Roza Baglanovna; İstihdamın Tozu Kalifiyeli Elemandır...

Roza Baglanovna; İstihdamın Tozu Kalifiyeli Elemandır...

Teknik ve mesleki eğitimin maliyetleri, diğer eğitim düzeylerine kıyasla çok daha büyük bir sosyal ve ekonomik etki sağlamaktadır. Genel olarak yüksek öğretim kuruml

K. Roza Baglanovna; İstihdamın Tozu Kalifiyeli Elemandır...
Kaipova Roza Baglanovna
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Kaipova Roza Baglanovna kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre:
 
Günümüzde Kazakistan imalat sektörü en iyi zamanlardan geçmiyor. Mavi yakalı işlerin düşük ücretli ve çekici olmadığı iddiası kamuoyunda sağlam bir şekilde yerleşmiş durumda. Sektörde eleman sıkıntısı yaşanmaktadır, gençleri bu tür işlere çekemezsiniz.
 
Bu durum neden ortaya çıktı?
Peki mesleğin prestiji nasıl artırılır?
Modern gençlik, muhasebeci, avukat, psikolog ve yönetici mesleklerinde çoğunlukla ücretli yüksek öğrenim almaya çalışıyor. 
 
Mesleklerinde diploma alan genç uzmanlar iş bulamıyor, bu mesleklerde bu kadar çok personel arz fazlası var.
 
Ülke genelinde işgücü sıkıntısı yaşanıyor. Yeterli inşaatçı, gaz-elektrik kaynakçısı, elektrikçi, tornacı, kuaför, terzi yok ve fabrikanın işgücü eskimiş durumda. Ancak mesleki eğitimin popülaritesi her geçen yıl artıyor.
 
Bu bağlamda Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, devletimizin sosyal politikasının ana önceliğinin insan sermayesinin geliştirilmesine yönelik büyük ölçekli yatırımlar olmaya devam ettiğini vurguluyor. Eğitim sektörlerinin modernizasyonu “Herkes için ücretsiz mesleki eğitim” projesiyle uyumlu. 
 
Mevcut yabancı deneyimin ilginç olduğu nokta burasıdır. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde (Almanya, Fransa, Finlandiya) mesleki eğitim ve öğretim ücretsiz olup, teknik ve hizmet personelinin eğitiminin finansmanına öncelik verilmektedir. Teknik ve mesleki eğitimin maliyetleri, diğer eğitim düzeylerine kıyasla çok daha büyük bir sosyal ve ekonomik etki sağlamaktadır. Genel olarak yüksek öğretim kurumlarıyla karşılaştırıldığında kolejler ve meslek okulları pazarın gerçek ihtiyaçlarına daha fazla odaklanmaktadır.
 
Bu, bazı Kazakistan kolejleri tarafından kullanılan, sınıflardaki teorik eğitimi bir imalat işletmesindeki pratik eğitimle birleştiren ikili bir eğitim sistemi ile kolaylaştırılmaktadır.
 
Gelecekteki bir mesleği seçmek, her insanın hayatındaki ana, önemli kararlardan biridir. Genellikle okul mezunları, öğrenim görmek için nereye gideceklerini seçerken bu seçimle karşı karşıya kalırlar. Ve burada kariyer rehberliği çalışmasının doğru organizasyonu ve yöntemlerinin çeşitliliği çok önemlidir: 
 
bir “Kariyer Rehberliği Çalışma Kitabı”, işin amacını dikkate alarak ilgiyi belirlemek için anketler ve anketler, kariyer rehberliği oyuncak kütüphaneleri ve oyunlar “ Meslekler Dünyası”, “Tercihiniz”, “Mesleğin Formülü ve Siz” konulu ders saatleri. 
 
Tüm bu etkinlikler öğrencilerin bakış açılarını kendi benliklerinin prizmasından meslek dünyasına yönlendirmekte ve mesleklere ilişkin farkındalık düzeyinin artırılmasını amaçlamaktadır.
 
Öğrencilerimiz için kalifiye eleman olmak istihdamın bir diğer kozudur. Kariyerinizin başlangıcında mavi yakalı pozisyonlarda iş bulmak daha kolaydır, ancak iyi bir teorik bilgiye sahip olmak, örneğin bir mühendis olarak, işçi kalabalığının arasından sıyrılmak ve yönetim personelinin yerini almak daha kolaydır.
 
Bir işçinin becerilerine sahip olarak ve onun yerinde bulunarak, üretimi daha etkin yönetebilir ve kariyerinizde büyük başarılar elde edebilirsiniz.
 
Servis ve yemek alanında Almatı Bölge yenilikçi teknolojiler
 
Özel Disiplinler Öğretmeni
Kaipova


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler