• Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

  • Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?

    Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? "Konsept Örnekleri"

Restoran Menüsü tasarımı ve Restoran Menüsü içerikleri’ ni oluşturma tamamen restoranın hizmet konsepti, yemek konsepti, konsept tasarımı ile direk bağlantılıdır. Yeni resto..

Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?  "Konsept Örnekleri"
Koordinatör Şef Ahmet Özdemir
 
Gastronominin yeni trendlerinden biri de Restoran Menüsü tasarımı ve Restoran Menüsü içerikleri oluşturma çabalarının yanı sıra ilgili tasarımların restoran konseptleri’ne uyması yada restoranın gerçek kimliğini ne kadar yansıttığına dair müdavimler tarafından yapılan yorumlar…
 
Pandemi’ den sonra 2022 Dünya Gastronomi Trendlerine göre yapılan gastronomi araştırmaları yiyecek, içecek ve konaklama sektörü işletmelerinde uygulanmaya başladı bile. Yılların restoran işletmeleri bile 2022’ de eski alışkanlıklarını bir yana bırakarak yeni restoran trendlerini benimsemiş durumda.
 
Bu makalemi kaleme almadan önce yapmış olduğum araştırmalarda konunun uzmanları olarak nitelendirilen bazı gastronomi ve restoran işletmeciliği uzmanlarının menü mühendisliği ve menü içeriği oluşturma kriterlerini maalesef benzer bir başlıkmış gibi kaleme aldıklarını gördüm.
 
Özellikle Yazımın Başında Belirtmem Gerekirse, menü tasarımı ne demek? menü oluşturma ne demek? açıklamaya çalışacağım. Esasında ana temadan restoran yemek menüsü restoran konseptinin ana detayı ve kaynağının özü ve sahibidir.
 
Restoran Menü Tasarımı Grafik Ve Dizayn Konularını İçeren Bir Uzmanlık Alanıdır.
 
Günümüzde örnek Restoran menülerinde bulunacak olan yemek çeşitlerini tespit etmek ise ayrı biz uzmanlık alanı olduğu gibi menü danışmanlığı alanında farklı meziyetler gerektiren bir konudur. Her ikisinde de dikkate alınacak ve ortak buluşma noktası ise restoran konsepti’ dir.
 
Restoran Menüsü tasarımı ve Restoran Menüsü içerikleri’ ni oluşturma tamamen restoranın hizmet konsepti, yemek konsepti, konsept tasarımı ile direk bağlantılıdır.
 
Esasında işin köküne inecek olursam sil baştan hiçbir şey yapmadan önce yeni restoran açma kararınızı aldığınız anda yeni restoran bütçesi (inşaat) ve restoran açılış bütçesi bile yapılmadan restoran menüsünün ne olacağına karar verilmelidir. Bölgenizdeki Gastronomik araştırmalardan sonra Satmanızı gerektiren ve sizin satmak isteğiniz yemekler ve vermek istediğiniz hizmetler sizin konseptinizi oluşturacaktır. 
  
Çünkü bütün restoran konseptleri restoran menüsünde bulunan yemek çeşitleri ile ilgili olacağı için kaynak oluşturacaktır. Temel kaynağınız ne kada sağlam olursa diğerleri restoran menüsü içeriklerini dikkate alarak istediğiniz kadar çoğaltılabilir.
 
Bu Konuda Bazı Örnekler Vermem Gerekirse;
 
İlgili bir konsepti olmayan restoran işletmesi olamaz.bu adeta yelkensiz ve dümensiz bir gemi'dir. Kazanmak ve Kesin başarı amacı ile hizmete açılacak bir restoranın seçeceği konseptler aşağıdaki gibi olabilir;
  
 Aile Restoranı Konsepti,
 Akdeniz Mutfağı Konsepti,
 Akşam Yemeği Restoranları Konsepti,
 Beyaz Yakalılara Hitap Eden Restoran Konsepti,
 Deniz Ürünleri Restoranı Konsepti,
 Esnaf Lokantaları Konsepti,
 Etçi Restoranlar Konsepti,
 Etnik Restoranlar Konsepti,
 Fast Food Restoran Konsepti,
 Fırın Yemekleri Restoran Konsepti,
 Helal Restoran Konsepti,
 Kafe Restoranlar Konsepti,
 Kebapçı Konsepti,
 Kosher Restoran Konsepti,
 Pizzacı Ve Hamburgerci Restoran Konsepti,
 Steakhouse Konsepti,
 Uluslararası Mutfaklar Konsepti,
 Uzakdoğu Mutfağı Restoran Konsepti,
 Vejeteryan Restoran Konsepti,
 Yöresel Restoran Konsepti,
 Yüksek Restoran (Rafine, Fine Dining, Avangard) Konsepti,
 
Restoran konseptleri daha fazla da detaylandırılabilir. Dünyanın neresinde olursa olsun başarılı bir restoran Restoranın ana konsepti “menüsü” dür. Menünüzde ne varsa her alanda o sizi yansıtır ve yansıtmalıdır.
 
 Demirbaş Malzemeleri, 
 Restoranın Fiziki Şekli, 
 İç Dekorasyonu, 
 İhtiyaç Duyulan Kumaş Ve Halı Desenleri,
 İlgili Sosyal Ağ Reklamları…
 Menü Tasarımında Kullanılacak Desenler, 
 Personel Kıyafetleri, 
 Restoran Tanıtım Broşürleri,
 Tabak Seçimleri,
 
--ve burada belirtemeyeceğim bir çok alan' a varana kadar etkileyecek ve bir bütün olacaktır.
 
Örneği biraz açacak olursam restoran yemek menüsünde çoğunlukta Osmanlı yemekleri bulunan ve örnek restoranlardan Osmanlı Saray mutfağı konseptinden oluşan bir restoran;
 
 Alüminyum Sandalye Ve Masalardan, 
 Haçlı Motifler İçeren Porselen Tabaklardan 
 Karton Yemek Menüsünden, 
 İris Pup İç Dekorasyonundan Oluşamaz…
 
Restoran Konseptleri Örneğini Biraz Daha Açmam Gerekirse, klasik bir Steakhouse Restoranı Nasıl Açılır Sorusunu Cevabında;
 
 Balık Tabaklarından,
 Balık Motifleri İçerek İç Dekorasyondan,
 Çin Porselenlerinden…
 
Ve çok daha fazla örnekler verebilececeğim ilgisiz materyallerden oluşamaz. Mutlaka restoranın ana konsepti ile ilgili motifler ve benzerlikler taşımalıdır.
 
Yeni ve kalıcı bir restoran sahibi olabilmek için nelere dikkat etmeliyim dediğinizde yapmanız gereken en önemli çalışma restoran menüsü ile birlikte restoranın ana konsepti’dir. Konsepti oluşturacak olan Demirbaş Listesi ve ana unsurlardan bazıları’ da aşağıdakilerden biri olabilir.
 
 Buluma Amaçlı Olması,
 Dinlenme Amaçlı Olması,
 Eğlence Ve Program Amaçlı Olması,
 Restoranın Bulunmuş Olduğu Konumun Ana Teması…
 Restoranın Deniz Kenarında Olması,
 Restoranın İş Merkezinde Olması,
 Restoranın Orman İçerisinde Olması,
 Restoranın Şehir Merkezinde Olması,
 Ziyafet Ve Protokol Hizmetleri Vermesi,
 
Gibi değerlerin analiz edilerek restoran konseptine yansıtılabilmesi en akıllıca yapılacak işlerden biri olmalıdır diye düşünüyorum. Yeni restoran büyük ölçüde Alakart Mutfak olacağı için Alakart Restoran Nasıl Açılır ve Özellikleri Nelerdir isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim.
  
Günümüzde uluslararası konumlarda hizmet alanları, yemek konsepti ve net çizgisi ile bilinen ve gerektiğinde özel uçakla gelen misafirlerini kusursuz ağırlayan küresel anlamda başarılı restoranlar var. İnşanların restoranınıza güvenmesi zaman alabilir, ama bunun süresini hizmet politikalarınız ile belirleyecek olan'da ilgili restoran yöneticileridir. Bu konuda yaptıklarınız ve yapacaklarınız ile en iyi restoranlar arasına isminizi yazdırmak sizin elinizdedir.
 
Bir restoran hem sabah kahvaltısı, hem öğlen yemeği, hem akşam yemeği, hem alkollü, hem alkolsüz, hem kişiye özel, hem düğün ve nişan, hem protokol, hem ziyafet, hem pizzacı ve hem vb…. Hizmetler veren restoran olamaz. Her şeyi satacağım, her hizmeti vereceğim  diyorsanız yeni restoran açma çabanızdan vazgeçmenizi tavsiye ederim.
 
Satacak olduğunuz her yemek ve yapacak olduğunuz her yeni hizmet çeşitleri restoranınızda altyapı oluşturmanızı gerektirir. Dostlarının pohpohlaması ve bunu da satalım demesi ile yemek menüsündeki içeriklerin sayısını abartmayınız. Zayiatınız artar ve yemek ve hizmet kaliteniz düşer. Zamanla misafirlerinize yemek menüsündeki içeriklerin yarısına yok demek zorunda kalırsınız. Bu negatif gelişmeler eşliğinde her şeyi satma ve her hizmeti verme çabalarınızın sonuçları uzun vadede sizi işletmenizi kapatmak zorunda bırakabilir.
 
Restoran Menüsü oluşturma ve yemek çeşitlerinin tespiti İçin En Önemli Tüyoları ’da sonuç olarak paylaşmak isterim. Bu konuda Restoran Yemek Menüsünün Önemi Nedir, Nasıl Yapılmalıdır isimli makalemde daha detaylı bir şekilde belirtmiştim.
 
 Açık Ve Kapalı Alanların Ölçüleri,
 Konumun Mevsimsel Özellikleri,
 Mutfak Çalışanlarının Sayısı Ve Kapasitesi,
 Mutfak Çeşitleri,
 Mutfak Planlaması,
 Mutfak Üniteleri,
 Restoranda Bulunan Mutfak Bölümleri,
 Restoranın Çalışma Saatleri
 Restoranın Hizmet Alanları,
 Restoranın Konumunda İkamet Eden Yabancı Sayısı,
 Restoranın Konumunu Ve Coğrafi Durumu,
 Tedarik Zincirinin Devamlılığı,
 Toplam Personel Sayısı,
 Yerleşkenin Ekonomik Düzeyi,
 Yerleşkenin Kültürel Düzeyi,
 Yöresel Ürünler,
 
Gibi özelliklerinizin sınırlarını gözden geçirmeniz size faydalı olabilir. Aynı zamanda uzun vade de restoran işletmeciliğinde misafir memnuniyetini yakalamak istiyorsanız konuya vakıf kişilerden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Bu konuda şahsen uluslararası gastronomi danışmanlığımda hizmet alanlarımı inceleyebilir, ihtiyacınız olan konularda destek ve yardım alabilirsiniz.
 
Sonuç İtibarı İle:
 
Eğer her şeyden önce herhangi bir yer için neden restoran açmanız gerektiğiniz cevabını bulunuz. İlgili konuma açacağınız restoranda ne yapmak istediğiniz ve ne satmanız gerektiğinin de cevabını bulunuz. İstediğiniz konumda en başarılı restorana ihtiyaç olabilir ama ne tür bir restorana ihtiyaç var?
 
İnsanlar Size Farklı Fikir Verebilir! Unutmayınız Para Harcayarak Yatırımı Yapacak Olan Sizsiniz!!! 
 
Ne yapmak istediğinizin tam olarak kararını alırsanız her şey sırası ile tıkır tıkır olması gerektiği gibi işleyecektir. Ama önce restoranı yaparak daha sonra menü oluşturmaya çalışırsanız sonrasında bir şeyleri değiştirmek yada yenilemek zorunda kalacaksınız. Bir şeyleri başka bir şeylere uydurmak veya benzetmek zorunda da kalacaksınız. Hatta bazıları uymayacak dar gelecek, bol gelecek, yetersiz kalacak, yada ortaya çıkanı siz beğenmeyeceksiniz ve iptal edeceksiniz. 
 
Tavsiye Notum;
 
En az 3 defa düşünün, bir bilene doğrulatın, daha iyi bir bilene'de doğrulatın sonuçları bütçeniz ile kıyaslayarak; kaynak, zaman ve başarı odaklı amacınıza doğru yola çıkabilirsiniz. Bizim işimizde bir söz vardır; "çıraklığını yapmadığınız işin ustalığına soyunma" diye. Eğer bu işten anlamıyorsanız ama marka restoranların sahibi olmak istiyorsanız işten anlayan birini yanınıza alınız ve sizinle beraber oranda büyümesini sağlayınız..
 
Kaynak: 
Uluslararası Restoran ve Mutfak Danışmanı Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Resmi Web Sitesinde gastronomi danışmanlığında hizmet alanları içerinde Bulunan Yazılarından "Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir, Restoran Konsept Örnekleri" İsimli Makalesi...
 
 
** İNGİLİZCE WEB SİTESİ İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ... 
 
mutfak-danismanligi-11(1)
** TÜRKÇE WEB SİTESİ İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ... 
 
restoran-konsept-danismanligi

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Foto Galeri Haberleri