Aşçı Uçak Kullanır Mı? “Metin ERDEM”

Aşçı Uçak Kullanır Mı? “Metin ERDEM”

Aşçılık belgesi olan bir kişi uçak kullanabilir mi? Her önüne gelen her mesleği yapabilir mi? KOSGEB müthiş bir...

Aşçı Uçak Kullanır Mı? “Metin ERDEM”
Turizmin, 1972 yılında çıkarılan 1618 sayılı,  bugüne kadar defalarca tadil edilen TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) kanunu var. Bilindiği gibi sektör 2 temel ayaktan oluşuyor…
 
Seyahat ve konaklama…
TÜRSAB kanunu sadece seyahat sektörüne yönelik olduğu için, bu kanun pratikte turizmi tam olarak kapsamıyor. Bu nedenle konaklama (otel) sektörü, TÜROB (Türkiye Otelciler Birliği) yasasını defalarca meclise sundu. 
 
Ancak bir türlü yasalaşmadı. TÜROB isim olarak var ama şu anda sadece dernek olarak faaliyet gösteriyor. Sektörün bir de rehber sorunu var. Seyahat, konaklama ve rehberlik hizmetlerinden oluşan, hepsini içine alan yeni bir yasaya ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Sektörün her iki bacağında faaliyet göstermiş ve meslek örgütlerinde yer almış olan yazar, böyle düşünüyor. 
 
Ayrıca, sektörün Turizm bakanlığı dışında diğer bakanlıklarla bağlantısının kesilmesi lazım gelir. Örneğin 5 yıldız bir otel, belgeyi turizm bakanlığından alıyor ama her bakanlıkla işi oluyor. Koskoca otel turşu kurmak ya da reçel yapmak için Tarım bakanlığından izin almak zorunda kalıyor veya denetleniyor.  Misafir kayıtları için içişlerine bağlı vesaire vesaire. Otelci ‘7 kocalı Hürmüz’ gibi. Keza, seyahat acentaları yine Turizm Bakanlığına bağlı iken otobüsleri ulaştırma bakanlığı tarafından denetleniyor. Vesaire vesaire. 
 
Sektörün önemli insan kaynağı rehberlerin de derneği var. Kokartları TÜRSAB-Bakanlık veriyor. Ama yasal boşluktan dolayı ne yaptıkları, ne yapacakları belli değil. Karocu, tornacı, duvar ustası, marangoz, berber, faytoncu, masör, lokantacı, cankurtaran gibi tüm mesleklerin bile Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde bağlı oldukları bir kuruluş ve oradan aldıkları bir belge var.
 
Başka mesleklere bakalım. Doktor olmak için tıbbiye mektebine, Avukat olmak için hukuk mektebine, Mimar olmak için teknik mektebe gitmek gerekiyor.
 
Aşçılık belgesi olan bir kişi uçak kullanabilir mi?
Her önüne gelen her mesleği yapabilir mi?
 
KOSGEB müthiş bir girişimcilik kursu veriyor. Bu kursu bitirdikten sonra iş yeri açılabiliyor. Doğru olan budur. Bu kertede mühim soru şu; Turizmci kimdir? Kime bağlıdır? Kimden ne belgesi alacaktır? Her isteyen otel açabilir mi? Evet. Her isteyen Seyahat Acentesi kurabilir mi? Evet.
 
Vekil Adaylarına Öneri
Haziran ayında yapılacak seçimlerde Parlamento (meclis) yapısı nasıl olacak? Hangi parti meclisin çoğunluğunu alacak? Hangi partiler muhalefette kalacak gibi sorular yazarın bugünkü gündemi değildir. Yazar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle sadece yasamaya endeksli çalışacak olan Antalya milletvekillerine (adaylarına) turizm yasasıyla ilgili ön çalışma yapmalarını öneriyor. Turizmin başkenti Antalya-Alanya diyorsak, bu işin yasasını da en iyi şekilde yapmak bize düşmez mi? Efendim yol lazım, köprü lazım, elektrik, su, tayin vesaire gibi konular milletvekilinin işi olmayacak. 
 
Bunlarla Hükümet (Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar) ilgilenecek. Milletvekilleri, hükümetin yönetimini kolaylaştıracak, toplumu sevk ve idare edecek kanun teklifi ve kanun yapacaklar. Bu nedenle yasa yapmak için zamanları bol olacak. Gece yarıları yarım yamalak kanun teklifi vermek, sabaha karşı uyuklayan gözlerle parmak kaldırma dönemi kapanıyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler