Avrupa’ya 16 Yıl Aradan Sonra Peynir İhracatı

Avrupa’ya 16 Yıl Aradan Sonra Peynir İhracatı

AVRUPA Birliği, 2002’de Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek süt ve süt ürünleri konusunda...

Avrupa’ya 16 Yıl Aradan Sonra Peynir İhracatı
AVRUPA Birliği, 2002’de Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek süt ve süt ürünleri konusunda genel bir ithalat yasağı uygulamaya başlamış, yasak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ve sektör oyuncuları tarafından çalışmalar sonucu 2013’te bu yasak kaldırılmıştı.
 
Yasağın ardından Avrupa’ya ilk süt ürünleri ihracatını kendilerinin yaptığını ifade eden Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Bakanlık resmi tanımıyla ‘Avrupa Birliği Ülkelerine İhracat Amaçlı Onaylanacak Süt İşletmelerinin Kontrol Prosedürü’ iznini alan sayılı firmalardan olan Muratbey, AB’ye ilk ihracatını gerçekleştirdi. 2002’den bu yana Türk markalarına uygulanan yasağın, ihracat çalışmalarının önünde ciddi bir engel teşkil ediyordu.
 
Bitlis'ten ABD'ye tulum peyniri ihracatı yapılıyor
 
Avrupa’ya ihracat yasağının kalkması ülkemiz için çok önemliydi. Bu yasağın kalkmasından sonra Avrupa Birliği’nin üretim sürecine getirdiği sıkı denetimlerden geçerek bu izni almaya hak kazanan sayılı firmalardan biri olmayı başardık. Geçtiğimiz ay ise tüm denetimlerden geçerek AB’ye ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere 6 Avrupa ülkesine pek çok ürün çeşidimizi ihraç etmeye başladık. 
 
Yıl sonuna kadar tüm AB ülkelerine ulaşmayı hedefliyoruz. Başta Burgu olmak üzere yenilikçi ürünlerimizle ihracatımızın ciro içindeki payını yüzde 5‘den 18’e çıkarmıştık. Avrupa ihracatı ile de bu oranı iki katına ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
Muş’tan Dünyaya Peynir İhracatı
 
Gümrük Vergisi Yüksek 
Yasak kalkmasına rağmen AB’ye ihracat yapmanın hala çok zor olduğunun altını çizen Erol, “Yüksek gümrük vergileri uygulamaya devam ediyorlar. Buna rağmen ürünlerimiz AB ülkeleri tüketilmeye başladı. Rakiplerimize göre fiyatımız yüksek olmasına rağmen tercih ediliyoruz.
 
Kilogramı 4 Euro olan bir peynirin, gümrük vergileri eklenince fiyatı 6.5 Euro oluyor. AB’de başka Türk markaları da satış yapıyor. Ancak onlar üretimlerini Türkiye’de yapmıyor” dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler