Evde Gül Lokumu Tarifi

Evde Gül Lokumu Tarifi

Sultan II. Mahmud döneminde “Şekercibaşı” unvanını alan lokumunu tadan bir İngiliz gezgin lokumu “Turkish delight” olarak İngiliz literatürüne taşımıştır. Ardından lokum, dünyaca...

16. yüzyıla kadar şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılmakta iken, rafine şekerin (kelle şeker) ülkemize gelmesiyle Hacı Bekir Efendi bu şekeri havanda dövüp eriterek lokum ve şekerleme yapımında kullanmıştır. 
 
Un yerine Alman bilim insanı Kirenhoff tarafından bulunan nişasta kullanmış ve bugünkü yumuşak kıvamında ilk lokumu üretmiştir. Kimi kaynaklarda Osmanlı Padişahı I. Abdülhamid’in isteği üzerine bunu yaptığına değinilmiştir. Sultan II. Mahmud döneminde “Şekercibaşı” unvanını alan lokumunu tadan bir İngiliz gezgin lokumu “Turkish delight” olarak İngiliz literatürüne taşımıştır. Ardından lokum, dünyaca ünlü bir Türk tatlısı olduğunu ispatlama yolunda;
 
Evde Gül Lokumu Tarifi
Evde Gül Lokumu Tarifi'nin Malzemeleri   
Hazırlama ve Dinlendirme Süresi: 1 Gün
 
Evde Gül Lokumu Tarifi'nin Pişirme Süresi: 1- 1.5 saat                                        
Evde Gül Lokumu'nun  tozu için;
*   3 Su Bardağı Pudra Şekeri
*   1 Su Bardağı Nişasta
 
Evde Gül Lokumu'nun Malzemeleri;
*   250 gr Nişasta (Mısır ya da Buğday)
*   1,5 kg Toz Şeker
*   1 Kahve Fincanı Gül Suyu
*   1 Kahve Fincanı Kuru Gül Yaprağı
*   1 Adet Küçük Kırmızı Pancar veya Kırmızı Havuç (renk vermek için) gıda boyası da kullanılabilir.
*   1 Yemek Kaşığı Krem Tartar (aktarlarda bulunmaktadır)
*   8 Su Bardağı Su
 
Evde Gül Lokumu'nun Yapılış Tarifi
Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.
 
Rendelenen pancar veya havuç, tülbent arasına konulup sıkılarak suyu çıkarılır.
Derin bir tencereye 4,5 su bardağı su ile 1 kg toz şeker konulur. Orta ateşte bir kaç defa karıştırılarak kaynamaya bırakılır. 
 
Kaynayan şerbetin köpükleri alınır ve ocağın altı kısılarak, şerbet hafif sarı renk alıp koyulaşana kadar, yaklaşık 30-35 dakika kaynatmaya devam edilir. Ocaktan alınmasına yakın, 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edilir ve ocağın altı kapatılır.
 
Diğer tarafta, derin ve tercihen altı kalın bir tencereye, 250 gr nişasta, 1 yemek kaşığı krem tartar konulur. 3,5 su bardağı soğuk su yavaş yavaş ilave edilerek topaklık kalmayıncaya kadar karıştırılır. Orta hararetli ocağa konulur ve karıştırarak pişirilmeye başlanır. 
 
Yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır. Çırpma teli ya da mikser ile 10-15 dakika karıştırmaya devam edilir. Sarı şeffaf bir renk ve üzerinde iri kabarcıklar oluşunca kıvamı gelmiş demektir.
 
Önceden hazırlanan sıcak şerbet, azar azar pişen karışıma dökülerek çırpma teli ya da mikser ile karıştırmaya devam edilir. Şerbetin tamamı böylece lokum hamuruna yedirilir. Tekrar ocağın altı açılarak kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırılır ve 4-5 dakika kaynatılarak ocağın altı kısılır. Dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak 55-60 dakika kadar pişirilir.  
 
Kaynama süresi ilerledikçe pişen lokum hamurunun rengi koyulaşır ve kokusu hissedilmeye başlanır. Kaşıkla alındığında kopuk kopuk dökülmesi ya da bir tabağa damlatıldığında parmağa yapışmaması kıvamının olduğunu göstermektedir. 
 
Önceden hazırlanan pancar suyundan 1 çorba kaşığı ve 1 fincan gül suyu lokum hamuruna ilave edilerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Lokum hamurunun içine kuru gül yaprakları konulup yavaşça karıştırılır.
 
Hamur bekletilmeden hazırlanan tepsiye dökülür, eşit kalınlıkta olması için tepsi ileri geri sallanır. Soğuduktan sonra buzdolabına konulur ve 7-8 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş olan lokum, üzerine lokum tozu ekilmiş kesme tahtasına ya da mermer bir zemine tepsi ters çevrilerek konulur ve kesmeye hazır hale getirilir. 
 
Lokuma yapışan sertleşmiş lokum tozları temizlenir. Bıçak lokum tozuna batırılarak, lokum 2 cm eninde şeritler halinde kesilir. Kesilen şeritler arzuya göre üçgen ya da kare şeklinde dilimlenir.
 
Lokumlar bir sıra lokum bir sıra lokum tozu serpilerek saklama kaplarında saklanır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Evde Gül Lokumu Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Nisa Ak
    9/12/2018

    Uzun zamanlı arayışlar sonucunda bu site sayesinde tarifi buldum teşekkürler admin

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler