Urla’da düzenlenen Enginar Festivali’ne katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ünlü şef Türev Uludağ ile birlikte tarlaya girerek enginar hasadı yaptı.
Topladığı enginarları, Türev Şef ile mutfağa girerek pişiren Bakan Kasapoğlu, yaptığı enginar yemeklerini vatandaşlara ikram etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Urla Enginar Festivali’nde üreticilerle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Ünlü şef Türev Uludağ ile birlikte tarlaya giren Bakan Kasapoğlu, enginar hasadına katıldı. Bakan Kasapoğlu, topladığı enginarlarla yaptığı yemekleri vatandaşlara ikram etti.
Bakan Kasapoğlu, en sevilen
zeytinyağlılardan Urla Enginar Festivali'ne katılarak stantları gezdi. Ziyaret sırasında yöre halkının ürünlerini tadan ve bir stantta enginar dağıtan Bakan Kasapoğlu, üreticiler ve vatandaşlarla sohbet etti.
Enginar Festivalinin sınırları Urla'yı aşıyor
Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Bakan Kasapoğlu, Ege’nin vefalı, bereketli topraklarında yetişen bin bir çeşit üründen biri olan
topraktan tabağa enginarın, Urla'nın uluslararası üne sahip bu lezzetinin, bu yıl 9. kez dünya ile buluştuğunu hatırlatan Bakan Kasapoğlu, Bölgemizin en önemli organizasyonlarından biri olan Urla Enginar Festivalinin sınırları Urla'yı aşıyor.
Mutfağımız, kültürümüz ve Urla'mızın muhteşem güzelliği her yıl bu tarihlerde dünya ile buluşuyor. Artık gelenekselleşen bu festivali inşallah önümüzdeki yıllarda daha yüksek katılımlarla gerçekleştireceğiz.
İzmir'in bütün değerlerinin hakkını hukukunu koruyacağımız, her birini markalaştırarak dünyayla buluşturacağımız daha pek çok organizasyonu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bugün ürünleriyle Urla'ya, bölgemize ve ülkemize değer katan pek çok üreticimiz burada. Her birine emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.’’ diye konuştu.
Ünlü şef ile enginar hasadı
Daha sonra Bakan Kasapoğlu, Urlalı üreticileri tarlalarında ziyaret etti. Türev Şef ile birlikte tarlada enginar hasadı yapan Bakan Kasapoğlu, topladığı ürünle birlikte mutfağa girdi. Yöresel usulde enginar pişiren Bakan Kasapoğlu ve Türev Şef, daha sonra Urla Meydanı’nda hazırladığı yemekleri vatandaşlara ikram etti.
Enginar hasadı ne zaman yapılır?
Enginar Mart ayından Mayıs ayına kadar pazar tezgahlarındaki yerini alır. Fakat bazı
enginar çeşitleri, yaz aylarında da olgunlaşabilir. Hem kış, hem de ilkbahar sebzesi olarak bilinen enginar, Şubat-Mayıs ayları arasında hasat edilir.
Enginarın olgunlaştığını nasıl anlarız?
İlk aşamadan geçen soyulmamış enginarın sap kısmı tutulup ters çevirip ve yavaş yavaş sallayın. Baş kısmı esnek bir şekilde sallanıyorsa tazedir. Baş kısmı sallanmadan dimdik duruyor ise fazla olgunlaşmıştır. Çünkü sap kısmı fazla olgunlaşan enginarlar sert olacağından baş kısmının sallanmasını engeller.
Enginar mevsimi ne zaman?
İşte, enginarın faydaları ve mevsimi ile ilgili bilgiler. Nisan ve Mayıs ayında tüketilmesi doğru olan en sevilen
iştah açıcılardan enginar, ilkbaharda bolca yenmesi öneriliyor. Özellikle ev hanımları enginarı bu dönemlerde kış aylarında da tüketilmek üzere dolaplarda muhafaza ediyor.
Enginarın taze olduğu nasıl anlaşılır?
Enginarın taze olup olmadığını anlamak için uzun sap kısmı ucundan tutulup sallayın eğer lastik gibi sallanıyorsa, enginar tazedir!
Enginarın ömrü ne kadar?
Enginarlar bu şekilde yaklaşık 2-3 ay boyunca bozulmadan dayanabilir. Pişirdiğin enginarların artan porsiyonlarını ise buzdolabında, hava almayan saklama kapları içinde yaklaşık 2-3 gün boyunca muhafaza edebilirsin. Ancak pişmiş enginarların oda sıcaklığında ortalama 2-3 saatten fazla dayanmayacağını unutmamalısın.
Enginar derin dondurucuya konur mu?
Kararmalarını önlemek için enginarların üzerine az miktarda limon suyu serpiştirin. Enginarın hava almadığından emin olduğunuzda buzluğa veya derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Enginar kaç günde yetişir?
Enginar bitkisinde çiçek topluluğu tüylerle çevrili haldedir. Enginar çiçeğinin tozlanma ve döllenmesi sürecinin tamamlanmasının ardında bu tüylerin ucunda tohumlar oluşur. Döllenmeden 35-40 gün sonra tohumlar olgunlaşma sürecini tamamlar.
Enginarın yaprakları nasıl yenir?
Her içim için taze olarak hazırlanması önerilen enginar yaprağı çayı, 1 çay kaşığı kuru yaprakla hazırlanır. 1 fincan sıcak suyun içine 1 çay kaşığı enginar yaprağını dökün. 5 dakika kadar yaprakların suyun içinde açılmasını sağlayın. İçmeden önce farklı bir bardağa süzerek alın ve süzülen çayı için.