Kilosu 150 Tl Den Satılan Kuzu Göbeği İçin Ormana Koştular

Kilosu 150 Tl Den Satılan Kuzu Göbeği İçin Ormana Koştular

GAZİPAŞA NIN Yesilyurt mahalesinde, kilosu 150 TL satılan kuzu göbeği mantarı, köylülerin yeni geçim...

Kilosu 150 Tl Den Satılan Kuzu Göbeği İçin Ormana Koştular 
TAH.Sadi GÜR
 
GAZİPAŞA NIN Yesilyurt mahalesinde, kilosu 150 TL  satılan kuzu göbeği mantarı, köylülerin yeni geçim kaynağı oldu. Mantarın fiyatını duyan köylüler işi gücü bırakıp, kuzu göbeği mantarı toplamaya başladı.
 
Gazipaşa nın Yeşilyurt Mahallesi  ormanlık alanlarda yetişen ve Şubat  ile Mart aylarında toplanan kuzu göbeği mantarı, köylünün yüzünü güldürdü. Yüksek fiyattan alıcı bulan mantarı toplama yarışına giren köylüler, sabahın erken saatlerinden itibaren ormanın yolunu tutuyor. Mantar toplayanlardan Dolmuş şöförü Ali yeni  köylünün daha önce bu mantarı yemek için topladığını, ancak fiyatının Yüksek olması sebebiyle  sonra satmaya başladığını anlattı.
 
Kendisinin de günde Yarım ve 1  kilo kuzu göbeği mantarı topladığını söyleyen Yeni , işinden fırsat Buldukça kuzuGöbegi  mantar sezonu boyunca dağlarda mantar topladığını dile getirdi. Ali yeni , "Kuzu göbeği mantarı Gazipaşa cevre köyleri ve Anamur bölgesinde Şubat ayının 10'unda başlıyor, nisan ortasına kadar devam ediyor.
 
 
 
Bu mantarın sağlık açısından çok faydalı olduğunu öğrendik.  Köylü toplayıp, yiyordu. Doktorlar da çok faydalı olduğunu söylüyor. Kansere iyi geldiği söyleniyor. 1 kilo etteki protein tek bir mantara bedelmiş. Kilosunu 100- 150 TL satıyoruz ama aracılara veriyoruz. Onlar da daha yüksek fiyatlara veriyorlar" dedi. 
 
Kuzu göbeği mantarını 15 gündür topladığını ve köylü için de gelir kaynağı olduğunu dile getiren Yeni, "Mantarın fiyatını duyanlar toplamaya çıkıyor. Köylü için gelir kaynağı oldu. Bütçemize katkı oluyor. Günlük yarım ve 3 kg  arasında Bulduğumuz oluyor Çok nadir bulunan bir mantar. Kendisini çok güzel saklıyor. Ben bulabilmek için sabahın erken saatinden Akşama kadar Arıyoruz.
 
Hem spor hemde doğa yürüyüşü yapıyoruz Hemde Evimize bir Ek katkı sağlıyor " diyen yeni 1990 yıllarında sabah doğaya giderdik 1' kaç saat içinde 5 Altı kg kuzu göbeği mantarı bulur Akşam yemeğini Bu lezzetli mantarla yerdik Ama şimdi ise Ancak 2 kilo buluyoruz Buda yüksek paralara Alıcı bulduğundan Doğaya giden köylüler Dibindeki Toprakla koparıldığı için kaybolmaya yüz tuttu diye konuşan yeni Bu işini madiyatını bir yana Bırakın doğada yürüyüş yapmak o havayı solumak bile yeterli dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler