Türk Mutfağı Yoksa Batılımı ?

Türk Mutfağı Yoksa Batılımı ?

‘Turkish tortellini’ diyeceğiz anlatmak için. Keşke biz meşhur etseydik de İtalyanlar ‘İtalian manti’ demek...

Türk Mutfağı Yoksa Batılımı ?
Anadolu Mutfağı | Kenan Usta
Yüzyıllardır Anadolu Mutfağı geleneksel lezzetleri ve hikayelere , şiirlere, hastalıkta vücuda şifa olmuşken batıya uyacağız diye kendi kültürümüzü yozlaştırıp adını sadece okul müfredatında yada aşçılık yarışmalarında. Ayrıca birde reklam popülizminde herkesin Türk mutfağı ve Osmanlı yemek Kültür uzmanı olduğu ülkemde ne bir devlet kültür politikası var, nede onca aşçılık federasyonu ve dernegi varken 2250 çeşit Anadolu yöresel ve ulusal mutfak kültürümüze Neden Batı Sahip çıkar ve Tesciller !!!
 
Acaba Aşçılık Camiası Yada Kültür Bakanlığı Reklamda Laf çok iş yok mantığı ile işlediğinden mi yoksa ?Çıkarlarımız yani cebimiz boş kaldığından mı değerlerimizi kaybettik !  Dünya Bizim olanı kendininmiş gibi dünyaya lense ediyorken. Suç kimde Acaba ?
 
Mezopotamya’dan başlar Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Marmara diye devam ederek İpekyolu ve 5000 yıllık lezzetin yolculuğu ama soran yok? merak eden yok? sahip çıkan yok  niye?  batılı olunacak diye!!!
 
Anadolu’nun zengin ve eski yerleşimlerinin yemek kültürü var, hatta mutfak kültürü de var. Antep gibi, Kayseri gibi, Urfa  Mardin  gibi  Ama pazarlayamamışız. ‘Mantı’, ‘tortellini’ diye İtalyan mutfağına giriyor dünya çapında oluyor, bizim mantı olamıyor. 
 
Olsa da ‘Turkish tortellini’ diyeceğiz anlatmak için. Keşke biz meşhur etseydik de İtalyanlar ‘İtalian manti’ demek zorunda kalsalardı. Ama yapamamışız… Döner artık uluslararası. Onu bile tam olarak sahiplenemiyoruz. Yurtdışında özellikle büyük pazar ABD’de ‘Gyro’ diye satılıyor. Yunanlaşıyor.
 
Türkiye’de ise git bak turistik yerlerde ‘İskender’i, ‘Alexander the Great’ diye çeviriyorlar. Oluyor Yunan !!! Osmanlı saray mutfağını da aslında bilmiyoruz. Çünkü burada da bir tarif yok. Saraya yemek malzemesi olarak nelerin alındığını 500-600 yıl öncesine kadar bilebiliyoruz. 
 
Kayıtlar var ama bu malzemelerin nasıl pişirildiğiyle ilgili bir tarif sarayda da yok. 100 yıla yaklaşan Anadolu Türk geleneğinden yazılı yemek tarifi sayısı 10’u bulmaz herhalde. Bunlarda da bir tutarlılık yok. Hepsi aynı yemeği farklı tarif ediyor. 
 
Bu da uluslararası olmak için ilk sorunu ortaya çıkarıyor. Standart bir Türk mutfağından söz edemiyoruz. Bugün üniversite ve lise meslek okullarında İtalya,  Fransa, Almanya müfredatı okutuluyor aşçılık bölümlerinde !!!  Neden? Türkiye sulu yemek ustası bulunmuyor sen batıyı öğretmeye çalışıyorsun !!!
 
Anadolu Mutfağı | Kenan Usta


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler