tarifleri'mizden olan Elma ve Armut Turşusunun Yapılışı Tarifi :
 
Hangisini kullanacaksanız. elma ya da armutları yıkayıp süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın. Meyvelerin üzerlerine bıçakla ince çizikler atın, Kabuklarını soymadan ve saplarını koparmadan kaynar suya atın. İki taşım kaynatarak süzdürüp sudan alın. Bir süzgece çıkarın.
 
Haşlanan meyveleri kavanozlara yerleştirin. Kavanozların üzerini sirke ile tamamlayın, Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
 
Turşuyu iki hafta bekletip, istendiğinde çıkararak servis yapın.
 
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağında Turşu Hakkında Bazı Dipnotlar;
Yiyecek üretimi konusunda Kemah'da selva kuşundan kuş turşusu yapılması, Marik adlı Ermeni köyünde bulunan mağaralarda katık peynirinin saklanması gibi örnekler sayılabilir [II 195-6]. Katmerli olan katık peyniri, vilayetin her tarafından bu mağaralara getirilmektedir. 
 
Manya'da yerli halk bıldırcınlarını kepçe ağlarla avlayarak başlarını kopardıktan sonra tüyleri ve içleriyle beraber kayalara oyulan sarnıçlara tuzlayarak yerleştiriyor, üzerine iri taşlarla bastırıyorlardı. Bu kuş turşusu altı ay sonra hazır oluyordu [VIII 268]. 
 
İzmir' deki "meyve gümrükhanesi" herhalde daha çok bu kuru meyveler içindi [IX 53]. Üzüm turşusu da İstanköy'den Mısır'a gönderiliyordu[IX ll5]. Su ve şerbeti soğutmak için kullanılan kar ve buz, devletin tekelinde bulunan önemli ticaret mallarındandı. Hem İstanbul civarında karın kuyularda toplanması hem de Uludağ'dan toplanan ve Mudanya iskelesinden gemilerle istanbul'a taşınan bu ürünler konusunda Evliya değerli bilgiler veriyor [I 251,1121-2].
 
Kapari Osmanlıya ait bir üründü, ve 14. Yy. Başlarında kebele olarak anılıyordu. Hem meyvesinden hem de dalından turşu yapılıyordu. 17. Yy. Avrupa’sında kapari bilinmezdi. Ama su anda Almanya’da kapariden 450 çeşit turşu yapılmaktadır..!
 
Osmanlıda saray mutfağın da helvacılar ve turşucular çok zeki insanlardan seçiliyordu. Çok zeki olanları ise “çıkma” sisteminde “terfi” yine sarayda bulunan en derun mektebine okumak için gönderiliyordu..!

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler