Çöl sıcakları geldi_! İşte kritik uyarılar...
Doğu bölgelerinde 44 dereceleri bulan çöl sıcaklarının yurdun batısında da etkili olması bekleniyor. İstanbul'da hissedilen sıcaklığın ise 40 derece olacağı tahmin ediliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, çöl sıcaklarıyla mücadelede 6 önemli maddeye dikkat çekti. İşte o maddeler...
Sıvı tüketimi çöl sıcaklarında çok önemlidir. Vücut terlese de terlemese de deriden buhar yoluyla sıvı atar. Bu yüzden de kilo başına 30 ml kadar su tüketilmesi önemlidir.
Su tüketiminiz 30 ml/kg'a ulaşıyorsa geriye kalan suyu ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve soğuk çorbalardan karşılayabilirsiniz. Hatta su oranı yüksek olan kavun ve karpuz da tüketilebilir.
Bu dönemde sıvı tüketimi önemlidir ancak meyve suyu ve soğuk kahvelerin miktarına dikkat edilmesi gerekir. Meyve suları 150 kalori yani 2 orta boy taze meyve kadar enerji içerir.
Soğuk kahvelerde içerisine eklenen şuruplar ve krema ile enerji değeri yükseltilebiliyor.
Özellikle çöl sıcakları gibi sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde ödem atmak için çaba sarf etmemek gerekir.
Bu dönemlerde vücudun sıvı ihtiyacı maksimum düzeye çıkar. Ödem atılması gerekiyorsa da suyun içerisine yeşillik ekleyebilirsiniz.
Evde serin dışarıda sıcak hava bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bunu önlemek içinde günde 3 porsiyon meyve tüketilmesi önemlidir.
Semizotu, maydanoz, domates ve salatalık hem vitamin hem de mineral ihtiyacını karşılayıp hem de tokluk süresini uzatır.
Son dönemlerde yapılan araştırmalarda yemekten önce salata tüketen bireylerde açlık kontrolünün daha iyi sağlandığı tespit edilmiştir.
Güneş ışınları her ne kadar D vitamininin aktifleşmesini sağlasa da fazlası zararlıdır. Günde 15 dakikadan fazla güneş ışığından maruz kalmak hem cildi yaşlandırır hem de ciltte kurumaya sebep olur.
Sıcak havalarda dikkat etmeniz gereken 5 durum;
Yazın en büyük problemlerinden biri artan hava sıcaklıklarının yüksek nemle birleştiğinde bunaltıcı bir etki yaratması. Üstelik bu bunaltıcı havalarda günlük yaşantımıza devam etmemiz de gerektiğinden, işimiz biraz daha zorlaşıyor. Özellikle çocukların, yaşlıların, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklara sahip insanların dikkat etmesi gereken bu havalar için önlem alınması hayati önem taşıyor. Risk grubunda olun ya da olmayın alınması gereken önlemleri sizin için derledik.
Bol su için
Bol su içmenin önemine vurgu yapmak çok klişe bir başlangıç gibi olabilir ama sadece ne kadar hayati olduğunu anlatmak için atılmış bir adımdır. Sağlıklı bir insanın günde 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Özellikle vücudunuzdaki suyun terle atıldığı bu sıcak günlerde bu gereklilik daha da artar. Susuzluk vücudunuzu halsiz düşürür ve dengenizi bozar. Sıcak havaların en büyük düşmanı bol su içmektir.
Dışarıya vakitlice çıkın
Özellikle risk grubundaki insanlar sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde dışarıya çıkmalıdır. 11.00-16.00 arasında, güneş ışınlarının dik vurduğu saatlerde serin yerlerde olmak çok önemlidir. Bu sebeple işlerinizi erkenden ya da akşam üzeri yapacak şekilde ayarlayın ve bu saatlerde vücudunuzu yormayın.
Hafif giyinin
Sıcak havalarda terinizi emecek kumaşları ve açık renkli giysileri tercih etmelisiniz. Bu sayede teriniz kolayca emilir ve açık renk giysiler güneş ışınlarını çekmez. Önemli bir diğer husus ise mutlaka güneş gözlüğü kullanma gerekliliğidir. Camları güneş ışınlarını geçirmeyen ve kalitesiz olmayan bir gözlük mutlaka gözünüzde olmalı.
Hafif yiyecekler tercih edin
Sıcak havalarda sindirim sisteminizi zorlayacak ve dolayısıyla diğer organlarınızı yoracak yemekler yemekten kaçının. Vücudunuz zaten bir kriz durumuyla başa çıkmaya çalışırken bir de üzerine o yemekleri eritmeyi, depolamayı eklemeyin. Su yönünden zengin sebzeler tüketin ve bol bol su için. Kahve, çay ve şekerli içeceklerin suyun yerini tutmadığını unutmayın.
Alkol ve kafeinden uzak durun
Alkol ve kafein vücudunuzun ısı dengesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu sebeple çok sıcak havalarda alkol tüketiminden ve kafein içerikli içeceklerden uzak durun.