Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitlerinin özellikleri nelerdir? Hangi çilek nerede yetişir? En sevilen Çilek Çeşitlerinin tadı nasıl olur? En meşhur Çilek Çeşitleri boyları nedir? Hangi çilekler erken yetişir? Hangi çilekler lezz..

 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitlerinin özellikleri nelerdir? Hangi çilek nerede yetişir? En sevilen Çilek Çeşitlerinin tadı nasıl olur? En meşhur Çilek Çeşitleri boyları nedir? Hangi çilekler erken yetişir? Hangi çilekler lezzetlidir? 
 
Türk aşçı haberleri ve gÜncel mutfak haberleri olarak çilek çeşitlerini araştırdık... İşte sizlere çilek çeşitleri hakkında en çok sorulan sorular içerisinde en doğru cevapları bulmaya çalıştık...
 
** Çilek Çeşitlerinden "Albino Çileği" Nedir, Özellikleri Nelerdir, Nerede Yetişir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Amerikan Çileği çeşidi erkenci bir çeşittir. Sahil bölgelerde de çok fazla sıkıntı çıkarmayan bir türdür. Orta iriliktedir ve meyveleri sezon sonuna kadar iriliğini kaybetmez.
 
Antracnoz'a, verticilum'a ve fitoftora'ya çok dayanıklıdır. Soğuk bölgeler için uygun bir türdür. Yediveren özellikte olup yıl boyunca verim verir.
 
Orta irilikte meyveleri sezon sonuna kadar iriliğini kaybetmez. Orta derecede gün nötr olup hem yayla da hem kıyı şeridinde rahatlıkla  yetiştirilebilir. Meyve tadı ve aroması yüksek bir türdür.
 
Hasat sonrası da meyvelerin dayanıklık süresi uzundur.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Fortuna Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Fortuna Çileği kısa gün çeşittir. Kış-ilkbahar dönemlerinde üretim yapılan bölgelerde erkenci bir çeşididir.
 
Erken sezonda verdiği, yüksek oranda büyük, çekici ve tekdüze şekilli pazarlanabilir meyveleri ile diğer çeşitlerden ayrılır.
 
Meyve büyüklüğünü ve şeklini bütün sezon boyunca korur.
 
Fortuna açık bitki özelliğine sahiptir ve meyvelerini uzun saplarda vererek, hem döllenmeyi hem de meyve hasatını kolaylaştırır. İhracat için uygun bir çeşittir.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Rubygem Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Rubygem Çileği kısa gün çeşididir. Erkenci bir çeşiddir. Tadı çok beğenilmektedir.
 
Külleme hastalığına hassas, Fusarium solgunluğuna dirençlidir. Parlak, iri, tatlı ve kırmızı renkte meyvelere sahiptir.
 
Festival’den daha erkencidir. İç piyasa ve ihracat için tercih edilen bir çeşittir. Yola daha dayanıklıdır.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Camarosa Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Camarosa Çileği verimli, kısa gün çeşididir. Chandler'dan daha erkenci ve iri meyvelidirler.
 
Camarosa Çilek  meyveleri parlak kırmızı, sert ve yola dayanıklıdır. Sera ve açıkta çilek yetiştiriciliğine uygun bir türdür.
 
Meyveleri Antraknoz'a hassastır. Fazla Azot verilmemelidir. İlaçlama ve gübreleme programı dikkatli yapılmalıdır.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Camino Real Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Camino Real Çileği kısa gün çeşididir.Camino Real bitkileri Camarosaya göre, daha küçük, yoğun, daha açık ve daha diktir
 
Camarosa ve Gaviota'ya benzer. Verticillum'a ve fitoftora ya ve antracnoz'a karşı gayet dayanıklıdır .
 
Yaprak beneğinden çabuk etkilenir ve mildiyö'ye karşı hassatır. İyi bakılırsa kırmızı örümceğe karşı toleranslıdır. 
 
Uygun şekilde beslenirse Camarosaya göre daha büyük meyvesi vardır ve bitki başına verimi daha fazladır.
 
Üretim deseni Camarosaya benzer ve daha geççidir. Dış ve İç meyve rengi Camarosa dan daha koyudur. Meyve sertliği Camarosa ile aynıdır.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Festival Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Bu çilek türü ise dayanıklı olma özelliği ile bilenen çilek çeşitleri arasında yer alıyor. 
 
Bu çilek çeşidi diğer çeşitlere göre daha az eziliyor darbelere karşı da daha dayanıklı olduğundan farklı illere çilek gönderimi yapan yetiştiriciler arasında en çok tercih edilen türde çilek olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. 
 
Meyve yapısı olarak düzgün şekilli içi tamamen pembe dışı ise parlak kırmızıdır denilebilen bir çilek türüdür. Hoş bir kokusu olduğu da söylenilebilen bu çilek çeşidi sofralarda sıklıkla yer alan bir çeşittir denilebilir.
 
Hobi çileklerinden bahsedecek olursak ise öne çıkan iki farklı çilek çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinden
 
** Çilek Çeşitlerinden "Osmanlı Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Karadeniz’de ilk yetiştiriciliğine başlanmış olan bu çilek türünün aroması ve kokusunun yoğunluğu dolayısı ile Osmanlı Çileği adı ile anıldığını söyleyebilmek mümkün diyebiliriz. 
 
Osmanlı çileği narin bir yapıya sahiptir ve genellikle toplanılan gün içerisinde taze bir şekilde tüketimi gerçekleştirilir bu yüzden ticarete uygun olan çilek türleri arasında yer almaz fakat taze bir şekilde yetiştiricilerden özel olarak satın alınması mümkün diyebiliriz. 
 
Ortalama 20 derece üstü sıcaklığa sahip olan bölgelerde bu çilek türünün hobi doğrultusunda yetiştirilmesi mümkün olarak görünüyor. 
 
Meyve verim ayı ise ilkbahar aylarıdır diyebilmekle mümkün. Mayıs ayında genellikle meyve vermeye başlayan bu çilek türü haziran ayı içerisinde tamamen olgunlaşır ortalama yetişme süresi bir ay olarak kabul edilir diyebiliriz.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Dağ Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Çilek verimi düşük olarak kabul edilir Türkiye içerisinde Karadeniz bölgesinde yetişebilen bir çilek türü olduğunu söylemek mümkün. 
 
Hobi yetiştiriciliği için en çok tercih edilen çilek türüdür saksı için oldukça uygun bir çilek türüdür meyvelerinin oldukça küçük olduğu söylenilebilir. 
 
Cılız dallı olmasının yanı sıra lezzetli ve kokusunun harika olduğu da söylenilebilecek bir çilek türü olan bu çilek türü, en tatlı çilek cinsi hangisidir? 
 
Sorununun yanıtını olabilecek lezzettedir. Reçeli çok fazla tercih edilir ve fiyat olarak diğer çilek reçeli türlerine göre yüksek fiyatta bulunur bu çilek türünü tatlılarınızda da kullanabilirdiniz.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Hobi Çileği ve çeşitleri" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Bu çilekler genellikle kişilerin kendileri için yetiştirdiği çilek türeleri diyebiliriz. 
 
Hobi için yetiştirilen çilek türleri diğer çileklerden farklı olarak daha pahalı fiyatlara alıcı bulabiliyor. 
 
Hobi çilek çeşitleri ise Albion çilek çeşidi ve dağ çileği diyebiliriz. 
 
Özellikle dağ çileği yetiştiriciliğinden elde edilmiş dağ çileği reçeli lezzeti pek çok kişi tarafından sevilir ve farklı tarifler içerisinde yer alır.
 
Bunlar ülkemiz içerisinde sıklıkla tercih edilen çilek türlerine örnek olarak verilebilen çilek türlerindendir diyebiliriz. Diğer pek çok çilek çeşidi vardır. Çilek çeşitlerinin dünya üzerinde 200’den fazla türü olabileceği söyleniyor.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Portala Çilek" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Bu çilek için türü için ülkemiz üzerinde henüz yetiştirilebilen bir çilek türü olup olmadığı bilinmiyor fakat bu çilek türü yıl boyu meyve verebilen çilek türleri arasında bulunuyor.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Şarlot Çilek" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Sera yetiştiriciliği için tercih edilebilen verimli bir türdür. Özellikle Fransa içerisinde yetiştirimi yapılır. Pastallarda ve sütlü tatlılarda en çok kullanılan çilek çeşitlerinden biri olarak görülür diyebiliriz Düzgün formu sayesinde sıklıkla tercih edilir.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Monterey Çilek" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Tüm sene hasat yapılabilir ve soğuk hava şartlarına uyumlu bir çeşittir. Fakat lezzet açısından fazla tatmin edici bir tür olmadığını söylemek mümkün.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Fern Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir? 
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Çok sıcak olmayan bölgelerde hobi yetiştiriciliği için kullanımı olan çilek çeşitleri arasında yer alan bu çilek türünün boyutu orta büyüklüktedir.
 
** Çilek Çeşitlerinden "Honeoye Çileği" Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Çilek Çeşitleri Nelerdir?
Yine düşük hava sıcaklıklarına dayanıklı olabildiği söylenebilen bu çilek türü yüksek alanlarda ve düşük sıcaklık içerisinde yetiştirilebilen çilek türleri içerisinde bulunması ile biliniyor. 
 
Hatta en dayanıklı çilek türü hangisidir sorunun cevabı honeoye çileği olabilir. 
 
Fakat lezzet açısından fazla iyi olduğu bu çilek türü için söylenmiyor. Tatlı bir çilek türü olmadığı söyleniyor diyebilmek mümkün.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler