Rektör Şengörür: Kırklareli’ne Peynir Kenti Diyebiliriz
KIRKLARELİ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "Peynir kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesinin kapanış toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür “Kırklareli’ne peynir kenti diyebiliriz” dedi.
Kırklareli üniversitesi’nin Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Kırklareli üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ümit Ortan, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya çetintaş, Gıda Mühendisliği Bölümünde eğitim gören öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda projede görev alan Pınarhisar MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkan V. öğr. Gör Ali çakır ve Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. öğretim üyesi Orhan Onur Aşkın, "Peynir kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesi kapsamında yürüttükleri bilimsel çalışma ve analizler hakkında bilgiler verdiler.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya çetintaş ise konuşmasında, coğrafi işaret çalışmalarının Kırklareli'nin kalkınması açısından da önemli rol oynayacağını söyledi. Kırklareli'nin yöresel potansiyelinin en yüksek ürünlerinden birinin peynir olduğunu belirten çetintaş, iklim ve coğrafi şartlarından dolayı en lezzetli peynirin kentte üretildiğini ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ümit Ortan, coğrafi işaret çalışmalarının markalaşma açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Kırklareli’nde son 5 yılda peynircilikle ilgili ciddi bir gelişme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şengörür “ Bunu en yakın gözlemleyenlerden biri de benim. Geldiğim zaman var olan şirket sayısı ve sektördeki gelişme yapısı ile şu andaki gelinen nokta arasında büyük bir farklılık olduğunu görüyoruz. Sayısal verilerle de bunu görüyoruz.
Bu nedenle bu konuda Türkiye çapında ciddi şirketler çıkması konusunda bir katkımız olursa hep birlikte ekip olarak, Kırklareli TSO, Trakya Kalkınma Ajansı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü böyle bir ekip çalışmasıyla bölgedeki kalkınmaya bir farklılık getirebileceğini düşünüyorum ki bu projenin ismi de ‘Peynir Kenti Kırklareli’ de çok uygun bir isim.
Hakikaten Kırklareli’ne ‘Peynir Kenti’ diyebiliriz. Ben Kırklareli’nden gittiğim her yere, Ankara, Sakarya gibi yerlere tanıtım amaçlı Kırklareli peynirini götürüyorum. Az da olsa bir katkı sağladığımı düşünüyorum.
Bu projenin devamında umarım coğrafi işareti de alırız. Hakikaten burada çok ciddi bir peynir üretim potansiyeli var. Fakat tanıtımında da bir eksiklik söz konusu. Bu konuda daha ileri bir noktaya ulaşılabilmesi için bir ekip çalışması ihtiyacı var. Burada böyle bir ekip var, inşallah sizlerin de desteğiyle bizim de katkılarımızla bu çalışmaları daha ileri bir noktaya götüreceğimizi düşünüyorum” dedi.