Mutfak Kültürü Bu Müzede

Mutfak Kültürü Bu Müzede

Kültürlerin ve ticaret yollarının kesişme noktasında yer alan Kahramanmaraş'ta tarihi öneme sahip...

Mutfak Kültürü Bu Müzede
Kültürlerin ve ticaret yollarının kesişme noktasında yer alan Kahramanmaraş'ta tarihi öneme sahip asırlık konak, onarım çalışmalarının ardından kentin yemek kültürünün yaşatılacağı Tematik Uygulamalı Mutfak Müzesine dönüştürüldü.
 
Kültürlerin ve ticaret yollarının kesişme noktasında yer alan Kahramanmaraş'ta tarihi öneme sahip asırlık konak, onarım çalışmalarının ardından kentin yemek kültürünün yaşatılacağı Tematik Uygulamalı Mutfak Müzesine dönüştürüldü.
 
Dulkadiroğlu Belediyesi, Kurtuluş Mahallesi'nde kentteki 3 cihannüması (camlı çatı katı) bulunan konaktan biri olan 100 yıllık tarihi binayı, iki yıl önce harabe haldeyken satın alarak restore ettirdi.
 
Tematik Uygulamalı Mutfak Müzesi'ne dönüştürülen iki katlı taş yapı, bölgenin mutfak zenginliği ve zahire kültürü korunarak aslına uygun şekilde onarıldı. Kentin mutfak ve yemek kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için hayata geçirilen proje kapsamında düzenlenen müzede dönemin misafir, gelin ve zahire odası da buluyor.
 
Geçmişin kültürel izlerinin tamamının yer aldığı müzede unutulmaya yüz tutmuş yaklaşık bin çeşit de mutfak gereçleri sergileniyor.
 
"Mutfak kültüründe ne varsa burada oluşturduk"
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restore edilerek müzeye dönüştürülen yapının bölgede ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.
 
100 yıllık bir konağın yıkılmak üzereyken belediyece satın alınarak müze haline getirildiğini dile getiren Okay, binanın ayrıca Kahramanmaraş'ta cihannüması bulunan 3 konaktan biri olduğunu belirtti.
 
Müzenin eski ticaret merkezlerinin bulunduğu yerlere çok yakın olduğunu ifade eden Okay, şöyle konuştu: 
"Bizim burada Kahramanmaraş'ın mutfak kültürünü sonraki nesillere doğru şekilde aktarma, kayıt altına alma hedefimiz var. Kentin mutfak kültüründe ne varsa burada oluşturduk. Yemek kültürüyle alakalı işini en iyi yapan büyüklerimiz burada genç nesillere Kahramanmaraş yemeklerini ve geleneklerini uygulamalı bir şekilde aktaracak.
 
Kahramanmaraş'ın ve bölgenin mutfak kültüründe ne varsa mutfak müzemizin içerisinde de o var. Yemeğin yapımından sunumuna kadar her türlü çalışma burada yapılıyor."
 
Müzede yer alan ürünleri vatandaşlardan topladıklarını ve bu çalışmanın devam ettiğini dile getiren Okay, geçmişe yönelik ne kadar malzeme varsa hepsinin örneklerinin binada sergilediklerini kaydetti.
 
Okay, ayrıca geçmişte var olan ancak unutulmaya yüz tutmuş birçok değeri gün yüzüne çıkarıp genç nesillere aktarma hedefleri olduğunu sözlerine ekledi. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler