Maruldan Yemek Olur Mu?

Maruldan Yemek Olur Mu?

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda pişirerek tüketmeye alışkın olmadığımız bir bitki olan

Maruldan Yemek Olur Mu?
İdil ÇİMRİN
Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda pişirerek tüketmeye alışkın olmadığımız bir bitki olan marullu tariflere yer veriyorum. Marul; papatyagiller ailesinden gelen bir bitkiymiş. Geniş yeşil yapraklıdır, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesi olarak da bilinir. Yeşillik ailesinin en çok tüketilen üyelerinden biri olan marul, insanlığın bilinen en eski sebzelerindendir.
 
Marulun çıkış yeri Akdeniz ve Ortadoğu olarak gösterilir ama şimdi bütün dünyada mutfaklarında yaygın olarak yemeklerde kullanılıyor, özellikle de salatalarda. Ayrıca aperatif yiyeceklerin yanında yer alır, çiğ köfteden sandviçe marul mutlaka bir şekilde kendisini gösterir.
 
Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yeniyor. Ben de bu bilgi ışığında marulu pişirdim ve sizin için enfes tarifler yazdım.
 
Türk mutfağında kuzu kapamanın üzerini marulla kaplayan birçok tarife rastlıyoruz. Ancak bakalım dolması ve çorbası için ne düşüneceksiniz?
 
B1 ve B12 vitaminleri içeren marul, özellikle K ve A vitamini açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında potasyum açısından çok zengindir. Ayrıca magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir.
 
Açıkçası marulun sağlık açısından faydaları kendi türleriyle aynıdır. Etkili bir demir deposu olduğundan dolayı marul, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığı ve saç dökülmesine karşı bünyeyi güçlendirir. Demir aynı zamanda kan ve damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
 
Marul; aynı zamanda çok şaşırtıcı bir şekilde saç ve cilt sağlığını da korumaya yardımcı olabilir. İçerdiği K vitamini gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında gelir. Marulun faydalarını araştırırken gördüm ki diğer bütün bitkiler gibi marulun da sağlığa faydalarını saymakla bitiremeyiz.
 
Bugünlük benden bu kadar.
Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...
 
FAYDALARI...
Günlük bir miktar marul tüketimi cilt hücreleri için gerekli olan A vitaminin yüzde 100'ünü karşılar. Bu durum cildin canlı kalmasına cilt hücrelerinin sağlığını korumasına yardımcı olur.
 
Akşamları bir miktar marul salatası tüketimi, deliksiz bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşıyorsanız düzenli olarak marul tüketebilirsiniz.
 
 Marulun içerdiği besinler saç köklerini sağlamlaştırır ve saçlara doğal bir renk ve yumuşaklık kazandırır.
 Şeker ihtiyacınızı doğal ve en sağlıklı yollardan karşılamak için bol bol marul tüketebilirsiniz. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler